Ljajić: EU da nam bude saveznik

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić smatra da EU treba da bude saveznik Srbije u nastavku evropskih integracija.

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2008.

17:57

Default images

"Mi samo tražimo od Evropske unije da se odmrzne primena Prelaznog trgovinskog sporazuma... a da se dalje uslovljavanje nastavi ratifikacijom tog sporazuma dok se Ratko Mladić ne nađe u Hagu", izjavio je Ljajić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, to je pragmatičan izlaz, potez kojim se ne ugrožavaju evropske integracije Srbije, a istovremeno EU insistira na ispunjananju svih preuzetih međunarodnih obaveza.

"Ovako mi vodimo bitku sa vremenom, vodimo bitku sa činjenicom da se Mladić dobro skriva i vodimo borbu sa EU da je ubedimo da nam omogući nastavak evropskih integracija", kazao je Ljajić.

Ljajić je ukazao da postoje samo dva načina da Srbija izađe iz situacije u kojoj se sada nalazi.

"To je da intenziviramo napore i što pre lociramo, uhapsimo i izručimo Ratka Mladića. Druga solucija je da Holadija promeni svoj dosta tvrd stav kada je u pitanju saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, ali mi na to ne možemo previše da utičemo", kazao je on agenciji Beta.

Naglašavajući da nijednog trenutka ne očekuje da Evropska unija odustane od zahteva da Srbija ispuni svoje obaveze i da Ratko Mladić bude izručen Tribunalu, Ljajić je kazao da je to i interes Srbije i da sve "upravo činimo iz uverenja da je to korisno za Srbiju".

Odgovarajući na pitanje kako komentariše činjenicu da se izveštaju glavnog tužioca Haškog tribunala Sezrža Bramerca i reakcijama evropših ministara taksativno nabraja i Goran Hadžić, Ljajić je naglasio da se potraga odnosi na oba preostala begunca.

Prema njegovim rečima, o Mladiću se više govori zbog toga što međunarodna javnost više pažnje poklanja tom slučaju, ali i zato što je realno daleko teži za rešavanje nego što je slučaj Hadžić.

"Mi činimo sve da što pre dođeno do mesta na kome se skriva i Goran Hadžić. Apsolutno Goran Hadžić nije pošteđen operativnih potraga ni aktivnosti u potrazi za njim", kazao je Ljajić.

Predsednik Saveta je ponovio da bi izručenje Ratka Mladića u velikoj meri oslobodilo Srbiju međunarodnih pritisaka, ali i suzilo manevarski prostor Goranu Hadžiću za skrivanje.

Glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc izjavio je u petak na Savetu bezbednosti UN da se saradnja Srbije s Haškim sudom "značajno poboljšala", ali da "najkritičnija oblast saradnje" ostaje hvatanje begunaca.

"Hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića i njihovo dovođenje u Haški sud najviši je prioritet za ispunjene mandata Tribunala", kazao je Bramerc predstavljajući polugodišnji izveštaj o radu Tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: