Jabukama protiv raka dojke

Jabuke bi mogle da budu delotvorne u borbi protiv raka dojke, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika s američkog univerziteta Kornel.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2009.

01:40

Default images

Istraživanje, obavljeno na pacovima, pokazalo je da je konzumiranje jabuka usporilo razvoj tumora dojke, prisutnih u manjem broju i manje malignih kod glodara kojima su davani komadići tog voća, preneli su francuski mediji.

Kod 81 odsto pacova kojima nisu davane jabuke, a koji su bili izloženi nekom kancerogenom faktoru, došlo je do pojave tumora koji se brzo razvijao, dok je taj procenat iznosio samo 56 odsto među glodarima koji su konzumirali po jednu jabuku dnevno.

Jabuke u sebi sadrže flavonoide - supstance koje daju boje voću i sadrže velika antioksidativna svojstva, čime se usporava razmnožavanje kancerogenih ćelija.

Jabuke su poznate po tome da sadrže i veliki broj vitamina, pre svega vitamin C, koji jača imunološki sistem i omogućava borbu protiv infekcija.

To voće, s obzirom na to da ne sadrži masnoću, koristi se i u tretmanima održavanja fizičke forme i pri mršavljenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: