Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije

Danas se navršava sedam godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, a njegove ubice i nalogodavci još nisu poznati.

Izvor: B92

Utorak, 11.04.2006.

08:08

Default images

Ni sedam godina posle brutalnog ubistva ne postoji zvanična informacija o tome ko je počinio zločin. Slavko Ćuruvija, vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina, ubijen je s leđa, na Uskrs, 11. aprila 1999, ispred svoje kuće u Beogradu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije pozvali su javnost i novinare da se danas u podne, paljenjem sveća i polaganjem cveća na mestu ubistva, iskaže protest što državni organi još nisu kaznili nalogodavce i ubice.

Saznanja i nesaznanja

Rekonstrukcija zloèina (B92)
Insajder B92 je još pre dve godine došao do saznanja da je svedok zločina identifikovao Luku Pejovića kao čoveka koji je ubio Ćuruviju. Insajder je došao i do saznanja da je svedok o svemu što je video dao pisanu izjavu policiji i da se ta izjava nalazi u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali ni predstavnici bivšeg ni predstavnici sadašnjeg MUP-a nisu do sada reagovali na tu informaciju.

Predmet sa saznanjima do kojih je došla policija proglašen je službenom tajnom i nalazi se u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, u fazi pretkrivičnog postupka. Portparol Specijalnog tužilaštva Toma Zorić kaže za B92 da Tužilaštvo od policije nije dobilo dokaze na osnovu kojih može da podigne optužnicu. "Za sada je postignut napredak u prikupljanju dokaza i rasvetljavanju otkrivanja počinilaca tog krivičnog dela, ali još nema dovoljno dokaza za podnošenje zahteva za sprovođenje istrage. Tužilaštvo, zajedno sa MUP-om, intenzivno radi na ovom slučaju i intenzivno radi na prikupljanju dokaza. Svakodnevno dobijamo izveštaje i zaista želimo da rešimo ovaj predmet", kaže on.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće kaže da će NUNS konstantno prozivati vlast dok slučaj Ćuruvija ne bude rešen. "Prošlo je sedam godina i nedopustivo je da vlasti, pre svega mislim na policiju i pravosuđe, do današnjeg dana nemaju odgovor na pitanje šta se dogodilo. Međutim, ostaje gorak ukus da nove vlasti u stvari kalkulišu ubistvima i to je nedopustivo. Između kalkulacije i ubistva vrlo je mala razlika", kaže ona.

"Ne znam drugi odgovor – ili je država nesposobna to da reši, ili možda ne želi, ili kalkuliše, jer bi za neke pojedince bilo veoma neprijatno da se dozna da su bili umešani u ovo ubistvo", kaže Nadežda Gaće.

Životna saputnica Slavka Ćuruvije, istoričarka Branka Prpa, smatra da u istoriji Srbije ovakvo ubistvo nikada neće moći da bude stavljeno pod tepih: "Slavkovo ubistvo nije privatno pitanje već opšte pitanje, to je pitanje naše budućnosti, pitanje naših nada, i zato odgovor mora biti procesuiranje i kažnjavanje ubica i nalogodavaca."

Od ministra policije Dragana Jočića B92 je pisanim putem tražio da on, ili neko od njegovih saradnika, odgovori na pitanje šta se dogodilo sa istragom o ubistvu Slavka Ćuruvije, ali odgovor nije stigao.

Večeras u 19.00, umesto emisije Poligraf, TV B92 emituje specijalnu emisiju posvećenu ubistvu Slavka Ćuruvije.

Jovo Ćuruvija: Vlast nema političku volju

Jovo Ćuruvija, brat Slavka Ćuruvije, izjavio je danas da je taj zločin nerešen već sedam godina jer nema političke volje vlasti i jer nisu otvorene arhive i dosjei službi bezbednosti. Jovo Ćuruvija je Beti rekao da se zna ko su naručioci, organizatori i ubice njegovog brata, ali da ih tajne službe, odnosno država, štite.

"Vlasti verovatno moraju da vrate dugove tajnim službama bezbednosti, što rezultira ignorisanjem, ćutanjem i zataškavanjem ubistva. Dok su takvi na vlasti, dobijaćemo informacije da je 'istraga u toku' ili da je istraga 'napredovala', ali to nije tačno jer ozbiljne i temeljne istrage nije ni bilo. Da jeste, svi koji su učestvovali u zločinu bili bi iza rešetaka", rekao je Ćuruvija.

Tadić nezadovoljan

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je nezadovoljstvo zbog toga što su ubice novinara Slavka Ćuruvije i posle sedam godina na slobodi. "Izvršioci i nalogodavci egzekucije Slavka Ćuruvije moraju biti otkriveni, zbog njegove porodice, zbog svih građana Srbije koji očekuju da saznaju punu istinu o ovom zločinu", navodi se u pisanoj izjavi predsednika Srbije.

Prema njegovim rečima, bez kažnjavanja ubica novinara Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića, "ne može biti ostvarena sloboda medija, niti demokratizacija našeg društva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: