SVECANO ZATVOREN 8. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

Izvor: B92

Petak, 30.11.2001.

18:00

Default images
Filmom "Intimnost" reditelja Patrisa Seroa u petak uvece u dvorani Doma sindikata svecano je zatvoren 8. Festival autorskog filma "Pogled u svet". Tom prilikom, troclani rediteljski ziri u sastavu Nora Hope, Dinko Tucakovic i Lordan Zafranovic dodelili su nagradu "Aleksandar Sasa Petrovic" ovogodisnjim pobednicima Festivala. Pored glavne nagrade, ziri je dodelio i specijalnu diplomu reditelju Goranu Markovicu za film "Srbija godine nulte", a urucena su i priznanja zirija filmskih novinara i kriticara, FIPRESCI i "Kino-kluba Beograd". Glavnu nagradu "Aleksandar Sasa Petrovic" ove godine su podelila dva filma, "Taurus", ruskog reditelja Aleksandra Sokurova, i "Intimnost", Partisa Seroa. "Ova dva filma demonstriraju dva toka moderne autorske kinematografije, erotiku i smrt, Eros i Tanatos. Film 'Taurus' Aleksandra Sokurova demonstrira sve velike vodje i velike ideologije koje su nas opterecivale kroz prosli vek i cije posledice osecamo u ovom veku. Sokurov je jedan od retkih autora koji u danasnje vreme industrijalizacije filma film tretira kao sliku i krajnji produkt u rukama njegovog autora. Film 'Intimnost'

Patrisa Seroa je izuzetno slobodan film, i u formi i u sadrzaju, i na pocetku novog milenijuma otvara autorima siroko polje slobode i prikazivanja naseg komplikovanog intimnog zivota", kaze Dinko Tucakovic.

U okviru Festivala prikazano je 24 filma u takmicarskom programu i jos toliko u pratecim, a po svedocenju organizatora, publike nikada nije bilo vise, cak 25.000 ljudi. Festival je svecano zatvorio reditelj Purisa Djordjevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: