Grčka: Štrajk pravosuđa

Zaposleni u pravosuđu Grčke danas su počeli dvodnevnu obustavu rada, što je uvod u generalni štrajk u toj zemlji.

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2007.

14:37

Default images

Generalni štrajk je zakazan za sutra, zbog najavljene reforme penzijskog sistema. Tokom sutrašnjeg dana, rad će prekinuti zaposleni u saobraćaju, javnim službama, školama, bolnicama, bankama, opštinskim administracijama i medijskim kućama, koji su prihvatili pozive dva najveća nacionalna sindikata da javno iskažu neslaganje sa penzijskom reformom.

U bolnicama će obim posla biti sveden na neophodno minimum, dok će aerodrom u Atini biti u potpunoj blokadi, bez domaćih i internacionalnih letova, jer će u štrajk stupiti i kontrolori leta, prenele su novinske agencije.

Tokom današnjeg protesta ispred sedišta premijera došlo je do sukoba policije i sindikalnih aktivista, pri čemu je jedan policajac lakše povređen.

Najveće sindikalne asocijacije, GSEE i ADEDY, koje predstavljaju više od 2,5 miliona radnika, takođe su predvidele okupljanje u centru Atine.

Sindikati se opiru vladinoj reformi kojom se predviđa odlazak u penziju sa više godine nego do sada, smanjenje beneficija onima koji su već penzionisani i ujedinjavanje penzionih fondova, kojih je oko 170.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: