Požari i dalje bukte u Australiji

Prema poslednjim podacima, broj žrtava poginulih u požarima koji su od prošlog vikenda zahvatili Australiju premašio je 181, a mogao bi dostići 300 ljudi.

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2009.

11:07

Default images

Kako javljaju agencije, još nije poznata sudbina 100 stanovnika gradića Merisvil, javljaju agencije. Stanovnici ovog grada su evakuisani, a premijer Viktorije Džon Branbi je rekao da će Merisvil ostati zatvoren zbog potencijalno zastrašujućih prizora, navodeći da se u mnogim kućama još nalaze tela poginulih.

Australijska policija je, u međuvrmenu, potvrdila da je otkrila identitet lica za koje se sumnja da je podmetnulo jedan od mnogobrojnih požara koji haraju tom zemljom od prošle "crne subote".

U australijskoj državi Viktorija otada je izbilo oko 400 požara, stradalo više od 180 ljudi, raseljeno 5.000, a uništeno 350.000 hektara zemlje.

Područje zahvaćeno požarima, koje obuhvata 20 gradova severno od Melburna, proglašeno je "zonom zločina", a više od 4.000 vatrogasaca bori se da suzbije 33 požara, od kojih je 23 još van kontrole.

Premijer Viktorije Džon Branbi je izjavio da bi počiniocima mogla da bude izrečena kazna od 25 godina zatvora za "masovno ubistvo", kako ovaj zločin naziva australijski premijer Kevin Rad.

Požari u blizini Melburna su najteža prirodna nepogoda koja je zadesila kontinent u poslednjih 110 godina. Očevici opisuju vatrene zidove visoke kao četvorospratnice, drveće koje eksplodira i nebo iz kojeg pada kiša pepela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: