Ponedeljak, 04.10.2004.

08:24

Bogdanović pobedio Vučića

Izvor: B92

Default images

Nenad Bogdanović, kandidat Demokratske stranke, novi je gradonačelnik Beograda.

Bogdanović je u drugom krugu izbora pobedio kandidata Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića. Prema podacima CeSID-a sa stopostotnog uzorka u Beogradu, Bogdanović je osvojio 50,3 odsto glasova, odnosno 236.000, dok je Vučića podržalo 48,3 izašlih, odnosno 226.000.

Predsednik Gradske izborne komisije Goran Kljajević izjavio je danas da je, prema preliminarnim rezultatima, Bogdanović izabran za gradonačelnika Beograda s 50,19 odsto glasova. Za Bogdanovića je glasalo 234.513 glasača, a za Aleksandra Vučića 48,40 odsto, odnosno 226.161 birač, precizirao je Kljajević. Kljajević je dodao da će zvanične rezultate GIK saopštiti posle sednice koja je zakazana za ponedeljak u 16:00.

Bogdanović je, obraćajući se javnosti u nedelju uveče, rekao da su Beograđani prepoznali ono što je DS uradio u prethodne četiri godine. "Ono što ja mogu da kažem jeste da ću i dalje raditi kao do sada, u korist svih nas. Nemam nikakvu dilemu da će u sledeće četiri godine Beograd postati preporođen grad. Nemam nikakvu dilemu da će u sledeće četiri godine Beograd postati prava metropola i centar jugoistočne Evrope. Sve šanse za to postoje. Beograd je Evropa i to je pokazao na ovim izborima".

Aleksandar Vučić je čestitao pobedu Bogdanoviću i ocenio da izborni rezultati pokazuju ko će pobediti na sledećim izborima. Vučić je naveo i da je pobedio u 12 od 17 beogradskih opština. “Mislim da je jasno čije vreme dolazi. Siguran sam da ćemo vrlo brzo imati nove izbore, a da će onda rezultat biti mnogo ubedljiviji u moju korist. Sada se videlo da Beograd pripada Beograđanima, a ne jednoj ili dvema političkim strankama. Zato su neki toliko iznenađeni rezultatima, jer ih nisu očekivali. Ja sam siguran da će ubrzo postati jasno ko treba da vodi Beograd, ali i celu Srbiju", rekao je on.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić saopštio je da su kandidati za predsednike opština te stranke pobedili u 18 opština u Srbiji. Nikolić je rekao da su radikali zadovoljni rezultatom izbora i naveo da su u Beogradu odlučivale nijanse i da DS nema mnogo razloga za radost. "Konačno je SRS u Beogradu stigao na nivo protiv svih ostalih, na nivo 50 prema 50. To udruživanje, sastavljanje svakoga sa svakim, protiv SRS, više ne pomaže", kaže on.

Srđan Bogosavljević iz agencije "Stratedžik marketing" kaže da mala razlika u glasovima svedoči o tome da su DS i SRS najveće stranke u Srbiji i da tim strankama ide sve više glasova. "Očito je da se pojavljuje podela na dve opcije, radikale i demokrate. To se vidi i po popularnosti lidera, jer je sada iza Borisa, predsednika DS, sada Toma Nikolić, zamenik predsednika SRS, a ne Vojislav Koštunica, lider Demokratske stranke Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: