"Secesije nisu u interesu EU"

Beč -- Šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda izjavio je da je njegova zemlja protiv priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je u intervjuu bečkom listu "Prese" rekao da jednostrane secesije nisu u interesu Evrope.

"Ako se danas Srbi osećaju prevarenim, mogu to razumeti", naglasio je Dzurinda, podsećajući da Rezolucija UN 1244 predviđa samo "suštinsku autonomiju" za Kosovo.

"U Rezoluciji UN 1244 jasno stoji da se garantuje teritorijalni integritet i suverenitet Savezne Republike Jugoslavije. Kosovu se obećava samo suštinska autonomija. Ako se danas Srbi osećaju prevarenim, mogu to razumeti", objasnio je on.

Na konstataciju da je Slovačka podržala vojnu intervenciju na Kosovu on je kazao da je tada bio uveren da Slobodan Milošević sa svojim etničkim čišćenjima čini nešto loše.

"Zbog toga sam se zalagao za otvaranje našeg vazdušnog prostora za NATO... Do dan-danas sam uveren da je to bila ispravna odluka . Ali sa istom privrženošću vrednostima i principima danas stojim iza toga da smatramo da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, bez pristanka ili pitanja Srbije - nefer", podvukao je Dzurinda.

Info

strana 1 od 895 idi na stranu