Odloženo suđenje Joci Amsterdamu

Početak suđenja Sretenu Jociću, poznatijem kao Joca Amsterdam, odloženo je u Okružnom sudu u Beogradu za 2. decembar pošto na suđenje nije došao niko od oštećenih.

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2008.

12:36

Default images

On je optužen za podstrekivanje na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš. Usvajajući predlog Jocićeve odbrane da se suđenje odloži, kome se tužilac Zoran Đošić nije usprotivio, predsedavajuća sudskom veću Mirjana Popović obrazložila je da sud smatra da bi bilo celishodno da oštećeni prisustvuju davanju Jocićevog iskaza na glavnom pretresu.

Jocićev advokat Zdenko Tomanović prethodno je objasnio da njegov branjenik ima "interes i želju da i oštećeni čuju njegovu odbranu, jer on od početka postupka tvrdi da je apsolutno nevin i da je ceo proces protiv njega policijsko-politička nameštaljka".

Obrazlažući molbu sudu da se za sledeći glavni pretres obezbedi veća sudnica zbog velikog interesovanja javnosti za ovaj slučaj, Tomanović je rekao da "nije dovoljno da se pravda vrši, već i da se vidi da se pravda vrši".

Okružno tužilastvo tereti Jocića za krivično delo podstrekivanja na teško ubistvo, tako što je u julu 1995. godine nagovorio Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića da ubiju Marjanovića.

Marjanović je ubijen jula 1995. godine u sportskom centru "Olimp", na Zvezdari. U obračunu je smrtno ranjena i njegova devojka Marija Đorđević, a više ljudi je ranjeno.

Prema navodima optužnice, Jocić je Prodanoviću i Milosavljeviću za tu "uslugu" obećao 50.000 maraka i dao im vozilo marke "simka" italijanskih registarskih oznaka i dva automatska pištolja merke "hekler i koh".

Jociću se na teret stavlja i da je doveo u opasnost život ostalih posetilaca kafića "Dambi".

Prodanović i Milosavljević se nalaze na izdržavanju pravosnažne zatvorske kazne od po 15 godina zatvora kao neposredni izvršioci ubistva. Jocić se brani sa slobode jer je položio sudu jemstvo od 300.000 evra.

Interpolova poternica raspisana je za njim 2001. godine, pošto nije bio dostupan pravosudnim organima Srbije, a on je naredne godine uhapšen u spektakularnoj akciji bugarske policije.

On je izručen Holandiji, gde je 19. marta 2004. odslužio zatvorsku kaznu na koju je ranije bio osuđen.

Zbog nekoliko istraga koje su u međuvremenu pokrenute protiv njega, u holandskom zatvoru "Vuht" zadržan je do marta 2006, kada je izručen Srbiji i sproveden u Okružni zatvor.

Pošto su se sve strane u postupku usaglasile da se pretres odloži i na njega pozovu porodice ubijenog Marjanovića, Đorđevićeve, i još troje oštećenih - ranjenih u pucnjavi, sudsko veće zatražilo je mišljenje optužbe i odbrane o saslušanju svedoka Zorana Đorđevića, koji nije bio saslušan tokom istrage.

Advokat Tomanović je predložio da se Đorđević sasluša na istom pretresu kao i Prodanović i Milosavljević, koji su kao neposredni izvršioci ubistva pravosnažno osuđeni na 15 godina zatvora i izdržavaju kaznu, radi njihovog eventualnog suočavanja.

On je obrazložio da je odbrana više puta tokom istrage predlagala da se Đorđević sasluša, ali da je tužilaštvo to odbijalo s obrazloženjem da je nedostupan pravosudnim organima.

Tomanović je dodao da su Prodanović i Milosavljević osuđeni samo na osnovu iskaza tog svedoka - Đorđevića, koji je bivši policajac. Prema rečima advokata, policija je kod njega (Đorđevića) posle ubistva Marjanovića, pronašla tašnu sa oružjem, projektil iz oružja iz kog je pucano, a vozilo iz koga je pucano vodilo se na njegovo ime.

Tužilac je rekao da mu je svejedno kada će Đorđević biti pozvan da svedoči, na šta je Jocić prokomentarisao - "ako ga puste iz zatvora".

Sudija Mirjana Popović kazala je da će sud preko Ministarstva pravde uputiti poziv Đorđeviću, za koga raspolaže informacijama da živi u Bonu, u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: