"Ime jezika državotvorno pitanje"

Autor ekspertske verzije novog ustava Crne Gore Mijat Šuković kaže da službeni jezik u Crnoj Gori treba zvati crnogorskim.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2007.

11:11

Default images

Šuković je za podgoričku Pobjedu rekao da je naziv jezika u službenoj upotrebi primarno državotvorno pitanje i da bi službeni jezik u Crnoj Gori trebalo da se nazove po imenu države, kao što je to u većini drugih država.

"Imenom jezika u službenoj upotrebi utvrđuje se jezik koji se upotrebljava u vršenju poslova u državnim organima i javnim službama. To ne ograničava punu slobodu svakog da u privatnim komunikacijama i u društvenom životu upotrebljava jezik koji hoće i da ga imenuje kako smatra da je odgovarajuće", rekao je Šuković.

On je predložio da se u nacrt Ustava Crne Gore unese nova odredba koja bi glasila: "Poštuje se jezička raznolikost u ličnim komunikacijama i društvenom životu".

Šuković je objasnio da ime jezika po nazivu države "to ime čini zajedničkim dobrom za sve koji žive u Crnoj Gori, kao što je zajedničko dobro svakoga sam jezik i nesporno ime Crna Gora". "Imenom crnogorski jezik, kao i imenom Crna Gora, niko se ne diskriminiše", ocenio je Šuković.

On je precizirao da ime crnogorski jezik, kao "zajedničko dobro", ne daje ni minimum više prava pripadnicima crnogorske nacije od prava koja imaju pripadnici drugih nacija.

Šuković je kazao da bi naziv crnogorski jezik imao značenje kao "brojne imenske sintagme, kao što su crnogorsko državljanstvo, crnogorsko primorje, crnogorske planine i reke ili crnogorska skupština".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: