Trka za vojvođansku skupštinu

U senci pregovora o vladi i vlasti u Beogradu, priprema se drugi krug izbora u Vojvodini, koji će biti održan u nedelju.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 20.05.2008.

12:12

Default images

Bira se 60 pokrajinskih poslanika, po većinskom izbornom sistemu, a na listi će biti po dva kandidata. Kako je svaki mandat bitan, partije se utrkuju u podršci. Lista Za evropsku Vojvodinu, u kojoj su DS i G17 plus, pozvala je svoje birače da u nedelju glasaju za kandidate drugih stranaka kojima će protivnici biti radikali.

Takve pozive uputili su i LDP i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Još od juče je poznato da će se Srpska radikalna stranka i koalicija DSS-Nova Srbija međusobno podržavati, a u tim strankama tvrde da je u taj dogovor uključen i SPS.

U drugom krugu pokrajinskih izbora, lista Za evropsku Vojvodinu imaće najviše kandidata - u 50, od ukupno 60 izbornih jedinica, koji će se uglavnom sučeliti sa radikalima, koji su u drugi krug prošli u 39 izbornih jedinica.

Lider G17 plus Mlađan Dinkić pozvao je birače da tamo gde lista Za evropsku Vojvodinu nema svoje kandidate, podrže one koji će za protivnike imati radikale.

"U Temerinu za Mađarsku koaliciju, s obzirom da im je protivkandidat radikal, u Novom Bečeju za gospodina Vrebalova iz LDP-a, a u Srbobranu za Branka Gajina, on nastupa u ime grupe građana koja je zajedno sa G17 plus već napravila najbolji izborni rezultat na lokalnim izborima, a takođe ima radikala za protivnika. Hoćemo da podržimo sve one koji neće dozvoliti radikalima i DSS-u, koji evo imaju nameru, ali očito ne mogu to da naprave, da stupe u otvorenu koaliciju, da im ne dozvolimo da ta koalicija postane stvarna", najavljuje Dinkić.

I iz LDP-a se danas moglo čuti da je ta partija spremna da podrži DS u drugom krugu izbora za pokrajinski parlament. Da glasaju za proevrospke kandidate, svoje birače je pozvala i Liga socijaldemokrata Vojvodine, ali prednost daje partijama koje nemaju centralu u Beogradu.

"Vojvođani nikad ne smeju da zaborave da je naša autonomija potpuno uništena u vreme dok su na vlasti bili ljudi koji su po svom ideološkom profilu bliski današnjim radikalima, narodnjacima i socijalistima. I zato je naša i dužnost i obaveza da ne dozvolimo da se Vojvodina vrati u te mračne devedesete godine prošlog veka", rekao je zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš za današnji Dnevnik.

U međusobnoj podršci na pokrajinskim izborima udružili su se i radikali i narodnjaci i, kako se tvrdi, SPS. Funkcioner radikala Milorad Mirčić kaže da podrška socijalista nije sporna i da nema potrebe da se to potrđuje bilo kakvim potpisima.

"Nemoguće je potpisivati bilo kakav sporazum ili ugovor koji bi obavezivao da se podržava kandidat pojedinac kome pripada mandat. Političke partije samo daju logistiku u vidu te podrške, a mi smo juče jasno saopštili da sve tri partije podržavaju međusobno kandidate. To je, na neki način, predradnja da bi imali potrebnu skupštinsku većinu posle većinskog izbornog kruga", kaže Mirčić.

Programski direktor Cesida Marko Blagojević kaže da je u ovom trenutku teško proceniti koliko će birači u Vojvodini biti motivisani da glasaju, ako njihovog kandidata nema u drugom krugu.

"Svakako da će birač biti motivisaniji ukoliko kandidat koji jeste u drugom krugu dobije podršku partije koja bi bila njegov prvi izbor. Ali, to samo po sebi ne znači ništa, to bi trebalo da budu partije koje birači vide kao srodne. A nije nevažno ni ko je protivkandidat. Motivacija može da bude dovoljna i u situaciji u kojoj smatra da je njegov protivkandidat loš i da bi zapravo izbor protivkandidata mogao da nanese nekakvu štetu", objašnjava Blagojević.

Polovina skupštinskog saziva u Vojvodini već je izabrana na izborima 11. maja, kada su najviše glasova osvojile lista Za evropsku Vojvodinu - Boris Tadić – 23, i Srpska radikalna stranka - 20 mandata.

PIK: Konačni rezultati u Vojvodini

Pokrajinska izborna komisija utvrdila je konačne rezultate izbora za poslanike u Skupštini Vojvodine u prvom krugu. LDP najavljuje podršku DS-u u Vojvodini.

Rezultati po proporcionalnom izbornom sistemu utvrđeni su nakon što su u nedelju na pojedinim izbornim mestima ponovljeni izbori. Lista Za evropsku Vojvodinu osvojila je 23 mandata, a Srpska radikalna stranka 20 mandata. Po pet mandata osvojili su koalicija Zajedno za Vojvodinu i Mađarska koalicija.

Četiri mandata osvojila je koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, dok su tri mandata pripala koaliciji Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije.

Preostalih 60 poslanika, od ukupno 120, koliko broji pokrajinski parlament, biće izabrani u drugom krugu izbora koji se održava po većinskom sistemu, u nedelju, 25. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: