Duže važenje starog pasoša?

Beograd -- Vlada Srbije mogla bi da produži važenje starog pasoša za još nekoliko meseci, pišu "Večernje novosti".

Izvor: Beta, Večernje novosti
Podeli

Kako prenosi list, ako se to dogodi, najavljeni "beli šengen" za 1. januar 2010. godine mogli bi da koriste samo građani sa biometrijskim pasošima, dok bi vlasnici starih isprava mogli da putuju samo sa vizom. Zamena pasoša se najsporije obavlja u konzulatima Srbije u inostranstvu.

Šef biroa za međunarodnu saradnju i evropske integracije MUP-a Dražen Maravić kazao je za "Novosti" da bi zbog Srba u dijaspori mogla da se donese odluka o produžetku važenja plavog pasoša.

"Oni sva dokumenta u zemljama gde žive vade na osnovu pasoša. O tome je razgovarano sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i videćemo šta će biti odlučeno", kazao je Maravić.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković rekao je za "Novosti" da se "sigurno neće dozvoliti da bilo ko u dijaspori ostane bez putne isprave".

"Građanima koji žive u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, ali i ostalima, savetovali smo da pasoše vade kada doputuju u Srbiju. Mnogi su tako i uradili, a MUP im je isprave izdavao u kraćem roku. Problem su oni koji žive preko okeana, u Australiji i Americi, kojima je problem da dođu u maticu", kazao je on.

Odluku o produžetku roka važenja starih pasoša donosi Vlada Srbije, a zatim to treba da potvrdi i Skupština Srbije.

Odlazak "plavih" u penziju već je jednom odložen i to odlukom parlamenta 23. decembra prošle godine, kada je rok važenja produžen do 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 52 idi na stranu