Ponedeljak, 23.08.2010.

09:16

"Secesije nisu u interesu EU"

Šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda izjavio je da je njegova zemlja protiv priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Izvor: Tanjug

"Secesije nisu u interesu EU" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Krasni

pre 13 godina

Albanska "drzava kosova" je nastala NASILNOM secesijom nakon NASILNOG etnickog ciscenja, nakon visedecenijskog upornog i agresivnog menjanja etnicke slike Kosova, nakon visedecenisjkog delovanja albanskih nacional-sovinista, izmisljanjem istorije kao i izigravanjem nevinasca i zrtve od strane kosovskih Albanaca. Naravno, ogroman uticaj ima i americko sponzorstvo bez kojeg sve ono prethodno nabvedeno ne bi imalo nikakvu tezinu. Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija NIKADA nije bila ravnopravni clan federacije nego je bila deo jedne od clanice federacije i samim tim nije imala nikakvo pravo na samostalnost kao sto su ga imale clanice federacije. Albanci nisu bili konstutivni narod nego su bili NACIONALNA MANJINA i tu ne pomaze ni ovo "kreativno" tumacenje ustava bivse nam Jugoslavije...

M

pre 13 godina

Pa taj "ministar spoljnih poslova" te "nezavisne i suverene drzave kosova" prisustvuje sednicama UN-a u svojstvu privatnog lica a ne kao predstavnik seuverene i nezavisne drzave i tamo je zato sto su ga preko veze u taj UN uveli Amerikanci. Sve dok je vazeca rezolucija 1244, Kosovo je deo Srbije i tu suplje price o tome kako se nije naslo "resenje" pa su onda Albanci samoproglasili "resenje" i onda je to samzovano "resenje" postalo jedino vazece... ce malo koga impresionirati. Jer isto tako kako su Albanci jednostrano doneli "resenje" i Srbija moze sa mnogo vecim pravom da donese neko drugo jednostrano "resenje"...

republikaner

pre 13 godina

Drago mi je sto su bosanski nacional-romanticari tako realni u vezi Kosova i naravno ocekujemo da su isto tako realni i u vezi Republike Srpske. Republika Srpska kao i Srbi u BiH vec duze vreme zive odvojeno od ostatka BiH i vreme je da se ta realnost najzad prizna kako se ne bi blokirala vise ni Republika Srpska kao i ni ostatak BiH. Vreme je da se priznaju i neke druge realnosti na ovom Balkanu a ne da se neke realnosti prihvataju i proglasavju jedino mogucima dok se neke druge realnosti svim silama pokusavaju promeniti.

doci ce dan

pre 13 godina

Bosanci, Albanci, Hrvati i ostali prijatelji: Sta je problem?! Sto nas ubedjujete da je Kosovo nezavisno ako je zaista nezavisno?! Ili mozda i nije bas?!

Горан

pre 13 godina

ПРЕВАРА. Напокон да чујемо праву реч која описује однос западних "демократских" држава према Србији и Југославији.

coma

pre 13 godina

Moram priznati da je srpski jezik prijatelja sa Kosova koji su se javili izvrstan, isto tako mi je drago da redovno citaju izvestaje srpskih medija, i to mi daje nadu za suzivot ova dva naroda ma kakvo resenje bilo.

Bosanac

pre 13 godina

Slovacka ko zna iz kojega razloga ovo pravi, mozda da dobije neki povoljni kredit od Brisela. Vidjeo sam i na youtube jadan film nekog Slovackog autora o Kosovu koji podsjeca na one u reziji starog RTS-a sto pokazuje da tu ima nesto. No svejedno, ni Slovacka, ni sta pise u toj rezoluciji (dali je Srbija ili SRJ) ne mijenja apsolutno situaciju koja je cijelom sviju poznata jos od 1999. osim naravno Srpskih nacional - romanticara. Sto se tice Kosova i oko Kosova jedina je dilema dali ce i kad ce Srbija priznati Kosovo i krenuti putem eurointegracija. Sto prije to urade bolje za njih. Srbija treba da zna da nepriznavanjem Kosova i sprecavanjem uclanjenja u medjunarodne istitucije nije veliki posao napravila, naprotiv, isti problem pravi i sama sebi jer bez rjesavanja Kosova nema da se prikljuci EU sto joj je primarni cilj (barem tako kaze).

agim_pr

pre 13 godina

Pitam se samo zasto neki ovde citaju rezoluciju samo tamo gde im odgovara.Tacno je da u rezoluciji 1244 pise da Kosovo pravno pripada SRJ ALI,sta svi "zaboravljaju" ono treba pripadati Srbiji SAMO do pronalaska resenja za status i za to se dalo 3 godina vremena.Posto ne za 3 vec za 9 godina pregovora nije moglo nista da se dogovori mi smo naravno proglasili nezavisnost jer je rok za trazenje resenja 3 puta prekoracen.Ova izjava Slovacke je vise nego licemerna jer je Slovacka zhvaljujuci bas toj secesiji dobila vecinu svojih sadasnjih teritorija na stetu Madjarske koja je pod velikim pritiskom pristala na to.Taj pritisak se sada vrsi i na Srbiju jer je i Srbija sada izgubljena strana u ratu.Problem u Srbiji je sto politicari ne shvacaju da su do sada sve dogovorene secesije postignute pritiscima na jednu stranu a sada se Srbija ponasa kao velesila i to ne prihvaca.Bilo kako bilo sa ili bez suglasnosti Srbije mi smo NE zavisni od nje,imamo svoju vojsku,policiju,institucije,drzavne granice priznate od svih suseda(al,mk,cg)osim Srbije, imamo cak i ministra spoljnih poslova koji redovno ide na zasedanja UN kad se radi o Kosovu itd.

Tex Willer

pre 13 godina

Kad je trebala Slovacka da se deli od Cehoslovacke onda je Ok, a sada kad vam se ne svidja - ne moze.
Kosovski narod je za nezavisnost i tu kao Slovacka ne mozete nista.

mertur

pre 13 godina

"Na konstataciju da je Slovačka podržala vojnu intervenciju na Kosovu on (Mikulas Dzurinza) je kazao da je tada bio uveren da Slobodan Milošević sa svojim etničkim čišćenjima čini nešto loše". Jel on sada misli da je Milosevic (Srbija) ispravno tada postupio(la) prema Albancima i jos nesto kakve garancije imaju Albanci da ukoliko budu dobili nekakvu autonomiju (a imali su i vise od toga po ustavu 1974) unutar Srbije da im se to nece ponoviti (imajuci u vidu da Srbija nikako nije se ni za mm pomerila napred ka albanskom pitanju) a Slovacka ne moze niti spreciti Srbiju niti odbraniti Albance.

EDMW

pre 13 godina

Ovakvi stavovi Slovacke nisu u insteresu nase zemlje. U interesu Srbije je da prizna Kosovo, i ja kao gradjanin Srbije prvi priznajem nezavisno Kosovo!

Barni

pre 13 godina

Nasilno otimanje Kosmeta nije nista drugo do cin obicnog varvarizma za koji ne postoji opravdanje. Tezak, najtezi i nezabelezen slucaj krsenja svih medjunarodnih konvencija bas kao i bombardovanje Srbije cime je jasno dato do znanja da postojeci svetski poredak i nama znana civilizacija vise ne postoji i da ni jedna zemlja u svetu nije zasticena od kriminalnih interesa pojedinaca u vojno mocnim zemljama. Sav misleci svet se takvim stvarima najenergicnije suprotstavlja radi prestanka terora mocne manjine nad vecinom covecanstva. Izgleda da samo kod nas koji smo zrtve njihovih zlodela nalazi opravdanje i odobravanje ovakvom vidu poretka u svetu. Mazohizam, autodestrukcija i prezir sopstvenog naroda i drzave je psihopatologija duboko uznapredovala medju nasim narodom. Medju nama ima onih koji sve pravdaju time da "SRJ vise ne postoji", neverovatno. Izgleda da drugi bolje od nas vide sta se na Kosovu desava, izgleda da ih to cak vise i interesuje. Strasno je u sta se nas narod pretvorio.

архонт Трибала

pre 13 godina

Да поновим...да заиста желе да реше проблеме, западне силе би сарађивале са осталим снажним државама придржавајући се једноставног правила - право на самоопредељење имају републике СФРЈ или народи СФРЈ. Признавањем независности тзв. Косове, прекршена су оба начела и створен замрзнути конфликт јер Косово и Метохија нису били република СФРЈ, већ саставни део Републике Србије, а Албанци су национална мањина чија је матична држава Албанија.
DIVIDE ET IMPERA

Ivan

pre 13 godina

SR Jugoslavija više ne postoji ali je Srbija pravni naslednik iste, tako da sve što se odnosilo na SRJ po automatizmu se sada odnosi na Srbiju.

e-krem

pre 13 godina

Bas lepo sto ste protiv secesije, znaci fantomsko SAO Sever nema vasu podrsku i podrzavate Republiku Kosova.
Uzput onako hvala vam za prelepu perspektivu koju nudite Srbiji kao veliki, snazni i iskreni prijatelj.

Beqa

pre 13 godina

Ova podrska integritetu Srbije nije zbog principijelnosti a ni zbog Srbije nego zbog madjarske manjine u Slovackoj. Kada se ovo zna onda ovakve izjave postaju smesne.

Igor

pre 13 godina

Slovačkoj je itekako važno da ne prizna Kosovo iz prostog razloga što je Slovačka zemlja koja nikada nije postojala i koja svoju teritoriju može zahvaliti Mađarskoj, tj što su Austro-ugarsku raskomadali nakon prvog svetskog rata. Oni imaju problem da skroje sebi knjigu istorije... Nije to baš toliko "prijateljski gest".

VladeX

pre 13 godina

Tacno je da u rezoluciji 1244 stoji da je Kosovo deo SRJ. Tacno je i da se SRJ raspala. A ko je pravni naslednik SRJ?
Ako se koristi argument da SRJ vise ne postoji i da zbog toga Srbija ne moze da polaze prava na Kosovo, onda taj isti argument mozemo i upotrebiti na sve dugove koje je SFRJ i SRJ napravila prema Evropi i svetu, na optuzbe za genocid, ratne zlocine i slicno. To je sve napravila Jugoslavija, koja vise ne postoji, pa zasto onda Srbiju vijaju za to?
Cinjenica je da narod Kosova, nazalost, ne zeli da bude deo Srbije i na to ih niko ne moze naterati. Isto tako, cinjenica je da Srbi na Kosovu ne zele da budu deo samoproklamovane drzave Kosovo i ni njih niko ne bi smeo naterati na to.
Kako ja vidim, ne postoji mogucnost da svi sve dobiju, a pogubna je opcija da samo jedna strana dobije sve.
Jedino resenje je da svi pomalo izgube.
Srbija izgubi jug Kosova, ali se skine pritisak sa njenih ledja, a Kosovo izgubi svoj sever, ali dobije stolicu u UN i onda konacno moze da se krene dalje.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Srbija je jedina nasljednica SR Jugoslavije odnosno državne zajednice SCG. Da je Srbija tada pristala na Milovu ponudu da SRB i MNE budu savez nezavisnih država Srbija se ne bi mogla pozivati na rezoluciju 1244.

misa

pre 13 godina

Na osnovu prvih komentara od jutros (pro-kosovarskih) mogu jedino da zaključim da Srbi duže spavaju, ili više rade i nemaju vremena za net...i ništa više od toga. A da, Slovak je naravno potpuno u pravu.

Miki - Novi Sad

pre 13 godina

Ne bih da opravdavam potez zvanicne Crne Gore, jer licno mislim da je odvajanje Crne Gore i Srbije greska, ali postoji drasticna razlika. U slucaju Crne Gore sve je rađeno u dogovoru svih zainteresovanih strana sa jedne strane i sa druge strane uz postovanje dogovorene procedure sa druge. U slucaju Kosova i Metohije i privremenih institucija formiranih tamo rec je o jednostranom aktu. Dakle niko ne kaze da drzave ne mogu nestajati i stvarati se nove, ni zvanicna Srbija to ne govori, problem je u cinjenici da ni jedna drzava ne bi prihvatila jednostran akt o secesije jednog svog dela. Takođe je bitno istaci da po nalazu Lorda Karingtona iz 1990 sve republike bivse SFRJ (ne i pokrajine) imaju pravo na otcepljenje i njihove granice se moraju postovati. U ovom slucaju to takođe nije ispostovano. Generalno, od pocetka krize u bivsoj SFRJ postoji politika koja stvara i tumaci pravo na nacin da sve bude protiv interesa Srbije i srpskog naroda. Dakle, Albanci na Kosovu imaju pravo na samoopredeljenje, Srbi u Hrvatskoj i BiH nemaju, iako su Srbi bili konstitutivni narod po ustavima obe ove republike, što Albanci nikada nisu bili. Takodje, ako se uzme u obzir zvanican stav da je problem sto su Albanci bili potlaceni pod S.Milosevicem, niko ne moze da me ubedi da Srbi to isto nisu bili u NDH.
Ako se uzme u obzir problem velikog broja ljudi koji ne zeli da zivi u određenoj drzavnoj zajednici takodje Srbi u Republici Srpskoj ne zele da zive u BiH. Ako se pak kaze da je ta teritorija etnicki ociscenja od nesrba, da li postoji razlika u slucaju Albanaca na Kosovu i nealbanaca (primer grad Pristina gde je zivelo preko 40000 Srba, a sad mozda par).
Dakle postoji jasna praksa uspostavljanja odnosa na Balkanu, a u cilju pravljenja nestabilnosti, sprovođenjem anti srpske politike i stvaranjem osecaja potlacenosti kod Srba, što generalno dovodi do krize u budućnosti, ako ne sad.

Buron

pre 13 godina

Eto vidite na sta je EU "spala" da o njenoj buducnosti brine jedna veoma malo znacajna drzava koja bi trebala da se pita sta je a sta nije u interesu EU.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

"U Rezoluciji UN 1244 jasno stoji da se garantuje teritorijalni integritet i suverenitet Savezne Republike Jugoslavije ?
Bilo bi interesantno cuti da li ovaj uvazeni Slovak ima "razumevanja" i za RASPAD te Savezne Republike Jugoslavije kojoj je rezojucija 1244 "garantovala" suverenitet ili ima razumevanja za "secesiju" CG a zbog madjarske nacionalne manjine u Slovackoj "nema razumevanja" za Kosovo ?

misa

pre 13 godina

Na osnovu prvih komentara od jutros (pro-kosovarskih) mogu jedino da zaključim da Srbi duže spavaju, ili više rade i nemaju vremena za net...i ništa više od toga. A da, Slovak je naravno potpuno u pravu.

Miki - Novi Sad

pre 13 godina

Ne bih da opravdavam potez zvanicne Crne Gore, jer licno mislim da je odvajanje Crne Gore i Srbije greska, ali postoji drasticna razlika. U slucaju Crne Gore sve je rađeno u dogovoru svih zainteresovanih strana sa jedne strane i sa druge strane uz postovanje dogovorene procedure sa druge. U slucaju Kosova i Metohije i privremenih institucija formiranih tamo rec je o jednostranom aktu. Dakle niko ne kaze da drzave ne mogu nestajati i stvarati se nove, ni zvanicna Srbija to ne govori, problem je u cinjenici da ni jedna drzava ne bi prihvatila jednostran akt o secesije jednog svog dela. Takođe je bitno istaci da po nalazu Lorda Karingtona iz 1990 sve republike bivse SFRJ (ne i pokrajine) imaju pravo na otcepljenje i njihove granice se moraju postovati. U ovom slucaju to takođe nije ispostovano. Generalno, od pocetka krize u bivsoj SFRJ postoji politika koja stvara i tumaci pravo na nacin da sve bude protiv interesa Srbije i srpskog naroda. Dakle, Albanci na Kosovu imaju pravo na samoopredeljenje, Srbi u Hrvatskoj i BiH nemaju, iako su Srbi bili konstitutivni narod po ustavima obe ove republike, što Albanci nikada nisu bili. Takodje, ako se uzme u obzir zvanican stav da je problem sto su Albanci bili potlaceni pod S.Milosevicem, niko ne moze da me ubedi da Srbi to isto nisu bili u NDH.
Ako se uzme u obzir problem velikog broja ljudi koji ne zeli da zivi u određenoj drzavnoj zajednici takodje Srbi u Republici Srpskoj ne zele da zive u BiH. Ako se pak kaze da je ta teritorija etnicki ociscenja od nesrba, da li postoji razlika u slucaju Albanaca na Kosovu i nealbanaca (primer grad Pristina gde je zivelo preko 40000 Srba, a sad mozda par).
Dakle postoji jasna praksa uspostavljanja odnosa na Balkanu, a u cilju pravljenja nestabilnosti, sprovođenjem anti srpske politike i stvaranjem osecaja potlacenosti kod Srba, što generalno dovodi do krize u budućnosti, ako ne sad.

Igor

pre 13 godina

Slovačkoj je itekako važno da ne prizna Kosovo iz prostog razloga što je Slovačka zemlja koja nikada nije postojala i koja svoju teritoriju može zahvaliti Mađarskoj, tj što su Austro-ugarsku raskomadali nakon prvog svetskog rata. Oni imaju problem da skroje sebi knjigu istorije... Nije to baš toliko "prijateljski gest".

Barni

pre 13 godina

Nasilno otimanje Kosmeta nije nista drugo do cin obicnog varvarizma za koji ne postoji opravdanje. Tezak, najtezi i nezabelezen slucaj krsenja svih medjunarodnih konvencija bas kao i bombardovanje Srbije cime je jasno dato do znanja da postojeci svetski poredak i nama znana civilizacija vise ne postoji i da ni jedna zemlja u svetu nije zasticena od kriminalnih interesa pojedinaca u vojno mocnim zemljama. Sav misleci svet se takvim stvarima najenergicnije suprotstavlja radi prestanka terora mocne manjine nad vecinom covecanstva. Izgleda da samo kod nas koji smo zrtve njihovih zlodela nalazi opravdanje i odobravanje ovakvom vidu poretka u svetu. Mazohizam, autodestrukcija i prezir sopstvenog naroda i drzave je psihopatologija duboko uznapredovala medju nasim narodom. Medju nama ima onih koji sve pravdaju time da "SRJ vise ne postoji", neverovatno. Izgleda da drugi bolje od nas vide sta se na Kosovu desava, izgleda da ih to cak vise i interesuje. Strasno je u sta se nas narod pretvorio.

EDMW

pre 13 godina

Ovakvi stavovi Slovacke nisu u insteresu nase zemlje. U interesu Srbije je da prizna Kosovo, i ja kao gradjanin Srbije prvi priznajem nezavisno Kosovo!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

"U Rezoluciji UN 1244 jasno stoji da se garantuje teritorijalni integritet i suverenitet Savezne Republike Jugoslavije ?
Bilo bi interesantno cuti da li ovaj uvazeni Slovak ima "razumevanja" i za RASPAD te Savezne Republike Jugoslavije kojoj je rezojucija 1244 "garantovala" suverenitet ili ima razumevanja za "secesiju" CG a zbog madjarske nacionalne manjine u Slovackoj "nema razumevanja" za Kosovo ?

Buron

pre 13 godina

Eto vidite na sta je EU "spala" da o njenoj buducnosti brine jedna veoma malo znacajna drzava koja bi trebala da se pita sta je a sta nije u interesu EU.

Beqa

pre 13 godina

Ova podrska integritetu Srbije nije zbog principijelnosti a ni zbog Srbije nego zbog madjarske manjine u Slovackoj. Kada se ovo zna onda ovakve izjave postaju smesne.

архонт Трибала

pre 13 godina

Да поновим...да заиста желе да реше проблеме, западне силе би сарађивале са осталим снажним државама придржавајући се једноставног правила - право на самоопредељење имају републике СФРЈ или народи СФРЈ. Признавањем независности тзв. Косове, прекршена су оба начела и створен замрзнути конфликт јер Косово и Метохија нису били република СФРЈ, већ саставни део Републике Србије, а Албанци су национална мањина чија је матична држава Албанија.
DIVIDE ET IMPERA

Tex Willer

pre 13 godina

Kad je trebala Slovacka da se deli od Cehoslovacke onda je Ok, a sada kad vam se ne svidja - ne moze.
Kosovski narod je za nezavisnost i tu kao Slovacka ne mozete nista.

agim_pr

pre 13 godina

Pitam se samo zasto neki ovde citaju rezoluciju samo tamo gde im odgovara.Tacno je da u rezoluciji 1244 pise da Kosovo pravno pripada SRJ ALI,sta svi "zaboravljaju" ono treba pripadati Srbiji SAMO do pronalaska resenja za status i za to se dalo 3 godina vremena.Posto ne za 3 vec za 9 godina pregovora nije moglo nista da se dogovori mi smo naravno proglasili nezavisnost jer je rok za trazenje resenja 3 puta prekoracen.Ova izjava Slovacke je vise nego licemerna jer je Slovacka zhvaljujuci bas toj secesiji dobila vecinu svojih sadasnjih teritorija na stetu Madjarske koja je pod velikim pritiskom pristala na to.Taj pritisak se sada vrsi i na Srbiju jer je i Srbija sada izgubljena strana u ratu.Problem u Srbiji je sto politicari ne shvacaju da su do sada sve dogovorene secesije postignute pritiscima na jednu stranu a sada se Srbija ponasa kao velesila i to ne prihvaca.Bilo kako bilo sa ili bez suglasnosti Srbije mi smo NE zavisni od nje,imamo svoju vojsku,policiju,institucije,drzavne granice priznate od svih suseda(al,mk,cg)osim Srbije, imamo cak i ministra spoljnih poslova koji redovno ide na zasedanja UN kad se radi o Kosovu itd.

VladeX

pre 13 godina

Tacno je da u rezoluciji 1244 stoji da je Kosovo deo SRJ. Tacno je i da se SRJ raspala. A ko je pravni naslednik SRJ?
Ako se koristi argument da SRJ vise ne postoji i da zbog toga Srbija ne moze da polaze prava na Kosovo, onda taj isti argument mozemo i upotrebiti na sve dugove koje je SFRJ i SRJ napravila prema Evropi i svetu, na optuzbe za genocid, ratne zlocine i slicno. To je sve napravila Jugoslavija, koja vise ne postoji, pa zasto onda Srbiju vijaju za to?
Cinjenica je da narod Kosova, nazalost, ne zeli da bude deo Srbije i na to ih niko ne moze naterati. Isto tako, cinjenica je da Srbi na Kosovu ne zele da budu deo samoproklamovane drzave Kosovo i ni njih niko ne bi smeo naterati na to.
Kako ja vidim, ne postoji mogucnost da svi sve dobiju, a pogubna je opcija da samo jedna strana dobije sve.
Jedino resenje je da svi pomalo izgube.
Srbija izgubi jug Kosova, ali se skine pritisak sa njenih ledja, a Kosovo izgubi svoj sever, ali dobije stolicu u UN i onda konacno moze da se krene dalje.

mertur

pre 13 godina

"Na konstataciju da je Slovačka podržala vojnu intervenciju na Kosovu on (Mikulas Dzurinza) je kazao da je tada bio uveren da Slobodan Milošević sa svojim etničkim čišćenjima čini nešto loše". Jel on sada misli da je Milosevic (Srbija) ispravno tada postupio(la) prema Albancima i jos nesto kakve garancije imaju Albanci da ukoliko budu dobili nekakvu autonomiju (a imali su i vise od toga po ustavu 1974) unutar Srbije da im se to nece ponoviti (imajuci u vidu da Srbija nikako nije se ni za mm pomerila napred ka albanskom pitanju) a Slovacka ne moze niti spreciti Srbiju niti odbraniti Albance.

e-krem

pre 13 godina

Bas lepo sto ste protiv secesije, znaci fantomsko SAO Sever nema vasu podrsku i podrzavate Republiku Kosova.
Uzput onako hvala vam za prelepu perspektivu koju nudite Srbiji kao veliki, snazni i iskreni prijatelj.

Ivan

pre 13 godina

SR Jugoslavija više ne postoji ali je Srbija pravni naslednik iste, tako da sve što se odnosilo na SRJ po automatizmu se sada odnosi na Srbiju.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Srbija je jedina nasljednica SR Jugoslavije odnosno državne zajednice SCG. Da je Srbija tada pristala na Milovu ponudu da SRB i MNE budu savez nezavisnih država Srbija se ne bi mogla pozivati na rezoluciju 1244.

coma

pre 13 godina

Moram priznati da je srpski jezik prijatelja sa Kosova koji su se javili izvrstan, isto tako mi je drago da redovno citaju izvestaje srpskih medija, i to mi daje nadu za suzivot ova dva naroda ma kakvo resenje bilo.

Горан

pre 13 godina

ПРЕВАРА. Напокон да чујемо праву реч која описује однос западних "демократских" држава према Србији и Југославији.

doci ce dan

pre 13 godina

Bosanci, Albanci, Hrvati i ostali prijatelji: Sta je problem?! Sto nas ubedjujete da je Kosovo nezavisno ako je zaista nezavisno?! Ili mozda i nije bas?!

Bosanac

pre 13 godina

Slovacka ko zna iz kojega razloga ovo pravi, mozda da dobije neki povoljni kredit od Brisela. Vidjeo sam i na youtube jadan film nekog Slovackog autora o Kosovu koji podsjeca na one u reziji starog RTS-a sto pokazuje da tu ima nesto. No svejedno, ni Slovacka, ni sta pise u toj rezoluciji (dali je Srbija ili SRJ) ne mijenja apsolutno situaciju koja je cijelom sviju poznata jos od 1999. osim naravno Srpskih nacional - romanticara. Sto se tice Kosova i oko Kosova jedina je dilema dali ce i kad ce Srbija priznati Kosovo i krenuti putem eurointegracija. Sto prije to urade bolje za njih. Srbija treba da zna da nepriznavanjem Kosova i sprecavanjem uclanjenja u medjunarodne istitucije nije veliki posao napravila, naprotiv, isti problem pravi i sama sebi jer bez rjesavanja Kosova nema da se prikljuci EU sto joj je primarni cilj (barem tako kaze).

Krasni

pre 13 godina

Albanska "drzava kosova" je nastala NASILNOM secesijom nakon NASILNOG etnickog ciscenja, nakon visedecenijskog upornog i agresivnog menjanja etnicke slike Kosova, nakon visedecenisjkog delovanja albanskih nacional-sovinista, izmisljanjem istorije kao i izigravanjem nevinasca i zrtve od strane kosovskih Albanaca. Naravno, ogroman uticaj ima i americko sponzorstvo bez kojeg sve ono prethodno nabvedeno ne bi imalo nikakvu tezinu. Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija NIKADA nije bila ravnopravni clan federacije nego je bila deo jedne od clanice federacije i samim tim nije imala nikakvo pravo na samostalnost kao sto su ga imale clanice federacije. Albanci nisu bili konstutivni narod nego su bili NACIONALNA MANJINA i tu ne pomaze ni ovo "kreativno" tumacenje ustava bivse nam Jugoslavije...

republikaner

pre 13 godina

Drago mi je sto su bosanski nacional-romanticari tako realni u vezi Kosova i naravno ocekujemo da su isto tako realni i u vezi Republike Srpske. Republika Srpska kao i Srbi u BiH vec duze vreme zive odvojeno od ostatka BiH i vreme je da se ta realnost najzad prizna kako se ne bi blokirala vise ni Republika Srpska kao i ni ostatak BiH. Vreme je da se priznaju i neke druge realnosti na ovom Balkanu a ne da se neke realnosti prihvataju i proglasavju jedino mogucima dok se neke druge realnosti svim silama pokusavaju promeniti.

M

pre 13 godina

Pa taj "ministar spoljnih poslova" te "nezavisne i suverene drzave kosova" prisustvuje sednicama UN-a u svojstvu privatnog lica a ne kao predstavnik seuverene i nezavisne drzave i tamo je zato sto su ga preko veze u taj UN uveli Amerikanci. Sve dok je vazeca rezolucija 1244, Kosovo je deo Srbije i tu suplje price o tome kako se nije naslo "resenje" pa su onda Albanci samoproglasili "resenje" i onda je to samzovano "resenje" postalo jedino vazece... ce malo koga impresionirati. Jer isto tako kako su Albanci jednostrano doneli "resenje" i Srbija moze sa mnogo vecim pravom da donese neko drugo jednostrano "resenje"...

Bucko razmisljam

pre 13 godina

"U Rezoluciji UN 1244 jasno stoji da se garantuje teritorijalni integritet i suverenitet Savezne Republike Jugoslavije ?
Bilo bi interesantno cuti da li ovaj uvazeni Slovak ima "razumevanja" i za RASPAD te Savezne Republike Jugoslavije kojoj je rezojucija 1244 "garantovala" suverenitet ili ima razumevanja za "secesiju" CG a zbog madjarske nacionalne manjine u Slovackoj "nema razumevanja" za Kosovo ?

Buron

pre 13 godina

Eto vidite na sta je EU "spala" da o njenoj buducnosti brine jedna veoma malo znacajna drzava koja bi trebala da se pita sta je a sta nije u interesu EU.

EDMW

pre 13 godina

Ovakvi stavovi Slovacke nisu u insteresu nase zemlje. U interesu Srbije je da prizna Kosovo, i ja kao gradjanin Srbije prvi priznajem nezavisno Kosovo!

Tex Willer

pre 13 godina

Kad je trebala Slovacka da se deli od Cehoslovacke onda je Ok, a sada kad vam se ne svidja - ne moze.
Kosovski narod je za nezavisnost i tu kao Slovacka ne mozete nista.

e-krem

pre 13 godina

Bas lepo sto ste protiv secesije, znaci fantomsko SAO Sever nema vasu podrsku i podrzavate Republiku Kosova.
Uzput onako hvala vam za prelepu perspektivu koju nudite Srbiji kao veliki, snazni i iskreni prijatelj.

misa

pre 13 godina

Na osnovu prvih komentara od jutros (pro-kosovarskih) mogu jedino da zaključim da Srbi duže spavaju, ili više rade i nemaju vremena za net...i ništa više od toga. A da, Slovak je naravno potpuno u pravu.

Beqa

pre 13 godina

Ova podrska integritetu Srbije nije zbog principijelnosti a ni zbog Srbije nego zbog madjarske manjine u Slovackoj. Kada se ovo zna onda ovakve izjave postaju smesne.

Igor

pre 13 godina

Slovačkoj je itekako važno da ne prizna Kosovo iz prostog razloga što je Slovačka zemlja koja nikada nije postojala i koja svoju teritoriju može zahvaliti Mađarskoj, tj što su Austro-ugarsku raskomadali nakon prvog svetskog rata. Oni imaju problem da skroje sebi knjigu istorije... Nije to baš toliko "prijateljski gest".

mertur

pre 13 godina

"Na konstataciju da je Slovačka podržala vojnu intervenciju na Kosovu on (Mikulas Dzurinza) je kazao da je tada bio uveren da Slobodan Milošević sa svojim etničkim čišćenjima čini nešto loše". Jel on sada misli da je Milosevic (Srbija) ispravno tada postupio(la) prema Albancima i jos nesto kakve garancije imaju Albanci da ukoliko budu dobili nekakvu autonomiju (a imali su i vise od toga po ustavu 1974) unutar Srbije da im se to nece ponoviti (imajuci u vidu da Srbija nikako nije se ni za mm pomerila napred ka albanskom pitanju) a Slovacka ne moze niti spreciti Srbiju niti odbraniti Albance.

agim_pr

pre 13 godina

Pitam se samo zasto neki ovde citaju rezoluciju samo tamo gde im odgovara.Tacno je da u rezoluciji 1244 pise da Kosovo pravno pripada SRJ ALI,sta svi "zaboravljaju" ono treba pripadati Srbiji SAMO do pronalaska resenja za status i za to se dalo 3 godina vremena.Posto ne za 3 vec za 9 godina pregovora nije moglo nista da se dogovori mi smo naravno proglasili nezavisnost jer je rok za trazenje resenja 3 puta prekoracen.Ova izjava Slovacke je vise nego licemerna jer je Slovacka zhvaljujuci bas toj secesiji dobila vecinu svojih sadasnjih teritorija na stetu Madjarske koja je pod velikim pritiskom pristala na to.Taj pritisak se sada vrsi i na Srbiju jer je i Srbija sada izgubljena strana u ratu.Problem u Srbiji je sto politicari ne shvacaju da su do sada sve dogovorene secesije postignute pritiscima na jednu stranu a sada se Srbija ponasa kao velesila i to ne prihvaca.Bilo kako bilo sa ili bez suglasnosti Srbije mi smo NE zavisni od nje,imamo svoju vojsku,policiju,institucije,drzavne granice priznate od svih suseda(al,mk,cg)osim Srbije, imamo cak i ministra spoljnih poslova koji redovno ide na zasedanja UN kad se radi o Kosovu itd.

Barni

pre 13 godina

Nasilno otimanje Kosmeta nije nista drugo do cin obicnog varvarizma za koji ne postoji opravdanje. Tezak, najtezi i nezabelezen slucaj krsenja svih medjunarodnih konvencija bas kao i bombardovanje Srbije cime je jasno dato do znanja da postojeci svetski poredak i nama znana civilizacija vise ne postoji i da ni jedna zemlja u svetu nije zasticena od kriminalnih interesa pojedinaca u vojno mocnim zemljama. Sav misleci svet se takvim stvarima najenergicnije suprotstavlja radi prestanka terora mocne manjine nad vecinom covecanstva. Izgleda da samo kod nas koji smo zrtve njihovih zlodela nalazi opravdanje i odobravanje ovakvom vidu poretka u svetu. Mazohizam, autodestrukcija i prezir sopstvenog naroda i drzave je psihopatologija duboko uznapredovala medju nasim narodom. Medju nama ima onih koji sve pravdaju time da "SRJ vise ne postoji", neverovatno. Izgleda da drugi bolje od nas vide sta se na Kosovu desava, izgleda da ih to cak vise i interesuje. Strasno je u sta se nas narod pretvorio.

Ivan

pre 13 godina

SR Jugoslavija više ne postoji ali je Srbija pravni naslednik iste, tako da sve što se odnosilo na SRJ po automatizmu se sada odnosi na Srbiju.

Bosanac

pre 13 godina

Slovacka ko zna iz kojega razloga ovo pravi, mozda da dobije neki povoljni kredit od Brisela. Vidjeo sam i na youtube jadan film nekog Slovackog autora o Kosovu koji podsjeca na one u reziji starog RTS-a sto pokazuje da tu ima nesto. No svejedno, ni Slovacka, ni sta pise u toj rezoluciji (dali je Srbija ili SRJ) ne mijenja apsolutno situaciju koja je cijelom sviju poznata jos od 1999. osim naravno Srpskih nacional - romanticara. Sto se tice Kosova i oko Kosova jedina je dilema dali ce i kad ce Srbija priznati Kosovo i krenuti putem eurointegracija. Sto prije to urade bolje za njih. Srbija treba da zna da nepriznavanjem Kosova i sprecavanjem uclanjenja u medjunarodne istitucije nije veliki posao napravila, naprotiv, isti problem pravi i sama sebi jer bez rjesavanja Kosova nema da se prikljuci EU sto joj je primarni cilj (barem tako kaze).

VladeX

pre 13 godina

Tacno je da u rezoluciji 1244 stoji da je Kosovo deo SRJ. Tacno je i da se SRJ raspala. A ko je pravni naslednik SRJ?
Ako se koristi argument da SRJ vise ne postoji i da zbog toga Srbija ne moze da polaze prava na Kosovo, onda taj isti argument mozemo i upotrebiti na sve dugove koje je SFRJ i SRJ napravila prema Evropi i svetu, na optuzbe za genocid, ratne zlocine i slicno. To je sve napravila Jugoslavija, koja vise ne postoji, pa zasto onda Srbiju vijaju za to?
Cinjenica je da narod Kosova, nazalost, ne zeli da bude deo Srbije i na to ih niko ne moze naterati. Isto tako, cinjenica je da Srbi na Kosovu ne zele da budu deo samoproklamovane drzave Kosovo i ni njih niko ne bi smeo naterati na to.
Kako ja vidim, ne postoji mogucnost da svi sve dobiju, a pogubna je opcija da samo jedna strana dobije sve.
Jedino resenje je da svi pomalo izgube.
Srbija izgubi jug Kosova, ali se skine pritisak sa njenih ledja, a Kosovo izgubi svoj sever, ali dobije stolicu u UN i onda konacno moze da se krene dalje.

Miki - Novi Sad

pre 13 godina

Ne bih da opravdavam potez zvanicne Crne Gore, jer licno mislim da je odvajanje Crne Gore i Srbije greska, ali postoji drasticna razlika. U slucaju Crne Gore sve je rađeno u dogovoru svih zainteresovanih strana sa jedne strane i sa druge strane uz postovanje dogovorene procedure sa druge. U slucaju Kosova i Metohije i privremenih institucija formiranih tamo rec je o jednostranom aktu. Dakle niko ne kaze da drzave ne mogu nestajati i stvarati se nove, ni zvanicna Srbija to ne govori, problem je u cinjenici da ni jedna drzava ne bi prihvatila jednostran akt o secesije jednog svog dela. Takođe je bitno istaci da po nalazu Lorda Karingtona iz 1990 sve republike bivse SFRJ (ne i pokrajine) imaju pravo na otcepljenje i njihove granice se moraju postovati. U ovom slucaju to takođe nije ispostovano. Generalno, od pocetka krize u bivsoj SFRJ postoji politika koja stvara i tumaci pravo na nacin da sve bude protiv interesa Srbije i srpskog naroda. Dakle, Albanci na Kosovu imaju pravo na samoopredeljenje, Srbi u Hrvatskoj i BiH nemaju, iako su Srbi bili konstitutivni narod po ustavima obe ove republike, što Albanci nikada nisu bili. Takodje, ako se uzme u obzir zvanican stav da je problem sto su Albanci bili potlaceni pod S.Milosevicem, niko ne moze da me ubedi da Srbi to isto nisu bili u NDH.
Ako se uzme u obzir problem velikog broja ljudi koji ne zeli da zivi u određenoj drzavnoj zajednici takodje Srbi u Republici Srpskoj ne zele da zive u BiH. Ako se pak kaze da je ta teritorija etnicki ociscenja od nesrba, da li postoji razlika u slucaju Albanaca na Kosovu i nealbanaca (primer grad Pristina gde je zivelo preko 40000 Srba, a sad mozda par).
Dakle postoji jasna praksa uspostavljanja odnosa na Balkanu, a u cilju pravljenja nestabilnosti, sprovođenjem anti srpske politike i stvaranjem osecaja potlacenosti kod Srba, što generalno dovodi do krize u budućnosti, ako ne sad.

архонт Трибала

pre 13 godina

Да поновим...да заиста желе да реше проблеме, западне силе би сарађивале са осталим снажним државама придржавајући се једноставног правила - право на самоопредељење имају републике СФРЈ или народи СФРЈ. Признавањем независности тзв. Косове, прекршена су оба начела и створен замрзнути конфликт јер Косово и Метохија нису били република СФРЈ, већ саставни део Републике Србије, а Албанци су национална мањина чија је матична држава Албанија.
DIVIDE ET IMPERA

coma

pre 13 godina

Moram priznati da je srpski jezik prijatelja sa Kosova koji su se javili izvrstan, isto tako mi je drago da redovno citaju izvestaje srpskih medija, i to mi daje nadu za suzivot ova dva naroda ma kakvo resenje bilo.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Srbija je jedina nasljednica SR Jugoslavije odnosno državne zajednice SCG. Da je Srbija tada pristala na Milovu ponudu da SRB i MNE budu savez nezavisnih država Srbija se ne bi mogla pozivati na rezoluciju 1244.

doci ce dan

pre 13 godina

Bosanci, Albanci, Hrvati i ostali prijatelji: Sta je problem?! Sto nas ubedjujete da je Kosovo nezavisno ako je zaista nezavisno?! Ili mozda i nije bas?!

M

pre 13 godina

Pa taj "ministar spoljnih poslova" te "nezavisne i suverene drzave kosova" prisustvuje sednicama UN-a u svojstvu privatnog lica a ne kao predstavnik seuverene i nezavisne drzave i tamo je zato sto su ga preko veze u taj UN uveli Amerikanci. Sve dok je vazeca rezolucija 1244, Kosovo je deo Srbije i tu suplje price o tome kako se nije naslo "resenje" pa su onda Albanci samoproglasili "resenje" i onda je to samzovano "resenje" postalo jedino vazece... ce malo koga impresionirati. Jer isto tako kako su Albanci jednostrano doneli "resenje" i Srbija moze sa mnogo vecim pravom da donese neko drugo jednostrano "resenje"...

Горан

pre 13 godina

ПРЕВАРА. Напокон да чујемо праву реч која описује однос западних "демократских" држава према Србији и Југославији.

Krasni

pre 13 godina

Albanska "drzava kosova" je nastala NASILNOM secesijom nakon NASILNOG etnickog ciscenja, nakon visedecenijskog upornog i agresivnog menjanja etnicke slike Kosova, nakon visedecenisjkog delovanja albanskih nacional-sovinista, izmisljanjem istorije kao i izigravanjem nevinasca i zrtve od strane kosovskih Albanaca. Naravno, ogroman uticaj ima i americko sponzorstvo bez kojeg sve ono prethodno nabvedeno ne bi imalo nikakvu tezinu. Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija NIKADA nije bila ravnopravni clan federacije nego je bila deo jedne od clanice federacije i samim tim nije imala nikakvo pravo na samostalnost kao sto su ga imale clanice federacije. Albanci nisu bili konstutivni narod nego su bili NACIONALNA MANJINA i tu ne pomaze ni ovo "kreativno" tumacenje ustava bivse nam Jugoslavije...

republikaner

pre 13 godina

Drago mi je sto su bosanski nacional-romanticari tako realni u vezi Kosova i naravno ocekujemo da su isto tako realni i u vezi Republike Srpske. Republika Srpska kao i Srbi u BiH vec duze vreme zive odvojeno od ostatka BiH i vreme je da se ta realnost najzad prizna kako se ne bi blokirala vise ni Republika Srpska kao i ni ostatak BiH. Vreme je da se priznaju i neke druge realnosti na ovom Balkanu a ne da se neke realnosti prihvataju i proglasavju jedino mogucima dok se neke druge realnosti svim silama pokusavaju promeniti.