Ustav - 'građančići', SRS, SPS...

Usaglašavanje novog ustava među strankama u parlamentu počinje u ponedeljak.

Izvor: B92

Nedelja, 18.06.2006.

10:24

Default images

Aktuelna su dva predloga – vladajuće koalicije na čelu sa DSS-om, koji podržavaju i radikali i socijalisti, i predlog Demokratske stranke. U DSS-u veruju u sigurnu podršku radikala i socijalista i smatraju da ustav ne treba da definiše Srbiju kao državu "građančića". Sa predsednikom parlamenta Predragom Markovićem na definisanju teksta novog ustava radiće ministar Zoran Lončar i poslanik DS-a Dragor Hiber.

Predsednik skupštine Predrag Marković nije mogao da precizira kada bi prva polovina nacrta Ustava mogla da se nađe pred skupštinskim pododborom za ustavna pitanja jer će to zavisiti od političke volje najvećih stranaka u Srbiji. Da je politička volja magična reč potvrđuju i u strankama koje predvode predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica.

Član Političkog saveta DS-a Zoran Lutovac kaže da će, pored pitanja ljudskih prava, glavna tačka razmimoilaženja sa DSS-om biti pitanje decentralizacije Srbije: "Predlog koji tu podržava DS je jasniji konceptualno. Nadležnosti su potpuno određene u samom predlogu ustava. I u pitanju je autonomoja koja je suštinska, koja podrazumeva autonomiju u zakonodavnom smislu, u smislu izvršne vlasti i u pogledu raspolaganja imovinom."

Dejan Mikavica, član pododbora iz DSS-a, kaže da će, osim pitanja decentralizacije, mnogo natezanja biti i oko načina na koji će biti definisana država Srbija: "Da li će to biti, kako su predlagali predstavnici DS-a, država građana, građančića, građana, građanki... ili će to biti zaista rešenje koje je primereno savremenim modernim demokratskim državama u Evropi, u skladu sa onim rešenjem kako je to dala republička vlada." To rešenje inače predviđa da Srbija bude određena kao država srpskog naroda i njenih građana.

I dok u Demokratskoj stranci smatraju da će radikali i njihovi glasači praviti problem u izglasavanju novog ustava i to u delu u propisivanja saradnje sa Haškim tribunalom i u povećanju manjinska prava, u DSS-u tvrde da radikali i SPS nisu imali većih primedbi u odnosu na Vladin predlog ustava i da očekuju da tako ostane i ubuduće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: