Kragujevac slavi Dan grada

Kragujevac danas slavi Dan grada, u znak sećanja na odluku kneza Miloša 6. maja 1818. godine da Kragujevac proglasi prvom prestonicom tek oslobođene Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2009.

18:32

Default images

Proslavi dana grada prisustvovali su brojni gosti, predstavnici ambasada, delegacije iz inostranstva i predstavnici Vlade na čelu sa potpredsednikom i ministrom za ekonomiju i regionalni razvoj, Mlađanom Dinkićem. Dinkić je tokom posete Kragujevcu zamolio radnike “Partizana”, čije se stanje sve više pogoršava, da prekinu štrajk glađu.

Ministar Dinkić je, puštajući u rad kružni tok na auto putu Batočina-Kragujevac, rekao da Vlada ulazi u novu, ofanzivnu fazu realizacije plana za ekonomsku stabilnost Srbije, koja podrazumeva daleko veću podršku privredi i jeftinije kredite.

Povodom Dana grada Kragujevca u saobraćaj su pušteni Kružni tok na auto putu Batočina-Kragujevac, i dve saobraćajnice, Petrovačka magistrala i ulica Save Kovačevića.

Radovi su finansirani iz gradskog budžeta i nacionalnog investicionog plana, a njihova ukupna vrednost je četiri miliona evra.

Ministar Dinkić je komentarišući dešavanja u fabrici kože “Partizan“ zamolio radnike da prekinu štrajk glađu i rekao da država nije nadležna da rešava ovaj problem. Radnici koji 15 dana štrajkuju glađu danas nisu prisustvovali proslavi Dana grada, iako su to prvobitno najavili.

Na svečanoj sednici, gradonačelnik Veroljub Stevanović rekao je da je proglašenje Kragujevca za prestonicu, na današnji dan, 1818. godine odredilo njegov razvoj.

Povodom Dana grada, na svečanoj sednici uručene su Đurđevdanske nagrade zaslužnim pojedincima dok je ulicama grada prodefilovao karneval u kojem su učestvovala deca iz kragujevačkih obdaništa, učenici osnovnih škola i brojne sportske organizacije.

Dan grada Kragujevca ustanovljen je u znak sećanja na istorijsku odluku kneza Miloša koji je na današnji dan, 6. maja 1818. godine na Đurđevdanskoj skupštini u manastiru Vraćevšnica, odlučio da Kragujevac proglasi prvom prestonicom tek oslobođene Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: