Poslanici bez povlastica za penzije

Beograd -- Poslanici ipak neće moći u penziju sa 15 godina staža i tri poslanička mandata, saznaje “Blic”.

Izvor: FoNet, Blic
Podeli

Vrh vladajuće koalicije dao je nalog šefovima poslaničkih grupa da u nacrtu zakona o Skupštini brišu odredbu o penzijama poslanika, u koju bi, ako se usvoji, mogli da odu sa 55 godina života, 15 godina staža i tri mandata u parlamentu, saznaje “Blic”.

“Bili smo zaprepašćeni kad smo saznali šta predviđa zakon o Skupštini. Hitno smo zatražili od poslaničkih grupa uklanjanje skandalozne odredbe o penzijama“, kaže izvor “Blica” iz Vlade Srbije.

Nacrt zakona je pisala Radna grupa Skupštine Srbije, sastavljena od predstavnika svih parlamentarnih stranaka, a njegovo usvajanje kao prioritetno najavila je i Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine.

Zakonom je, takođe, definisano da iznos penzija bude u visini od 80 odsto ukupnih poslaničkih primanja, što znači da bi ona u ovom trenutku iznosila najmanje 84 000.

Zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić kaže za “Blic” da je jedinstven stav vladajuće koalicije da se ovakav nacrt zakona ne sme naći u proceduri.

On kaže da njegova stranka sigurno neće glasati za ono što favorizuje poslanike u odnosu na ostale građane Srbije.

Šefica poslaničke grupe “Za evropsku Srbiju” Nada Kolundžija nije želela da se izjašnjava da li će poslanici DS-a glasati za ovaj predlog.

Ona je negirala da je dobila bilo kakav nalog iz vrha stranke, jer, kako kaže za “Blic”, to još nije konačna verzija zakona koji će se naći u parlamentu, pa samim tim i ne postoji.

Ako se ovaj predlog nađe u Skupštini, sigurno ćemo glasati protiv njega, kaže Aleksandar Vučić, zamenik predsednika Srpske napredne stranke.

Predsednik parlamentarne Radne grupe za pripremu propisa Nikola Novaković izjavio je za "Večernje novosti" da u Nacrtu zakona o Skupštini Srbije "neće biti ni slova o penzijama".

Info

Meksiko: 13 mrtvih u napadu

Sijedad Huares -- Grupa naoružanih ljudi upala je na jednu proslavu u meksičkom gradu Sijudad Huaresu i ubila 13 mladih ljudi, a ranila više od 20, objavili su pravosudni organi.

Svet nedelja 31.01. 21:25 Komentara: 1

Moskva: Protest protiv vlade

Moskva -- Moskovska milicija je tokom antivladinih demonstracija u centru Moskve uhapsila oko 100 ljudi, među kojima je i bivši potpredsednik ruske vlade Boris Njemcov.

Svet nedelja 31.01. 19:25 Komentara: 5
strana 1 od 943 idi na stranu