TADIC: DOBRO AKO DOS IMA JEDNOG PREDSEDNICKOG KANDIDATA

Izvor: B92

Petak, 14.06.2002.

19:00

Default images
Posle najave da bi izbori za predsednika Srbije mogli da se odrze u oktobru, procenjuje se da ce i ovi izbori biti odrzani po Ustavu iz 1990. godine, odnosno da nece biti moguce odrzati ih po novom najvisem pravnom aktu, za cije pisanje ne ostaje dovoljno vremena.

Premijer Srbije Zoran Djindjic rekao je u petak da se ovaj sadasnji Ustav – kada vec nije promenjen - postuje u onoj meri u kojoj je neophodno da regulise svakodnevni zivot: "To sto je predlozeno u novom ustavu Demokratske stranke Srbije za novi Ustav Srbije, predsednik Srbije ima skoro ista ovlascenja kao predsednik SAD, tako da ne vidim da je stvar u ovlascenjima. Sa druge strane, mi imamo ovlascenja Ustavom definisana takva kakva imamo i mi ili menjamo Ustav, ili postujemo bar koliko je to neophodno te institucije koje regulisu nas svakodnevni zivot", kaze on.

Podsetimo, neke kritike na racun najave da bi izbori za predsednika bili odrzani u oktobru, osim zbog nenapisanog Ustava, odnose se i na to da je, navodno, ceo manevar napravljen kako bi Vojislav Kostunica bio sprecen da se kandiduje, s obzirom na komplikovan to da njegov ostanak na mestu jugoslovenskog predsednika zavisi od brzine usvajanja Ustavne povelje, i raspisivanja novih saveznih izbora. Sam Kostunica rekao je juce da je jako nezadovoljan sto se predsednicki izbori u Srbiji nagovestavaju po Ustavu iz 1990. godine. Potpredsednik Demokratske stranke Boris Tadic izjavio je da je malo verovatno da ce DOS imati vremena da donese novi ustav Srbije do pocetka predsednickih izbora, ali da je zelja DS-a da se predsednicki izbori odrze prema novom ustavu.

Tadic kaze da bi DS zelela da ima svog kandidata za predsednika, ali i da bi bilo dobro da DOS ima zajednickog kandidata na izborima. "Ima vise kandidata iz DOS-a koji razmisljaju da se kandiduju na mesto predsednika Srbije. Odluka Predsednisva DOS-a jos nije doneta. Mi, iz DS, bismo naravno voleli da neko iz DS bude medju kandidatima za predsednika Srbije. Gospodin Miroljub Labus je clan DS i potencijalni kandidat za predednika Srbije i potpuno je jasan nas pristup". Tadic je ocenio da je sve manje verovatno da ce DOS posle donosenja Ustavne povelje Srbije i Crne Gore imati vremena da donese nov Ustav Srbije, ali je dodao da je zelja DS da predsednicki izbori budu odrzani prema novom Ustavu. "Za to je potreban politicki konsenzus stranaka DOS i ako bude politicke volje i vremena moguce je promeniti Ustav", rekao je Tadic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: