Kritikovani spiskovi terorista

Strazbur -- Spiskovi sa imenima terorista, koje su sastavili UN i EU, krše osnovna ljudska prava, smatra švajcarski istraživač.

Izvor: Beta
Podeli

Dik Marti, u izveštaju koji će sutra biti predstavljen u Savetu Evrope, kaže da osumnjičeni čija se imena stavljaju na spiskove nemaju prava da odgovore i da im je praktično nemoguće da odbrane svoj ugled. "Sadašnji sistem spiskova krši principe koji su osnove ljudskih prava", ocenio je Marti.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija najpre je formirao spisak osumnjičenih pripadnika Al Kaide i talibana 1999. Na spisku je 368 osoba i 124 grupa ili organizacija. Evropska unija ima poseban spisak.

Marti navodi da obe organizacije treba da poštuju makar minimum nekih normi pre no što uvedu restrikcije za te osobe, kao što je pravo osumnjičenih da ulože žalbu nezavisnoj i nepristrasnoj instituciji i pravo na nadoknadu u slučaju povrede prava.

On smatra da bi 47 zemalja SE trebalo da ponude takve garancije. "Uprkos nedavnim proceduralnim poboljšanjima, i dalje je skoro nemoguće u praksi da neko bude skinut sa crne liste, a to je nelegalno i nedopustivo", saopštio je Marti.

Dik Marti prethodno je kritikovao i operacije CIA, uključujući kidnapovanje ljudi i tajna prebacivanja uhapšenih, i optužio evropske vlade da grade zid ćutanja oko saradnje s tajnim službama SAD.

strana 1 od 587 idi na stranu