Kompromis Libana i Sirije?

Damask -- Libanski premijer Saad al-Hariri imao je "konstruktivne" razgovore sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom, čime je okončano petogodišnje neprijateljstvo.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Mogu da kažem da je dijalog bio konstruktivan, a atmosfera srdačna", izjavila je nakon tročasovnog razgovora dvojice zvaničnika pomoćnica sirijskog predsednika Butaina Šaban. Ona je rekla da su dvojica lidera razgovarala o svim pitanjima na "iskren, transparentan i srdačan način", preneo je Rojters.

Sirijska novinska agencija SANA je javila da su Hariri i Asad razgovarali kako da okrenu novu stranicu u bilateralnim odnosima i da je libanski premijer istakao da teži postizanju "stvarnih i strateških veza sa Sirijom".

Libanski politički izvori očekuju da će se zvaničnici dogovoriti o jačanju saradnje vlada dveju zemalja kako bi se obezbedila stabilnost Libana, naveo je Rojters.

Haririjeva alijansa optužila je Siriju za ubistvo, 2005. godine, Rafika al-Haririja, oca Saada al-Haririja i bivšeg premijera Libana, kao i za napade i ubistva drugih političara i novinara, dok Sirija ove optužbe odbacuje.

Snažna reagovanja u Libanu zbog ovog ubistva i međunarodni pritisak primorali su Siriju da povuče svoje vojnike iz Libana u aprilu 2005. godine i tako okonča 30-godišnje prisustvo u ovoj zemlji.

Libanski premijer će do povratka u Bejrut, u prestonici Sirije nastaviti razgovore sa predsednikom Asadom i ostalim istaknutim sirijskim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 198 idi na stranu