Čanak: Bez podrške vladi zbog gasa

Talas poskupljenja doveo u pitanje tesnu većinu glasova u skupštini koju ima Vlada Srbije, Čanak traži objašnjenje za poskupljenje gasa.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2008.

11:40

Default images

U danu kada Vlade Srbije i svečano obeležava 100 dana rada, talas poskupljenja doveo je u pitanje tesnu većinu glasova u skupštini koju Vlada ima. Poslanici Lige Socijaldemokrata najavili su da neće glasati ni za jedan predlog Vlade Srbije, ako do sutra uveče ne dobiju objašnjenje zašto je gas poskupeo.

"Nećemo da podržavamo Vladu koja pljačka Vojvodinu", kaže lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, čiju najavu podržava i opozicija.

Premijer Srbije Mirko Cvetković uveren je da Vlada na čijem je on čelu niže samo uspehe.

Međutim, to ne veruju ni svi njegovi kolacionih partneri.

Lider Lige Socijalidemokrata Nenad Čanak kaže da pored priče da je Kosovo najvažnija stvar na svetu, niko nije primetio da je poskupljenje gasa od 60 odsto ogroman udarac na kućne budžete građana Vojvodine.

“Građani Vojvodine traže od nas da ustanovimo prvo, zašto je poskupeo gas, drugo, da li su poskupljenja realna i treće da li je budžet mogao nekako drugačije da se popuni osim pljačkanjem građana Vojvodine? Mi u tome nećemo da učestvujemo“, rekao je Čanak gostujući u emisiji Kažiprst RTV B92.

“Poslanici LSV-a neće glasati ni za jedam predlog Vlade. Mi da podržavamo vladu koja pljačka Vojvođane nećemo“, najavio je on.

Vlast u Skupštini ima tesnu većinu od 129 poslanika, tako da su joj pet glasova Lige neophodni. Iz Demokratske stranke poručuju LSV-u da kuca na otvorena vrata i da su oni spremni da podrže inicijativu da nadležni ministri objasne zašto je gas toliko skup.

“Ukoliko je takva odluka neminovana, nužna, onda je to nešto oko čega ne može da se razgovara ili licitira. Ono što mislim da je važno je da građani znaju razloge za takve odluke“, kaže funkcionerka DS-a Nada Kolundžija. Opozicija je žestoko kriktovala vlast zbog toga što je način fomiranja cena tajna. U Liberalno-demokratskoj partiji postavljaju pitanje ko je uveo posrednika u trgovini gasom između Srbije i Rusije.

“Mi smo 2001. godine kao Vlada Zorana Đinđića, ukinuli posednika kao oblik poslovne saradnje između Srbije i Riusije, tada je ta provzija bila 0, 02 odsto, sad je 5 odsto. Ne znamo ko je taj posednik ne znamo, ne znamo zašto je on uveden, ne znamo zašto je gas poskupeo za 60 odsto nakon ratifikacije sporazuma sa Rusima, koji je bio garant povlašćenog tretmana za formianje cena gasa i nafte“, smatra lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Naprednjaci traže objašenje da na ovaj način Srbija pokušava da sakupi neophodni novac kako bi uopšte otpočela posao sa Rusima .

“Koliko ja znam u toj zajedničkoj firmi Srbija bi trebalo da ima ulog od 200 milona evra ili dolara, Srbija te pare nema i želi da ih namirai povećanom cenom gasa“, kaže lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.

Nova Srbije upozorava da se zbog visokih cena spremaju i građanski protesti. Procenjuje se da će sa novom cenom gasa mesečni troškovi za prosečno domaćinstvo biti veći od 20 hiljada dinara.

Škundirć: Poskupljenje bilo usaglašeno

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da je to ministarstvo dalo saglasnost na primenu novog tarifnog sistema za gas uzimajući u obzir zahtev "Srbijagasa" za korekciju cena, kao i mišljenje nadležnih ministarstava i Agencije za energetiku.

Škundrić je, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, naveo da su promena nabavne cene prirodnog gasa, kao i povećani transportni troškovi kroz Mađarsku, doveli do toga da je prodajna cena za sve kategorije potrošača niža od cene po kojoj se gas plaća na srpsko-mađarskoj granici.

Gas je u Srbiji od juče skuplji za 59,9 odsto, a najveći procenat poskupljenja odnosi se na domaćinstva i daljinske sisteme grejanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: