SAD: 13 mrtvih u pucnjavi

Vojni psihijatar koji se spremao da ode na dužnost u inostranstvo u četvrtak je počeo da puca u vojnoj bazi Fort Hud u Teksasu i ubio 13 ljudi, a 31 ranio.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 05.11.2009.

22:08

Default images

Napadač za koga je prvobitno rečeno da je ubijen, ranjen je i nalazi se u bolnici pod vojnom stražom, rekao je general Bob Koun iz Fort Huda. Koun je rekao da je čovek, identifikovan kao major Nidal Malik Hasan, star 39 godina iz države Virdžinije, pogođen četiri puta, bez svesti i na veštačkim plućima.

Ovo je najgori napad ovog tipa koji se dogodio u vojnoj bazi u Sjedinjenim Državama.

Američki predsednik Barak Obama nazvao je ovaj napad "strašnim izlivom nasilja".

"Dovoljno je teško kada gubimo hrabre Amerikance u borbama u inostranstvu, ali je zastrašujuće kada se na njih puca u vojnoj bazi na američkom tlu", rekao je Obama.

U bazi u Fort Hudu nalazi se i deo za pripremu vojnika za odlazak na dužnost van zemlje, kao i za prihvat onih koji se vraćaju sa misija i prolaze kroz lekarske preglede.

Za sada se ne zna motiv ovog napada.

Pukovnik u penziji Teri Li rekao je da je radio sa Hasanom i da je on trebalo da bude poslat u Avganistan.

Li je rekao da se Hasan nadao da će Obama povući američke trupe iz Avganistana i Iraka i da je često ulazio u rasprave sa vojnicima koji su podržavali te ratove.

Prvobitno je troje ljudi privedeno i svi su bili na razgovoru, ali vlasti veruju da je bio samo jedan napadač. On je koristio dva pištolja, od kojih je jedan bio poluautomatski. Nijedan nije izdala vojska.

Hasan je rođen u Vašingtonu i neoženjen je. On je završio biohemiju 1997. godine na fakultetu Virdžinija Tek, gde je bio član korpusa za obuku rezervnih oficira. Posle toga je završio medicinu na vojnom vakultetu u Betesdi, u državi Merilend.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: