Sindikalni protest u Beogradu

Četiri sindikalne organizacije održali su jednočasovni protest ispred zgrade Vlade Srbije, zbog teškog materijalnog položaja i otpuštanja radnika.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 10.12.2008.

01:36

Default images

Protest su organizovali Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i Konfederacija slobodnih sindikata (KSS). Višečasovni protest završen je nakon razgovora njihovih predstavnika sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović u republičkom parlamentu

Predsednica ASNS Ranka Savić i predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović kažu da su zadovoljni razgovorom sa predsednicom parlamenta.

Savićeva je rekla da je "predsednica Skupštine Srbije obećala da će odmah obavestiti parlament o našim zahtevima, a da će popodne razgovarati sa premijerom" kao i da će od premijera tražiti da se sastane sa predstavnicima sindikata.

Predstavnici sindikata, tokom protesta, zatražili su produžetak roka za privatizaciju državnih preduzeća do kraja naredne godine i donošenje paketa mera za ublažanje posledica svetske ekonomske krize koji bi obuhvatio osnivanje Fonda za pomoć preduzećima kojima preti stečaj.

“Ako ništa drugo hoćemo rešanja za ta preduzeća po ugledu na kragijevaćku Zastavu. 31. decembar je krajnji rok za završetak privatizacije. Ako ne bude okončana, sva ta preduzeća idu u likvidaciju a 45 hiljada radnika na tržište rada“, kaže Savićeva.

“Premijer je juče izašao sa paketom mera kojim mi nismo zadovoljni. Fond za pomoć preduzećima kojima zapreti stečaj zbog finasijske krize nije osnovan. Imamo predlog da se sav novac iz budžeta političkih partija za njihovo finansiranje, da se odreknu toga. To u svetu nigde ne postoji", smatra ona.

Istovremeno, nekoliko stotina radnika iz sindikata Robnih kuća »Beograd« zatražilo je isplatu neisplaćenih ličnih dohodaka i otpremnina, povezivanje radnog staža i povraćaj uplaćenog novca na ime dokapitalizacije kompanije.

"Kompanija je prodata pre godinu dana. Ljudima nisu isplaćene otpremnine, odnosno selektivno su ispalćene ljudima. Nije povezan radni staž, a prodata je imovina", kaže Ljubiša Velimirović iz Udruženja poverilaca i akcionara "Robnih kuća Beograd".

Predstavnici Udruženja radnika, penzionera i i bivših radnika kompanije Generaleksport predsedniku Borisu Tadiću su dostavili danas zahteve da im se isplati celokupan iznos koji je socijalnim programom opredeljen za tu kompaniju - podeljen na broj godina radnog staža, što je oko 270 evra po godini.

Sindikati su za organizovanje velikog protesta odabrali 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava.

Savez samostalnih sindikata sa premijerom

S druge strane, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović razgovarao je sa premijerom Cvetkovićem o ekonomskoj krizi i merama koje je država spremna da preduzme kako bi sačuvala domaću privredu. Orbović kaže da taj sindikat traži od države da teret krize ravnomerno rasporedi na sve.

“Treba samo raspodeliti taj kolač, toliki koliki je, da bismo svi podjednako podneli u ovom momentu", kaže Orbović.

"Ako je predviđeno povećanje plata u državnom sektoru osam odsto, znači onih koji su na budžetu, nije isto osam odsto na 15.000 i na 100.000”, navodi on.

“Razlika je velika, a treba da podelimo krizu. Onaj koji ima 100.000, on će dobiti osam, a onaj koji ima 15.000, on će dobiti 1.200, znači nije mogao ni pre toga, a ni sa ovim, da preživi”, rekao je on.

Obradović o zahtevima prosvetara

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je večeras da će sredstva koja ostanu u budžetu za 2008. biti iskorišćena za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u obrazovanju.

Obradović je rekao da je na današnjem sastanku s predstavnicima tri reprezentativna sindikata dogovoreno da se do sredine sedmice potpišu posebni kolektivni ugovori sa zaposlenima u obrazovanju.

On je naveo i da će u narednoj godini povećanje zarada u obrazovanju pratiti stopu inflacije.

Sastanku su pored Obradovića prisustvovali ministarka finansija Diana Dragutinović i predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost.

Predstavnici tri reprezentativna sindikata najavili su juče da će stupiti u "poseban vid štrajka" ako svim zaposlenima u prosveti do 15. decembra ne bude isplaćena jednokratna pomoć od 8.000 i 5.000 dinara.

Poseban vid štrajka znači da prosvetni radnici neće zaključiti ocene na kraju polugodišta, održati nastavna veća, niti će početi drugo polugodišete.

Sindikati traže da se po 8.000 isplati nenastavnom osoblju koje ima stručnu spremu do zaključno petog stepena stručnosti, a da po 5.000 dinara dobije nastavno i drugo osoblje sa šestim i sedmim stepenom stručnosti.

Dinkić: Nema produžetka roka za privatizaciju

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađen Dinkić izjavio je danas da produžetka roka za privatizaciju neće biti i da će na vreme biti raspisani javni pozivi za prodaju preostalih preduzeća.
Ministar je sednici Odbora Skupštine Srbije za privatizaciju naveo da je zakonska obaveza Agencije za privatizaciju da se raspiše samo javni poziv za prodaju preostalih preduzeća do kraja godine, ali ne i da se okonča sam proces privatizacije.

On je rekao da očekuje da aukcije budu organizovane sve do proleća 2009, ali i da se ostale tenderske prodaje firmi obavljaju tokom cele iduće godine.

Dinkić je objasnio da će za sva ostala preduzeća za koja ne budu pokrenuta privatizacija biti otvoren stečaj, ali i da će za zaposlene u tim firmama biti obezbeđen socijalni program i povezivanje staža.

Ministar je napomenuo da je do sada učinjeno sve da firme koje imaju zainteresovane kupce budu na prodaji, dodajući da su uvedeni i modeli traženja strateškog partnera i prodaja imovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: