Ponedeljak, 31.10.2005.

22:27

Nastavak suđenja Miloševiću

Na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, danas je svedočio penzionisani pukovnik VJ Vlatko Vuković.

Izvor: Beta

Default images

On je kazao da je besmislica da su policija i vojska u aprilu 1999. godine streljale Albance na Kosovu. Citrajući navod optužnice da su 27. aprila 1999. u selu Meja kod Đakovice snage Srbije i SRJ izdvojile i streljale više od 100 muškaraca, Milošević je pitao svedoka da li išta zna o tome pošto je u to vreme bio na tom području.

"To su besmislice...Garantujem da se to nije desilo na tom području", odgovorio je Vuković, tada komandant motorizovanog bataljona VJ u Đakovici.

Pošto mu je optuženi predočio da su, po optužnici, tela nekih ubijenih kasnije pronađena u masovnoj grobnici u Batajnici, svedok je, pogledavši spisak žrtava, primetio da su sve, osim dvojice dečaka, bili vojno sposobni muškarci.

"Ako su ubijeni, mogli su biti ubijeni samo u borbi", kazao je Vuković, ponavljajući da je u okolini Meje bila sprovedena "protivteroristička akcija". On je negirao i da su vojska i policija organizovano proterivale albanske civile, granatirale njihova naselja i pljačkale ih.

Upitan da li je ikada video ili čuo za plan o proterivanju Albanaca sa Kosova ili dobio takvo naređenje, svedok je odgovorio odrečno, uz opasku da takvo naređenje nikada ne bi izvršio ni on, niti bilo koji oficir VJ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: