U utorak, konsultacije kopredsedavajućih Ustavne komisije

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 07.10.2002.

21:08

Default images

Šestorica koopredsedavajućih Ustavne komisije razgovaraće u utorak u Podgorici o jedinom nerešenom pitanju u pripremi Ustavne Povelje - načinu izbora poslanika za skupštinu buduće zajednice. Sastanak kopredsedavajućih zakazan je za 12 sati u Skupštini Crne Gore. Podsetimo, Ustavnu povelju trebalo bi usvojiti do 6. novembra kada bi Savet Evrope trebalo da "verifikuje članstvo Jugoslavije" u toj instituciji. Jedan od kopredsedavajućih Zoran Žižić ocenio je da su se "stekli uslovi" da u utorak bude postignut dogovor o načinu izbora poslanika. "Svi kopredsedavajući, osim Dragana Kujovića saglasni su u oceni da izbori za parlament buduće zajednice treba da budu neposredni, tako da od gospodina Kujovića zavisi da li će konačni dogovor biti postignut", rekao je Žižić. U izjavi za B 92 predstavnik Demokratske partije socijalista i crnogorskog parlamenta Dragan Kujović kaže da očekuje da petorica preostalih kopredsedavajućih na sutrašnjem sastanku insistiraju da se u Povelji jasno precizira način izbora poslanika u parlament buduće države. To nije u skladu sa Beogradskim sporazumom ponovio je Kujović i istakao da bez obzira što je u manjini neće prihvatiti takav predlog: "Ja ću insistirati da to ostavimo zakonima država članica, a da Povelja samo kaže da je to stvar država članica i da će se to raditi po standardima Evrope. Parlamenti donose zakone, to je njihova stvar, i oni treba da odluče kako će se birati poslanici za buduću državnu zajednicu. Niko nema prvo, niti od članova komisije, niti od potpisnika Beogradskog sporazuma, da mijenja taj sporazum sada i da traži da se u Povelju upiše precizna formulacija kakvi će izbori biti. Svako spoticanje oko tog pitanja može da dovede do odgovornosti onih koji bježe od Beogradskog sporazuma i traže preciziranje koje nije sporazumom predviđeno, te prema tome neka izvole preuzeti odgovornost svi oni koji time odlažu usvajanje Povelje, jer ja mislim da to nije interes ni Srbije ni Crne Gore", rekao je Kujović.

Kako prenosi agencija Beta, crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je u ponedeljak da postoje svi uslovi da narednih dana bude usvojena Ustavna povelja buduće zajednice Srbije i Crne Gore. Đukanović je novinarima u Podgorici kazao da Crna Gora nije protiv neposrednih izbora, već za to da sama propiše koji će izborni model važiti za izbor poslanika u parlament državne zajednice. "Mi smatramo da je propisivanje izbornog modela višak unitarnih elemenata koji se pokušavaju uneti u Ustavnu povelju i da je to neprimereno karakteru državne zajednice projektovane Beogradskim sporazumom", rekao je crnogorski predsednik. On je izrazio nadu da će "se prevazići pitanje načina izbora poslanika" na sutrašnjem sastanku kopredsedavajućih Ustavne komisije, koji će biti održan u Podgorici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: