Traži oslobađajuće presude

Na suđenju optuženima u slučaju Ibarska magistrala odbrana je nastavila sa iznošenjem završnih reči, tražeći oslobađajuću presudu.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 13.02.2007.

14:35

Default images

Prethodno je za ubistvo četvorice funkcionera Srpskog pokreta obnove i pokušaj ubistva lidera te stranke Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 1999, zamenik okružnog tužioca Vojislav Šoškić zatražio da se optuženima izrekne najviša kazna od 40 godina zatvora. Optuženi su danas tvrdili da se radi o montiranom procesu.

Advokat Slobodan Milivojević zatražio je danas oslobađajuće presude za nekadašnjeg komandanta JSO-a Milorada Ulemeka Legiju i pripadnika "crvenih beretki" Nenada Ilića, dok je advokatica Zora Dobričanin-Nikodinović zatražila da se optužbe oslobodi nekadašnji šef Državne bezbednosti Beograda Milan Radonjić i šef gradske policije Branko Đurić.

Za zločin na Ibarskoj magistrali optuženi su nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković, koji je juče izneo svoju završnu reč, i Milorad Ulemek Legija, Milan Radonjić, Duško Maričić, Branko Berček, Nenad Ilić, Nenad Bujošević, Leonid Milivojević, Branko Đurić, Mihalj Kertes, Dragiša Dinić i Vidan Mijailović.

Ulemek: Proces je montiran

Bivši komandant rasformirane JSO Milorad Ulemek Legija rekao je pred sudskim većem da je ceo proces montiran još 2001. godine, da bi se sa čela DB-a sklonio Radomir Marković, kao i da bi DOS-ova vlast "preko njega došla do Slobodana Miloševića".

"Oni su tada izvršavali naloge svojih mentora, a država nikada nije ni imala razlog da ubije Vuka Draškovića kad je on 10 godina radio u korist Slobodana Miloševića, a protiv opozicije", rekao je Ulemek.

On je kazao da su izjave, koje su 2001. dali pripadnici JSO Nenad Ilić i Nenad Bujošević, a u kojima priznaju učescće u ubistvu na Ibarskoj magistrali, pripremljene i da su oni samo ponovili priču koju su dobili od tadašnjeg rukovodstva DB-a.

Legija je ocenio da se godinama nalazi pod medijskim pritiskom, dodavši da određeni novinari stvaraju predrasude u javnosti, koje se kasnije prenose i na sud.

Povodom polemike kolika kazna može da se izrekne za zločin na Ibarskoj magistrali, pošto je smrtna kazna ukinuta, Ulemek je ironično rekao da bi voleo da vidi koji bi sudija protiv njega potpisao smrtnu kaznu.

"Voleo bih da vidim koji bi sudija to potpisao i koji bi bili ti junaci koji bi stali u streljački vod", rekao je bivši komandant rasformirane Jedinice za specijalne operacije.

"Ako vi i vaše veće donesete pravednu presudu, u našim očima ćete imati poštovanje, a ako donesete iznuđenu presudu, imaćete razumevanje", završio je Ulemek svoju završnu reč, obraćajući se sudiji Bojanu Mišiću.

Optuženi Nenad Ilić, nekada član JSO, koji je optužen da je vozio kamion koji je izazvao nesreću na Ibarskoj magistrali, rekao je da ne očekuje ništa od sudskog veća.

"Ne očekujem da uradite ništa sem onoga što ste uradili i prošli put kada ste nas osudili. Na žalost i sramotu svih nas", kazao je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: