Tadić: Građani žele u EU

Beograd, Leskovac -- Predsednički kandidat DS-a Boris Tadić ponovio da status Kosova i evropske integracije nisu povezani procesi.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Gostujući u "Utisku nedelje", Tadić je izjavio da, kad je u pitanju Kosovo, nema razlike u stavovima srpskih političara. On je kazao da su evropski put Srbije i Kosovo dva odvojena pitanja iako pojedini političari pokušavaju da zamene teze.

Možda neki političari ne žele Evropsku uniju, ali istraživanja pokazuju da građani žele upravo taj put, rekao je Tadić.

"Stvara se utisak da mi ne želimo evropsku misiju na Kosovu i Metohiji. Ne radi se o tome da je nama bitno da li je slovački ili španski vojnik pod komandom Kfora ili evropskog komandanta. Radi se o tome da se ne prekrše elementi evropskog prava", kazao je Tadić.

.

"Nikolić za povratak zločinaca"

Izborni štab predsedničkog kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića ocenio je da bi izbor Tomislava Nikolića, kandidata Srpske radikalne stranke, za predsednika Srbije značio "vraćanje kriminalaca i zločinaca na ulice i nesigurnost za obične građane".

DS kritikuje Tomislava Nikolića zbog odgovora na novinarsko pitanje da li bi amnestirao Milorada Ulemeka, koji je osuđen za organizovanje ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Nikolić je u sinoćnoj emisiji Utisak nedelje na TV B92, na pitanje da li bi amnestirao Ulemeka, rekao da "takvo lice ne zaslužuje nikakvo pomilovanje i aboliciju", ukoliko bi "bio ubeđen" da je Ulemek to "zaista učinio".

On je objasnio da svaka misija koja dođe na Kosova treba da ima osnov u pravilima Ujedinjenih nacija. "Mi to branimo. Mi tražimo od Evrope da poštuje ta pravila", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, oko ovog pitanja nema nikakve razlike u odnosu na premijera Srbije ili "na bilo kog političara u zemlji". Tadić tvrdi da pitanja statusa Kosova i evropskih integracija nisu međusobno uslovljena.

"Ali, to pitanje (statusa Kosova) nema nikakve veze sa našim evropskim integracijama. Ako neko pokušava da pravi tu vrstu uslovljavanja, pravi štetu našim građanima i budućnosti ove zemlje, pa čak i našim kapacitetima da branimo Kosovo i Metohiju", objasnio je Tadić.

Sinoć su u emisiji "Utisak nedelje" na Televiziji B92 gostovali kandidati DS-a i SRS-a Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Oni nisu direktno sučeljavali stavove, nego je svako imao svojih 45 minuta u emisiji

Nove podrške Tadiću

Politička organizacija Demokratska Vojvodina podržaće na predstojećim predsedničkim izborima kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića.

Kako je danas saopštio izborni štab Tadića, to je odlučeno na sednici Glavnog odbora te organizacije.

Demokratska Vojvodina podržava kandidata DS-a, jer je to "jedini kandidat koji može da uvede zemlju u EU i spreči izolaciju zemlje i jedini koji može da obezbedi perspektivu mladim ljudima", navodi se u saopštenju.

Demokratski sindikat penzionera Srbije takođe je podržao Borisa Tadića.

U saopštenju se navodi da je taj sindikat odlučio da podrži Borisa Tadića "zbog njegove istrajne borbe da se zaštiti standard najsiromašnijih, a naročito penzionera".

"Penzionerima u Srbiji je potrebna izvesnost, sigurni penzionerski dani i ekonomski napredak koji omogućava bolji život. Jedini kandidat koji to može da obezbedi je Boris Tadić i zato penzioneri Srbije daju upravo njemu bezrezervnu podršku", piše u telegramu podrške tog sindikata.

"Put u Evropu rešava problem nezaposlenosti"

Boris Tadić izjavio da problem nezaposlenosti u Srbiji može biti rešen samo stabilnim razvojem i nastavkom približavanja Evropi, što je garancija za strane investicije.

Tadić je, prisustvujući otvaranju pogona tekstilne fabrike "KSK" u Leskovcu, naglasio da je evropska budućnost Srbije pretpostavka njenog privrednog i ekonomskog razvoja.

"Mnogo ovakvih pogona ima širom Srbije, i biće ih još više ukoliko budemo jedna otvorena zemlja koja donosi mir, koja uprkos teškoćama sa kojima se suočava uspostavlja stabilnost i širi taj duh u čitavom regionu", rekao je Tadić na svečanosti kojoj su prisustvovali i predstavnici ambasada Grčke i Kipra.

"Orden za nova radna mesta"

Boris Tadić je izjavio na ceremoniji otvaranja da će svakome ko otvori hiljadu radnih mesta dati orden. On je rekao da Srbija ima 785.000 nezaposlenih i da će biti pripremljeno 785 ordena, a kada oni budu podeljeni, neće više biti nezaposlenih.

"Narediću da se ordenje odštampa i dobiće ga svako ko uposli hiljadu ljudi, jer najveći problem Srbije je nezaposlenost", rekao je Tadić.

Tadić je istakao da su strane investicije u prošlosti Srbiju zaobilazile zbog ratova i nestabilnosti i dodao da je njegovo protivljenje novim sukobima i izolaciji podstaknuto upravo željom da se u državi stvori što bolja klima za ulaganja u privredu, a tako i u bolji život građana.

"Ja, dok sam predsednik, neću mladost ove zemlje gurati u ratove, nego ću mladost ove zemlje uvek uvoditi u nove perspektive i nove šanse, a radna mesta su prava perspektiva i prava šansa", naglasio je Tadić.

Prema njegovim rečima, približavanje Evropi i razvoj infrastrukture je preduslov za slobodan protok ljudi, robe i kapitala.

"Hoćemo da obezbedimo i da proizvodi koji ovde nastaju dobiju svoje mesto na tržištima susednih zemalja i Evrope, jer Evropa je naš glavni partner. Ja od te politike neću odustati, to vam obećavam", rekao je Tadić.

Linija za proizvodnju konfekcije smeštena je u hali Društvenog preduzeća INKOL, a celokupna proizvodnja namenjena je izvozu u zemlje Evropske unije.

Fabrika "KSK" će u prvo vreme zapošljavati 250 radnika, a grčko-kiparski investitor namerava da do kraja godine u Leskovcu zaposli još 1.500 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.