Zanijer: Ponovo "šatl diplomatija"

Šef Misije UN na Kosovu Lamberto Zanijer najavio je danas "šatl diplomatiju" između Beograda i Prištine radi rešenja praktičnih problema na terenu.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 25.06.2008.

16:18

Default images

"Čim se u Beogradu razbistre politički odnosi i formira nova vlada, uspostaviću kontakt na odgovarajućem nivou, u potpunoj transparentnosti sa ovdašnjim (kosovskim) organima vlasti, da bismo počeli razgovore za rešenje praktičnih problema", rekao je Zanijer.

Novi šef UNMIK-a je na konferenciji za novinare rekao da svoju ulogu na Kosovu vidi u uspostavljanju "čvrstih odnosa" Beograda i Prištine. Dodao je i da će se ponašati "statusno neutralno" i ponovio da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ostaje na snazi.

Zanijer je rekao da ne vidi sebe u ulozi posrednika, već čoveka koji će olakšati razgovore, a da će pre svakog sastanka sa predstavnicima Srbije najpre razgovarati sa vlastima u Prištini.

Prema njegovim rečima, UNMIK još nije dobio plan o rekonfiguraciji misije UN na Kosovu, ali će, po svemu sudeći, rekonfiguracija biti radikalna operacija koja će promeniti strukturu UNMIK-a i prilagoditi je realnosti na terenu.

Šef UNMIK-a je dodao da će i posle 120 dana od stupanja na snagu Ustava Kosova i rekonfiguracije, UNMIK i dalje možda igrati određenu ulogu na Kosovu, a da će o zahtevu lidera kosovskih institucija da posle tog roka napusti Kosovo odlučiti Savet bezbednosti UN.

Zanijer je dodao da je UNMIK spreman da ostane i duže od 120 dana ako situacija to zahteva i ako tako bude procenjeno.

"UNMIK će biti restrukturiran tako da će biti usklađen sa situacijom na terenu, i to će biti manja operacija koja će ipak imati značajnu ulogu na terenu", dodao je on.

Zanijer je rekao i da će misija EU - EULEKS imati drugačiju ulogu od UNMIK-a, kao i da je aranžman EULEKS-a pod kišobranom UNMIK-a nešto o čemu treba "oprezno razgovarati".

"Kišobran je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti i EULEKS treba da prihvati taj kišobran i drago mi što će raditi pod njim i u obliku u kojem je njihov rad kompatibilan sa radom UNMIK-a", naveo je šef UNMIK-a.

"Povlačenje UNMIK-a nerealno"

Dokle god je Rezolucija 1244 na snazi, UNMIK će imati ulogu na Kosovu, navodi list Koha ditore, ali napominje da niko na Kosovu ne može da odredi rok do kog će UNMIK ostati na Kosovu.

Koliki je vek UNMIK-a na Kosovu dobrim delom je proizvod "razmišljanja naglas", piše Koha ditore pozivajući se na međunarodne predstavnike.

Izvor lista blizak novom specijalnom predstavniku generalnog sekretara UNMIK-a izjavio je da je on bio, posle njihovog prvog susreta, veoma iznenađen "nerealnim zahtevom" predsednika i premijera Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: