Bez iznenađenja na sednici SB

Vanredna sednica SB UN, zakazana na zahtev Srbije, a uz podršku Rusije, okončana je bez iznenađenja i bez novih rešenja.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2008.

08:02

Default images

Strane su ostale na svojim pozicijama, te je jasno da jedinstva u Savetu bezbednosti oko rešenja za problem Kosova nema, kao ni jedinstvenog stava šta raditi ukoliko Priština jednostrano proglasi nezavisnost. Glavni akteri sinoćne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija različito ocenjuju uspešnost sednice.

Tako je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio u sedištu svetske organizacije u Njujorku da je većina zemalja članica Saveta bezbednosti za nastavak mirnih pregovora o budućnosti Kosova.

"Većina zemalja članica Saveta bebednosti podržala je nastavak mirnih pregovora zato što zajedno sa Srbijom veruju da samo kroz mirne pregovore možemo naći rešenje teških problema", kazao je sinoć Jeremić.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, svakako, nisu među tim članicama. Za njih su pregovori okončani, a Savet bezbenosti "blokiran" i "podeljen" po pitanju Kosova.

Predstavnici stalnih članica Saveta bezbednosti ponovili su da je Kosovo jedinstven slučaj.

“Pozicija SAD je jasna. Kosovo je "jedinstven slučaj" i plan Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti je najbolje rešenje koje je dostupno, za budućnost i Albanaca i Srba. Kosovo ima svoju istoriju i ne možemo je zaboraviti niti ignorisati", rekao je američki predstavnik u Savetu bezbednosti.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin naveo je da su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, sa još nekoliko evropskih zemalja, izuzeci u Savetu bezbednosti.

Čurkin smatra da se pregovori moraju nastaviti, a da Ujedinjene nacije treba da ponište jednostrano proglašenje nezavisnosti.

A što se tiče evropske misije koja bi zamenila UNMIK, ruski predstavnik rekao je da civilno prisustvo može da se promeni samo uz odobrenje Saveta bezbednosti.

"Čuli smo različite izveštaje o planovima da se kosovski Srbi primoraju da, ukoliko se ne povinuju i ne prihvate jednostrano proglašenje nezavisnosti, da se, dakle, ucene da prihvate. Povlačimo debelu, debelu crvenu liniju i upozoravamo svakog ko možda hoće to da uradi, da takav postupak nikako neće biti prihvatljiv. Postoje neke članice Saveta bezbednosti koje insistiraju na sprovođenju određene politike na Kosovu. To su Sjedinjene Američke Države i neke članice Evropske unije. U Savetu bezbednosti, među drugim članicama, oni nemaju nikakvu podršku. Baš nikakvu podršku", kazao je Vitalij Čurkin, ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama.

Predsedavajućeg Savetu bezbednosti UN, ambasadora Paname Rikarda Arijasa, nije iznenadilo da su pozicije strana ostale nepromenjene.

Prema njegovim rečima, "odluka u pogledu priznanja nezavisnosti Kosova zavisiće od svake zemlje".

Arijas je izjavio da Savet bezbednosti neće imati novu raspravu o Kosmetu.

"Osudite jednostrano proglašenje"

Vuk Jeremiæ (FoNet, arhiva)
Vuk Jeremić je sinoć, govoreći pred Savetom bezbednosti UN, ponovio stav Beograda da je proglašenje nezavisnosti Kosova protivpravno.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je sinoć Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da "osudi jasnu nameru vlasti u Prištini da jednostrano, nezakonito i protivpravno proglase nezavisnost Kosova" i ponovio da Beograd to nikada neće priznati.

U obraćanju Savetu bezbednosti UN, na vanrednoj sednici posvećenoj Kosovu, Jeremić je pozvao specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu Joahima Rikera da "iskoristi svoja ovlašćenja i da, u slučaju da pokrajinska skupština proglasi nezavisnost, proglasi taj akt nevažećim i raspusti Skupštinu Kosova".

Rekavši da Srbija "pozdravlja želju Evropske unije da poveća prisustvo" na Kosovu, Jeremić je, međutim, ukazao da je za "pun međunarodni legitimitet" neohodno da misija Evropske unije "najpre traži mandat od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija". Na zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, sazvanoj na zahtev Srbije, Jeremić je kazao i da Srbija neće pribeći primene sile i založio se za nastavak pregovora.

Jeremić je pozvao "sve članove Saveta bezbednosti, kao i sve zemlje članice Ujedinjenih nacija da nastave da poštuju, u ovom kriznom trenutku, suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: