Nedelja, 18.06.2006.

10:24

Ustav - 'građančići', SRS, SPS...

Usaglašavanje novog ustava među strankama u parlamentu počinje u ponedeljak.

Izvor: B92

Ustav - 'graðanèiæi', SRS, SPS... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

cvijus

pre 17 godina

Mozda zvucim malo ekstremno, ali gradjanski pojam mi jako zvuci na nekadasnji narodni pojam. Umesto Narodna Srbija postacemo Gradjanska Srbija. Nesto nisam za tu ideju.
Uostalom, i Nemacka je drzava Nemaca i ostalih, Francuska, Engleska, Belgija, Holadija itd isto tako. Bitno je da se jasno definise drzavljanstvo drzave uz sva prava i obaveze koje idu uz to.

Goran

pre 17 godina

Ne interesuje me ko pise ustav. Ako mi odgovoara kada ga procitam glasacu za njega pa i ako ga je pisala Medlim Olbrajt, Saban Bajramovic ili Seceroski..pa i Zika Obretkovic.
Ustav drzave (ako Bog da uskoro i Kraljevine) Srbije treba da pocinje kao i svi ustavi evropskih drzava "Srbija je drzava () naroda i svih ostalih naroda koji u njoj zive"
U Slobinom Ustavu je Srbija bila drzava svih njenih gradjana i ako hocemo da se odvojimo od njega i od komuinizma koji je nipodostavao sve srpsko, moramo to da promenimo i da imamo Ustav kao i Hrvati, Svedjani, Norvezani, Francuzi Nemci...

Milootin

pre 17 godina

Meni je ok da Srbija bude država srpskog naroda i svih njenih građana.
Nije sramota biti Srbin, uprkos tome što neki pokušavaju na svaki način da osramote tu kvalifikaciju.
Ne volim radikale jer zastupaju primitivno i siledžijski i za sve imaju odgovor, koji se po pravilu svodi na ono "ako im se ne sviđa kod nas, put pod noge", a to vrlo brzo prerasta u "ako nam se (oni) ne sviđaju kod nas, put pod noge"...

Dragan R Savin, Bahamska ostrva

pre 17 godina

Kada je Francuska drzava francuskog naroda - to je napredno i evropski. Nesto cemu mi treba da tezimo. Kada je Srbija drzava srpskog naroda - onda je to zaostali Srednji vek. Pa jel' neko ovde jeo bunike?

Gunar

pre 17 godina

Nemo' , der , slucajno da im se dogodi da u Ustavu Srbije pomenu da je to drzava srpskog naroda!
Pazi ti drskosti molim te! Kakve su to ne-evropske i anti-demokratske svinjarije?
Kakav srpski narod u Srbiji?
Odakle srpskom narodu u Srbiji pravo na pominjanje u Ustavu Srbije?!?

Zoki, Vancouver

pre 17 godina

Ne vidim nista loše u tome da se Srbija definiše kao država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Međutim, puno je bitnije šta piše nakon toga, kako se uređuju odnosi u društvu, nadležnosti državnih organa i lokalna autonomija. Srbiji je potreban ustav koji će decentralizovati državu i omogućiti ubrzani razvoj provincije. Razlika između Beograda i ostatka zemlje je jednostavno prevelika.

IvanS

pre 17 godina

Srbija treba da bude drzava srpskog naroda i svih ostalih koji u njoj zive. I nije jasno zasto to nekome danas smeta, posebno onima koji zive u evropskim zemljama, kje sve to jasno definisu. Neverovatno je da DS insistira da u Ustav ugradi "saradnju sa haskim Tribunalom", sto je samo trenutna "epizoda" i nece biti aktuelno vec za nekoliko godina.
Oni koji smatraju da radikali i SPS ne treba da ucestvuju u donosenju Ustava, nisu demokrate, ni liberali, jer izostaviti iz ovog znacajnog posla stranke koje uzivaju skoro 50% popdrske u birackom telu, suludo je i nedemokratski, bez obzira koliko mi njih mrzeli. Ustav se pise za duzi vremenski period i, ne treba da se menja cim neko dodje na vlast. Zato je neophodno Ustav doneti konsenzusom svih znacajnih politickih opcija u Srbiji.

Marko

pre 17 godina

Pogledajmo po komsiluku:
Ustav Republike Hrvatske
“…Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika autohtonih nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Madžara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN i zemalja slobodnoga svijeta.”
Ustava Republike Slovenije
“Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe.”
USTAV NA REPUBLIKA MAKEDONIJA
“…Makedonija e konstituirana kako nacionalna dr`ava na makedonskiot narod vo koja se obezbeduva celosna gra|anska ramnopravnost i trajno so`itelstvo na makedonskiot narod so Albancite, Turcite, Vlasite, Romite i drugite nacionalnosti koi `iveat vo Republika Makedonija…”
Ustav Bosne I Hercegovine
“Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), te građani Bosne I Hercegovine ovime određuju da Ustav Bosne i Hercegovine bude…”
Constitution of Albania
"We, the people of Albania, proud and aware of our history with responsibility for the future, and with faith in God and/or other universal values,
with determination to build a social and democratic state based on the rule of law, and to guarantee the fundamental human rights and freedoms,
with a spirit of religious coexistence and tolerance,
with a pledge to protect human dignity and personhood, as well as for the prosperity of the whole nation, for peace, well-being, culture and social solidarity,
with the centuries-old aspiration of the Albanian people for national identity..."
I u cemu je problem da Srbija bude zemlja srpskog naroda i svih njenih gradjana, pripadnika autohtonih nacionalnih manjina?

ka

pre 17 godina

Bez obzira na nebulozne izjave clana DSS i podrske radikala i socijalista, mislim da Srbija treba da bude deklarisana kao drzava srpskog naroda i naroda koji u njoj zive. To je vajlda i prirodno i noramalno jer cinjenica je da je Srbija maticna zemlja Srba, barem u ovom istorijskom kontekstu. Osim toga to je uobicajeno u Evropi kojoj tezimo, pa je tako Francuska zemlja francuskog naroda a Nemacka nemackog itd.
Jedino sa jasnom svescu ko smo bicemo u stanju smo da sa drugima saradjujemo i na ispravan nacin pristupimo integracijama sa ostalim drzavama, kako regionalno tako i u okviru Evrope.
Ono sto je mnogo bitnije od toga da li je Srbija drzava srpskog naroda ili gradjana je da Srbija bude organizovana kao jaka drzava u kojoj su izgradjene institucije i u kojoj su svi gradjani
ravnopravni i jednaki pred zakonom.

dragan

pre 17 godina

E to sam cekao da cujem,da mi lepo kazu da nisam gradjanin nego "gradjancic".A oni koji misle da ce nam biti bolje ako se zovemo drzavom srpskog naroda ili sta vec...kao da je bitno kako se to sve zove,bitno je sta mislimo,govorimo i radimo.A u ovoj zemlji uglavnom mislimo,govorimo i radimo gluposti.Evo upravo i ova prica vezana za ustav to dokazuje.Tako da nema nama radosti dok god se ljudima po glavi motaju velika Srbija i slicne budalastine.Od tog se ne zivi.Po ko zna koji put mogu reci samo bruka i sramota!

Neverica

pre 17 godina

Znaci ja kao Srbin necu moci da imam svoju drzavu, a svi ostali okolni narodi (Hrvati, Bugari, Rumuni, Madjari, Makedonci, Crnogorci...) oni mogu da imaju drzavu svog naroda. Gde je tu pravda?! I posle se cudite sto radikali imaju 40% podrsku???

Алккси

pre 17 godina

Надам се да ће се странке договорити да се постојећи Устав Р. Србије мења по прописаном поступку, који подразумева и референдум. Једва чекам да на њега НЕ изађем и да се као и остатак државе те недеље одмарам, а да народно изјашњавање пропадне. Устав из 1990. године, тзв. "Милошевићев устав", или било који други, Вучелићев, Хиберов, Николићев...а који се спрема да Србију уреди као републику, а не као краљевину, није добро решење.

mama ludaca

pre 17 godina

Uradite nesto po cemu cete biti upamceni.
Napravite pristojan gradjanski ustav koji moze da prezivi neko duze vreme.
Koja vam je satisfakcija i zadovoljstvo da donesete krnji ustav koji ce preziveti jedne izbore.
Kao pravi gradjani i hriscani,mislite i na buduca pokolenja koja ce vam na vasem trudu biti istinski zahvalna.

Dovla

pre 17 godina

Ako želite da skoro polovina građana ne prizna i ne bude lojalna ni toj državi ni tom ustavu, samo izvolite, pravite vašu patriJotsku ludoriju. Ionako će je prva zaista demokratska građanska većina odbaciti prvom prilikom. To što sam ja slučajno etnički Srbin, zaista nema nikakve veze sa mojim građanskim pravima, a primitivci koji na silu hoće da me uguraju u nekakve kolektivne entitete kojima ne želim da pripadam i svoje ideje iz devetnaestog veka, mogli bi, blago meni, da spakuju kofere, pa put pod noge, u pravcu Belorusije. Evropa nije kontinent naroda, već kontinent građana, i ako danas većina građana podržava njihove ideje, jer je Srbija, posle petnaestak godina kriza i ratova i masovne emigracije elite, u relativnom smislu na najnižem obrazovnom i kulturnom nivou u svojoj novijoj istoriji, to stanje sasvim sigurno neće još dugo trajati. Pa ako mislite da je odgovorno praviti ustav na najviše deset godina, izvolite (uostalom, nacionalizam i odgovornost gotovo da su kontradikcija termina - da su srpski nacionalisti ikada postupali iole odgovorno, danas bi kao Srbija ili kao Jugoslavija već odavno bili članovi EU), ali ja se tim uzurpatorskim dokumentom neću osećati pravno vezan, jer "država srpskog naroda" za mene ima isto toliko veze sa stvarnošću dvadeset prvog veka kao Kraljevina obe Sicilije ili Sveto rimsko carstvo.

Predrag Blagojevic

pre 17 godina

Ma najbolje po Kostunici da mi postanemo feudalna drzava i da zaboravimo na "gradjane, gradjanke i gradjancice"!
Napravimo lepo globus Srbije i niko nam drugi ne treba.

Владимир

pre 17 godina

Коначно да је и СПС променио ћурак и пристао на то да се Србија дефинише као држава СРПСКОГ народа и осталих грађана тј. примарно као национална држава а не како је Милошевић то форсирао све ове године и уставом је дефинисао као грађанску (фантомску). Државу Србију створио је српски народ много пре него што су се испилили разни грађани. Било би неправедно да се српском народу ускрати право чак и на номинално сопство државе. Не видим зашто би се мањински народи или људи са нижим степеном колективне или националне свести (присутно у свим народима, а у Србији у тренду) осећали лоше због тога.

Gradjancica

pre 17 godina

Gradjanska drzava je tekovina modernog doba i bilo bi dobro da se sa time niko ne sali...pogotovo ne osvedoceni klerofasiti...

Vlada

pre 17 godina

Gradjana, gradjancica ili nuzno nastanjenih, mislim da nema nikakve veze.Sada kada imamo svoju drzavu, nemoj da se stidimo,trba da imamo i ustav da imamo i Ustav.

Miroslav dj.

pre 17 godina

Ustav Republike Srbije + Dejan Mikavica +
"Građančići".
Pa ljudi jeste li Vi normalni. Dejan Mikavica je najgore što DSS ima. A tog sarkazma vodećih ljudi DSS-a mi je preko glave.

Micic-Neu-Ulm

pre 17 godina

Aferim Srbijo,kada ti Toma Nikolic i Vucelic pisu ustav.Mjesto da su iza Rersetaka izgleda da ce se citav Srpski narod naciupravo tamo. Ako imalo ima casti u Srpskom korpusu to se nebi trebalo dozvoliti. Zamislite da Ndp u Njemackoj pise ustav.
Razmisli te dok nije kasno.

Marko

pre 17 godina

Mislim da je jako neozbiljna argumentacija, "kao sto su sve moderne drzave a ne ovo sto nude ovi drugi"... Mislim da je to neozbiljno...

Aleksandar

pre 17 godina

Cuj, modernije resenje je nacionalna drzava... Da nije rec o zemlji u kojoj zivim slatko bih se nasmejao nebuloznoj izjavi... Ovako... Malogradjani pricaju o gradjanima i 'gradjancicima'...

Micic-Neu-Ulm

pre 17 godina

Aferim Srbijo,kada ti Toma Nikolic i Vucelic pisu ustav.Mjesto da su iza Rersetaka izgleda da ce se citav Srpski narod naciupravo tamo. Ako imalo ima casti u Srpskom korpusu to se nebi trebalo dozvoliti. Zamislite da Ndp u Njemackoj pise ustav.
Razmisli te dok nije kasno.

Aleksandar

pre 17 godina

Cuj, modernije resenje je nacionalna drzava... Da nije rec o zemlji u kojoj zivim slatko bih se nasmejao nebuloznoj izjavi... Ovako... Malogradjani pricaju o gradjanima i 'gradjancicima'...

Marko

pre 17 godina

Mislim da je jako neozbiljna argumentacija, "kao sto su sve moderne drzave a ne ovo sto nude ovi drugi"... Mislim da je to neozbiljno...

Gradjancica

pre 17 godina

Gradjanska drzava je tekovina modernog doba i bilo bi dobro da se sa time niko ne sali...pogotovo ne osvedoceni klerofasiti...

Vlada

pre 17 godina

Gradjana, gradjancica ili nuzno nastanjenih, mislim da nema nikakve veze.Sada kada imamo svoju drzavu, nemoj da se stidimo,trba da imamo i ustav da imamo i Ustav.

Miroslav dj.

pre 17 godina

Ustav Republike Srbije + Dejan Mikavica +
"Građančići".
Pa ljudi jeste li Vi normalni. Dejan Mikavica je najgore što DSS ima. A tog sarkazma vodećih ljudi DSS-a mi je preko glave.

Dovla

pre 17 godina

Ako želite da skoro polovina građana ne prizna i ne bude lojalna ni toj državi ni tom ustavu, samo izvolite, pravite vašu patriJotsku ludoriju. Ionako će je prva zaista demokratska građanska većina odbaciti prvom prilikom. To što sam ja slučajno etnički Srbin, zaista nema nikakve veze sa mojim građanskim pravima, a primitivci koji na silu hoće da me uguraju u nekakve kolektivne entitete kojima ne želim da pripadam i svoje ideje iz devetnaestog veka, mogli bi, blago meni, da spakuju kofere, pa put pod noge, u pravcu Belorusije. Evropa nije kontinent naroda, već kontinent građana, i ako danas većina građana podržava njihove ideje, jer je Srbija, posle petnaestak godina kriza i ratova i masovne emigracije elite, u relativnom smislu na najnižem obrazovnom i kulturnom nivou u svojoj novijoj istoriji, to stanje sasvim sigurno neće još dugo trajati. Pa ako mislite da je odgovorno praviti ustav na najviše deset godina, izvolite (uostalom, nacionalizam i odgovornost gotovo da su kontradikcija termina - da su srpski nacionalisti ikada postupali iole odgovorno, danas bi kao Srbija ili kao Jugoslavija već odavno bili članovi EU), ali ja se tim uzurpatorskim dokumentom neću osećati pravno vezan, jer "država srpskog naroda" za mene ima isto toliko veze sa stvarnošću dvadeset prvog veka kao Kraljevina obe Sicilije ili Sveto rimsko carstvo.

mama ludaca

pre 17 godina

Uradite nesto po cemu cete biti upamceni.
Napravite pristojan gradjanski ustav koji moze da prezivi neko duze vreme.
Koja vam je satisfakcija i zadovoljstvo da donesete krnji ustav koji ce preziveti jedne izbore.
Kao pravi gradjani i hriscani,mislite i na buduca pokolenja koja ce vam na vasem trudu biti istinski zahvalna.

Predrag Blagojevic

pre 17 godina

Ma najbolje po Kostunici da mi postanemo feudalna drzava i da zaboravimo na "gradjane, gradjanke i gradjancice"!
Napravimo lepo globus Srbije i niko nam drugi ne treba.

Владимир

pre 17 godina

Коначно да је и СПС променио ћурак и пристао на то да се Србија дефинише као држава СРПСКОГ народа и осталих грађана тј. примарно као национална држава а не како је Милошевић то форсирао све ове године и уставом је дефинисао као грађанску (фантомску). Државу Србију створио је српски народ много пре него што су се испилили разни грађани. Било би неправедно да се српском народу ускрати право чак и на номинално сопство државе. Не видим зашто би се мањински народи или људи са нижим степеном колективне или националне свести (присутно у свим народима, а у Србији у тренду) осећали лоше због тога.

Алккси

pre 17 godina

Надам се да ће се странке договорити да се постојећи Устав Р. Србије мења по прописаном поступку, који подразумева и референдум. Једва чекам да на њега НЕ изађем и да се као и остатак државе те недеље одмарам, а да народно изјашњавање пропадне. Устав из 1990. године, тзв. "Милошевићев устав", или било који други, Вучелићев, Хиберов, Николићев...а који се спрема да Србију уреди као републику, а не као краљевину, није добро решење.

ka

pre 17 godina

Bez obzira na nebulozne izjave clana DSS i podrske radikala i socijalista, mislim da Srbija treba da bude deklarisana kao drzava srpskog naroda i naroda koji u njoj zive. To je vajlda i prirodno i noramalno jer cinjenica je da je Srbija maticna zemlja Srba, barem u ovom istorijskom kontekstu. Osim toga to je uobicajeno u Evropi kojoj tezimo, pa je tako Francuska zemlja francuskog naroda a Nemacka nemackog itd.
Jedino sa jasnom svescu ko smo bicemo u stanju smo da sa drugima saradjujemo i na ispravan nacin pristupimo integracijama sa ostalim drzavama, kako regionalno tako i u okviru Evrope.
Ono sto je mnogo bitnije od toga da li je Srbija drzava srpskog naroda ili gradjana je da Srbija bude organizovana kao jaka drzava u kojoj su izgradjene institucije i u kojoj su svi gradjani
ravnopravni i jednaki pred zakonom.

Neverica

pre 17 godina

Znaci ja kao Srbin necu moci da imam svoju drzavu, a svi ostali okolni narodi (Hrvati, Bugari, Rumuni, Madjari, Makedonci, Crnogorci...) oni mogu da imaju drzavu svog naroda. Gde je tu pravda?! I posle se cudite sto radikali imaju 40% podrsku???

dragan

pre 17 godina

E to sam cekao da cujem,da mi lepo kazu da nisam gradjanin nego "gradjancic".A oni koji misle da ce nam biti bolje ako se zovemo drzavom srpskog naroda ili sta vec...kao da je bitno kako se to sve zove,bitno je sta mislimo,govorimo i radimo.A u ovoj zemlji uglavnom mislimo,govorimo i radimo gluposti.Evo upravo i ova prica vezana za ustav to dokazuje.Tako da nema nama radosti dok god se ljudima po glavi motaju velika Srbija i slicne budalastine.Od tog se ne zivi.Po ko zna koji put mogu reci samo bruka i sramota!

Marko

pre 17 godina

Pogledajmo po komsiluku:
Ustav Republike Hrvatske
“…Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika autohtonih nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Madžara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN i zemalja slobodnoga svijeta.”
Ustava Republike Slovenije
“Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe.”
USTAV NA REPUBLIKA MAKEDONIJA
“…Makedonija e konstituirana kako nacionalna dr`ava na makedonskiot narod vo koja se obezbeduva celosna gra|anska ramnopravnost i trajno so`itelstvo na makedonskiot narod so Albancite, Turcite, Vlasite, Romite i drugite nacionalnosti koi `iveat vo Republika Makedonija…”
Ustav Bosne I Hercegovine
“Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), te građani Bosne I Hercegovine ovime određuju da Ustav Bosne i Hercegovine bude…”
Constitution of Albania
"We, the people of Albania, proud and aware of our history with responsibility for the future, and with faith in God and/or other universal values,
with determination to build a social and democratic state based on the rule of law, and to guarantee the fundamental human rights and freedoms,
with a spirit of religious coexistence and tolerance,
with a pledge to protect human dignity and personhood, as well as for the prosperity of the whole nation, for peace, well-being, culture and social solidarity,
with the centuries-old aspiration of the Albanian people for national identity..."
I u cemu je problem da Srbija bude zemlja srpskog naroda i svih njenih gradjana, pripadnika autohtonih nacionalnih manjina?

IvanS

pre 17 godina

Srbija treba da bude drzava srpskog naroda i svih ostalih koji u njoj zive. I nije jasno zasto to nekome danas smeta, posebno onima koji zive u evropskim zemljama, kje sve to jasno definisu. Neverovatno je da DS insistira da u Ustav ugradi "saradnju sa haskim Tribunalom", sto je samo trenutna "epizoda" i nece biti aktuelno vec za nekoliko godina.
Oni koji smatraju da radikali i SPS ne treba da ucestvuju u donosenju Ustava, nisu demokrate, ni liberali, jer izostaviti iz ovog znacajnog posla stranke koje uzivaju skoro 50% popdrske u birackom telu, suludo je i nedemokratski, bez obzira koliko mi njih mrzeli. Ustav se pise za duzi vremenski period i, ne treba da se menja cim neko dodje na vlast. Zato je neophodno Ustav doneti konsenzusom svih znacajnih politickih opcija u Srbiji.

Zoki, Vancouver

pre 17 godina

Ne vidim nista loše u tome da se Srbija definiše kao država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Međutim, puno je bitnije šta piše nakon toga, kako se uređuju odnosi u društvu, nadležnosti državnih organa i lokalna autonomija. Srbiji je potreban ustav koji će decentralizovati državu i omogućiti ubrzani razvoj provincije. Razlika između Beograda i ostatka zemlje je jednostavno prevelika.

Gunar

pre 17 godina

Nemo' , der , slucajno da im se dogodi da u Ustavu Srbije pomenu da je to drzava srpskog naroda!
Pazi ti drskosti molim te! Kakve su to ne-evropske i anti-demokratske svinjarije?
Kakav srpski narod u Srbiji?
Odakle srpskom narodu u Srbiji pravo na pominjanje u Ustavu Srbije?!?

Dragan R Savin, Bahamska ostrva

pre 17 godina

Kada je Francuska drzava francuskog naroda - to je napredno i evropski. Nesto cemu mi treba da tezimo. Kada je Srbija drzava srpskog naroda - onda je to zaostali Srednji vek. Pa jel' neko ovde jeo bunike?

Milootin

pre 17 godina

Meni je ok da Srbija bude država srpskog naroda i svih njenih građana.
Nije sramota biti Srbin, uprkos tome što neki pokušavaju na svaki način da osramote tu kvalifikaciju.
Ne volim radikale jer zastupaju primitivno i siledžijski i za sve imaju odgovor, koji se po pravilu svodi na ono "ako im se ne sviđa kod nas, put pod noge", a to vrlo brzo prerasta u "ako nam se (oni) ne sviđaju kod nas, put pod noge"...

Goran

pre 17 godina

Ne interesuje me ko pise ustav. Ako mi odgovoara kada ga procitam glasacu za njega pa i ako ga je pisala Medlim Olbrajt, Saban Bajramovic ili Seceroski..pa i Zika Obretkovic.
Ustav drzave (ako Bog da uskoro i Kraljevine) Srbije treba da pocinje kao i svi ustavi evropskih drzava "Srbija je drzava () naroda i svih ostalih naroda koji u njoj zive"
U Slobinom Ustavu je Srbija bila drzava svih njenih gradjana i ako hocemo da se odvojimo od njega i od komuinizma koji je nipodostavao sve srpsko, moramo to da promenimo i da imamo Ustav kao i Hrvati, Svedjani, Norvezani, Francuzi Nemci...

cvijus

pre 17 godina

Mozda zvucim malo ekstremno, ali gradjanski pojam mi jako zvuci na nekadasnji narodni pojam. Umesto Narodna Srbija postacemo Gradjanska Srbija. Nesto nisam za tu ideju.
Uostalom, i Nemacka je drzava Nemaca i ostalih, Francuska, Engleska, Belgija, Holadija itd isto tako. Bitno je da se jasno definise drzavljanstvo drzave uz sva prava i obaveze koje idu uz to.

Micic-Neu-Ulm

pre 17 godina

Aferim Srbijo,kada ti Toma Nikolic i Vucelic pisu ustav.Mjesto da su iza Rersetaka izgleda da ce se citav Srpski narod naciupravo tamo. Ako imalo ima casti u Srpskom korpusu to se nebi trebalo dozvoliti. Zamislite da Ndp u Njemackoj pise ustav.
Razmisli te dok nije kasno.

Aleksandar

pre 17 godina

Cuj, modernije resenje je nacionalna drzava... Da nije rec o zemlji u kojoj zivim slatko bih se nasmejao nebuloznoj izjavi... Ovako... Malogradjani pricaju o gradjanima i 'gradjancicima'...

Marko

pre 17 godina

Mislim da je jako neozbiljna argumentacija, "kao sto su sve moderne drzave a ne ovo sto nude ovi drugi"... Mislim da je to neozbiljno...

Gradjancica

pre 17 godina

Gradjanska drzava je tekovina modernog doba i bilo bi dobro da se sa time niko ne sali...pogotovo ne osvedoceni klerofasiti...

Vlada

pre 17 godina

Gradjana, gradjancica ili nuzno nastanjenih, mislim da nema nikakve veze.Sada kada imamo svoju drzavu, nemoj da se stidimo,trba da imamo i ustav da imamo i Ustav.

Miroslav dj.

pre 17 godina

Ustav Republike Srbije + Dejan Mikavica +
"Građančići".
Pa ljudi jeste li Vi normalni. Dejan Mikavica je najgore što DSS ima. A tog sarkazma vodećih ljudi DSS-a mi je preko glave.

Dovla

pre 17 godina

Ako želite da skoro polovina građana ne prizna i ne bude lojalna ni toj državi ni tom ustavu, samo izvolite, pravite vašu patriJotsku ludoriju. Ionako će je prva zaista demokratska građanska većina odbaciti prvom prilikom. To što sam ja slučajno etnički Srbin, zaista nema nikakve veze sa mojim građanskim pravima, a primitivci koji na silu hoće da me uguraju u nekakve kolektivne entitete kojima ne želim da pripadam i svoje ideje iz devetnaestog veka, mogli bi, blago meni, da spakuju kofere, pa put pod noge, u pravcu Belorusije. Evropa nije kontinent naroda, već kontinent građana, i ako danas većina građana podržava njihove ideje, jer je Srbija, posle petnaestak godina kriza i ratova i masovne emigracije elite, u relativnom smislu na najnižem obrazovnom i kulturnom nivou u svojoj novijoj istoriji, to stanje sasvim sigurno neće još dugo trajati. Pa ako mislite da je odgovorno praviti ustav na najviše deset godina, izvolite (uostalom, nacionalizam i odgovornost gotovo da su kontradikcija termina - da su srpski nacionalisti ikada postupali iole odgovorno, danas bi kao Srbija ili kao Jugoslavija već odavno bili članovi EU), ali ja se tim uzurpatorskim dokumentom neću osećati pravno vezan, jer "država srpskog naroda" za mene ima isto toliko veze sa stvarnošću dvadeset prvog veka kao Kraljevina obe Sicilije ili Sveto rimsko carstvo.

mama ludaca

pre 17 godina

Uradite nesto po cemu cete biti upamceni.
Napravite pristojan gradjanski ustav koji moze da prezivi neko duze vreme.
Koja vam je satisfakcija i zadovoljstvo da donesete krnji ustav koji ce preziveti jedne izbore.
Kao pravi gradjani i hriscani,mislite i na buduca pokolenja koja ce vam na vasem trudu biti istinski zahvalna.

Predrag Blagojevic

pre 17 godina

Ma najbolje po Kostunici da mi postanemo feudalna drzava i da zaboravimo na "gradjane, gradjanke i gradjancice"!
Napravimo lepo globus Srbije i niko nam drugi ne treba.

Владимир

pre 17 godina

Коначно да је и СПС променио ћурак и пристао на то да се Србија дефинише као држава СРПСКОГ народа и осталих грађана тј. примарно као национална држава а не како је Милошевић то форсирао све ове године и уставом је дефинисао као грађанску (фантомску). Државу Србију створио је српски народ много пре него што су се испилили разни грађани. Било би неправедно да се српском народу ускрати право чак и на номинално сопство државе. Не видим зашто би се мањински народи или људи са нижим степеном колективне или националне свести (присутно у свим народима, а у Србији у тренду) осећали лоше због тога.

Алккси

pre 17 godina

Надам се да ће се странке договорити да се постојећи Устав Р. Србије мења по прописаном поступку, који подразумева и референдум. Једва чекам да на њега НЕ изађем и да се као и остатак државе те недеље одмарам, а да народно изјашњавање пропадне. Устав из 1990. године, тзв. "Милошевићев устав", или било који други, Вучелићев, Хиберов, Николићев...а који се спрема да Србију уреди као републику, а не као краљевину, није добро решење.

ka

pre 17 godina

Bez obzira na nebulozne izjave clana DSS i podrske radikala i socijalista, mislim da Srbija treba da bude deklarisana kao drzava srpskog naroda i naroda koji u njoj zive. To je vajlda i prirodno i noramalno jer cinjenica je da je Srbija maticna zemlja Srba, barem u ovom istorijskom kontekstu. Osim toga to je uobicajeno u Evropi kojoj tezimo, pa je tako Francuska zemlja francuskog naroda a Nemacka nemackog itd.
Jedino sa jasnom svescu ko smo bicemo u stanju smo da sa drugima saradjujemo i na ispravan nacin pristupimo integracijama sa ostalim drzavama, kako regionalno tako i u okviru Evrope.
Ono sto je mnogo bitnije od toga da li je Srbija drzava srpskog naroda ili gradjana je da Srbija bude organizovana kao jaka drzava u kojoj su izgradjene institucije i u kojoj su svi gradjani
ravnopravni i jednaki pred zakonom.

Neverica

pre 17 godina

Znaci ja kao Srbin necu moci da imam svoju drzavu, a svi ostali okolni narodi (Hrvati, Bugari, Rumuni, Madjari, Makedonci, Crnogorci...) oni mogu da imaju drzavu svog naroda. Gde je tu pravda?! I posle se cudite sto radikali imaju 40% podrsku???

dragan

pre 17 godina

E to sam cekao da cujem,da mi lepo kazu da nisam gradjanin nego "gradjancic".A oni koji misle da ce nam biti bolje ako se zovemo drzavom srpskog naroda ili sta vec...kao da je bitno kako se to sve zove,bitno je sta mislimo,govorimo i radimo.A u ovoj zemlji uglavnom mislimo,govorimo i radimo gluposti.Evo upravo i ova prica vezana za ustav to dokazuje.Tako da nema nama radosti dok god se ljudima po glavi motaju velika Srbija i slicne budalastine.Od tog se ne zivi.Po ko zna koji put mogu reci samo bruka i sramota!

Marko

pre 17 godina

Pogledajmo po komsiluku:
Ustav Republike Hrvatske
“…Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika autohtonih nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Madžara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN i zemalja slobodnoga svijeta.”
Ustava Republike Slovenije
“Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe.”
USTAV NA REPUBLIKA MAKEDONIJA
“…Makedonija e konstituirana kako nacionalna dr`ava na makedonskiot narod vo koja se obezbeduva celosna gra|anska ramnopravnost i trajno so`itelstvo na makedonskiot narod so Albancite, Turcite, Vlasite, Romite i drugite nacionalnosti koi `iveat vo Republika Makedonija…”
Ustav Bosne I Hercegovine
“Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), te građani Bosne I Hercegovine ovime određuju da Ustav Bosne i Hercegovine bude…”
Constitution of Albania
"We, the people of Albania, proud and aware of our history with responsibility for the future, and with faith in God and/or other universal values,
with determination to build a social and democratic state based on the rule of law, and to guarantee the fundamental human rights and freedoms,
with a spirit of religious coexistence and tolerance,
with a pledge to protect human dignity and personhood, as well as for the prosperity of the whole nation, for peace, well-being, culture and social solidarity,
with the centuries-old aspiration of the Albanian people for national identity..."
I u cemu je problem da Srbija bude zemlja srpskog naroda i svih njenih gradjana, pripadnika autohtonih nacionalnih manjina?

IvanS

pre 17 godina

Srbija treba da bude drzava srpskog naroda i svih ostalih koji u njoj zive. I nije jasno zasto to nekome danas smeta, posebno onima koji zive u evropskim zemljama, kje sve to jasno definisu. Neverovatno je da DS insistira da u Ustav ugradi "saradnju sa haskim Tribunalom", sto je samo trenutna "epizoda" i nece biti aktuelno vec za nekoliko godina.
Oni koji smatraju da radikali i SPS ne treba da ucestvuju u donosenju Ustava, nisu demokrate, ni liberali, jer izostaviti iz ovog znacajnog posla stranke koje uzivaju skoro 50% popdrske u birackom telu, suludo je i nedemokratski, bez obzira koliko mi njih mrzeli. Ustav se pise za duzi vremenski period i, ne treba da se menja cim neko dodje na vlast. Zato je neophodno Ustav doneti konsenzusom svih znacajnih politickih opcija u Srbiji.

Zoki, Vancouver

pre 17 godina

Ne vidim nista loše u tome da se Srbija definiše kao država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Međutim, puno je bitnije šta piše nakon toga, kako se uređuju odnosi u društvu, nadležnosti državnih organa i lokalna autonomija. Srbiji je potreban ustav koji će decentralizovati državu i omogućiti ubrzani razvoj provincije. Razlika između Beograda i ostatka zemlje je jednostavno prevelika.

Gunar

pre 17 godina

Nemo' , der , slucajno da im se dogodi da u Ustavu Srbije pomenu da je to drzava srpskog naroda!
Pazi ti drskosti molim te! Kakve su to ne-evropske i anti-demokratske svinjarije?
Kakav srpski narod u Srbiji?
Odakle srpskom narodu u Srbiji pravo na pominjanje u Ustavu Srbije?!?

Dragan R Savin, Bahamska ostrva

pre 17 godina

Kada je Francuska drzava francuskog naroda - to je napredno i evropski. Nesto cemu mi treba da tezimo. Kada je Srbija drzava srpskog naroda - onda je to zaostali Srednji vek. Pa jel' neko ovde jeo bunike?

Milootin

pre 17 godina

Meni je ok da Srbija bude država srpskog naroda i svih njenih građana.
Nije sramota biti Srbin, uprkos tome što neki pokušavaju na svaki način da osramote tu kvalifikaciju.
Ne volim radikale jer zastupaju primitivno i siledžijski i za sve imaju odgovor, koji se po pravilu svodi na ono "ako im se ne sviđa kod nas, put pod noge", a to vrlo brzo prerasta u "ako nam se (oni) ne sviđaju kod nas, put pod noge"...

Goran

pre 17 godina

Ne interesuje me ko pise ustav. Ako mi odgovoara kada ga procitam glasacu za njega pa i ako ga je pisala Medlim Olbrajt, Saban Bajramovic ili Seceroski..pa i Zika Obretkovic.
Ustav drzave (ako Bog da uskoro i Kraljevine) Srbije treba da pocinje kao i svi ustavi evropskih drzava "Srbija je drzava () naroda i svih ostalih naroda koji u njoj zive"
U Slobinom Ustavu je Srbija bila drzava svih njenih gradjana i ako hocemo da se odvojimo od njega i od komuinizma koji je nipodostavao sve srpsko, moramo to da promenimo i da imamo Ustav kao i Hrvati, Svedjani, Norvezani, Francuzi Nemci...

cvijus

pre 17 godina

Mozda zvucim malo ekstremno, ali gradjanski pojam mi jako zvuci na nekadasnji narodni pojam. Umesto Narodna Srbija postacemo Gradjanska Srbija. Nesto nisam za tu ideju.
Uostalom, i Nemacka je drzava Nemaca i ostalih, Francuska, Engleska, Belgija, Holadija itd isto tako. Bitno je da se jasno definise drzavljanstvo drzave uz sva prava i obaveze koje idu uz to.