EU: Pomoć za mir na Bliskom istoku

Kairo -- Evropska unija želi da podstakne bliskoistočni mirovni proces, rekla je šefica diplomatije EU Ketrin Ešton u Kairu, na početku posete Bliskom istoku.

Izvor: Beta
Podeli

Eštonova je rekla da EU, u cilju podsticanja bliskoistočnog mirovnog procesa, želi da poveća svoju pomoć Palestincima, da ojača svoje bezbednosne misije u Libanu i u palestinskim oblastima.Ona je je rekla da želi da kvartet koji se bavi pitanjem Bliskog istoka - EU, SAD, UN i Rusija - više čini da podstakne Izrael i Palestince ka postizanju mira.

"EU je spremna da pojača svoje učešće" u mirovnom procesu, rekla je Eštonova u obraćanju Arapskoj ligi u Kairu, na početku četvorodnevne posete Bliskom istoku.

Njene izjave dolaze u trenutku kada su tenzije u regionu porasle posle najava Izraela o nameri izgradnje 1.600 novih domova u istočnom Jerusalimu, koji je sporna teritorija i treba da bude predmet mirovnih pregovora.

Izrael je nameru o izgradnji objavio prošle nedelje u vreme posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena regionu, što je izazvalo niz osuda američkih zvaničnika.

Ketrin Ešton je kritikovala tu izralesku najavu, ali i nespremnost palestinskog rukovodstva da sprovede reforme.

Eštonova je rekla da će EU podržati stvaranje palestinske države u skladu sa dogovorenim promenama granice od 1967. godine, sa Jerusalimom kao glavnim gradom i Izraela i Palestine.

EU je takodje spremna da pomogne Palestincima, ako se vidi uverljiv pomak ka postizanju rešenja o dve države, i razmotriće pružanje daljih "političkih, finansijskih i bezbednosnih garancija", rekla je Eštonova.

EU i njenih 27 zemalja članica godišnje potroše oko milijardu evra na humanitarnu i drugu pomoć Palestincima.

strana 1 od 252 idi na stranu