Deo domaćinstava dobio struju

Oko 200 domaćinstava u selu Berevce kod Štrpca, koja su uplatila paušal od 26 evra, dobila su danas električnu energiju.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2009.

00:38

Default images

Stanovnici Berevca juče su radnicima Kosovske elektroenergentske korporacije (KEK) platili paušal.Direktor distribucije KEK-a u Uroševcu Izet Rušiti rekao je da je selo Berevce, koje je ispunilo uslov kada je reč o plaćanju paušala, dobilo struju nakon što je iz mreže isključena pilana koja je bila tehnička prepreka da to selo dobije struju.

On je istakao da će svim drugim mestima u Sirinićkoj župi struja biti uključena kada 70 odsto domaćinstava uplati paušal od 26 evra.

Predsednik Skupštine opštine Štrpce Bojan Savić rekao je da su još neka sela ispunila uslov za priključenje struje.

"Više od 70 odsto domaćinstava platilo je paušal u još četiri sela naše opštine. To što i njima danas nije uključena struja mi u opštini Štrpce ocenjujemo kao opstrukciju KEK-a", rekao je Savić.

Direktor pilane Dragan Mladenović naveo je da je jutros dolazio na blagajnu KEK-a da plati paušal, ali mu je rečeno da će odluka o uključivanju struje ekonomskim potrošaćima biti doneta u ponedeljak.

On je naveo da je zbog toga u fabrici drveta obustavljena "mala proizvodnja koja je obavljana uz pomoć agregata".

Srbi u Štrpcu i okolnim selima se žale i na to što paušal mora da bude plaćen u evrima.

Oni navode da se novčani promet u mestima u Siriničkoj župi vrši u dinarima što je u skladu sa Uredbom UNMIK-a iz 2000. godine.

Meštani navode da kupovinom evra na crnom tržištu plaćaju struju skuplje.

Srbi su, kako navode, nezadovoljni i time što su im ranije zvaničnici iz Beograda obećavali da će u Sirinićkoj župi izgraditi mini hidrocentrale kako bi problem nestašice struje koji traje već 10 godina bio prevaziđen.

Prema njihovim rečima, mini hidrocentrale postojale su i vreme okupacije u Drugom svetskom ratu.

Radnici KEK-a su i danas primali uplate paušala u Štrpcu i okolnim selima.

Radnici KEK-a preuzeli su pre dva dana trafostanicu u Štrpcu, a juče je potpisan kolektivni sporazum sa KEK-om što je bio jedan od uslova da se stanovnicim opštine uključi struja.

Oko 13.000 Srba i 3.500 albanaca u Siriničkoj župi nemaju struju mesec dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: