Pajtić: Skupština potvrđuje Statut

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da će Skupština Srbije potvrditi novi statut Vojvodine u prvom kvartalu 2009. godine.

Izvor: Beta, Dnevnik

Sreda, 31.12.2008.

01:55

Default images

Pajtić je za novogodišnji broj novosadskog "Dnevnika" rekao da će državni parlament, zajedno sa potvrđivanjem statuta, usvojiti i Zakon o prenosu nadležnosti sa Republike na Pokrajinu.

"Statut i Zakon o nadležnostima moraju biti usvojeni na istoj sednici Skupštine Srbije, kako bi novi statut mogao da se sprovodi, i ja očekujem da će se to desiti uskoro, s obzirom na to da je usvojen republički budžet", kazao je Pajtić.

Dodao je da postoji potreba da se izvrše "još neka tehnička i terminološka usaglašavanja" između Statuta i pratećeg zakona.

Prema njegovim rečima, Pokrajina je svoje ustavne obaveze ispunila i donela statut na vreme, za razliku od republičke skupštine, koja nije potvrdila statut do kraja 2008. godine i koja nije uspela da donese niz zakona koji su takođe morali biti usvojeni do kraja godine.

Pajtić je rekao da će proces prenošenja nadležnosti na Pokrajinu biti praćen i obezbeđivanjem adekvatnih sredstava za vojvođanski budžet, u skladu sa ranijim dogovorom između njega i premijera Srbije Mirka Cvetkovića.

Pajtić i Cvetković su se u decembru dogovorili da 90 odsto sredstava dobijenih prodajom Naftne industrije Srbije pripadne Vojvodini.

Budžetom Srbije predviđeno je da 50 odsto iznosa koji isplati Gasprom, Pokrajina dobije odmah nakon završenog postupka privatizacije NIS-a, a preostalih 40 odsto nakon prenosa nadležnosti, odnosno nakon što budu usvojeni novi statut i prateći zakon.

Skupština Srbije prihvatila je i amandman koalicije Demokratska stranka Srbije-Nova Srbije, koji predviđa da, ako se posle prenosa nadležnosti utvrdi da su sredstva namenjena Vojvodini veća od Ustavom zagarantovanih sedam odsto od republičkog budžeta, ona budu raspoređena nerazvijenim gradovima i opštinama u Srbiji.

Pajtić je objasnio da je taj amandman "narodnjaka" usvojen kako oni ne bi opstruisali usvajanje budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: