Ko se kome meša u resor

Ministar finansija kaže da njegov kolega iz resora pravde nema razloga da se ljuti na njega što je predložio reformu pravosuđa.

Izvor: B92, Beta

Subota, 11.02.2006.

11:19

Default images

Mlađan Dinkić kaže da nije nastupio samostalno, a da jedino rešenje da se Srbija izbori protiv korupcije u pravosuđu jeste promena Ustava, koja bi na neki način omogućila reizbor sudija, kao što to rade i neke druge zemlje u tranziciji. Dinkić smatra da nesmenjivost sudija može biti kontraproduktivna ukoliko je zloupotrebe korumpirani pojedinci jer znaju da su nesmenjivi.

"Ovo nije usmereno protiv celog pravosuđa kao neki žele da mi imputiraju već želim, i vrlo sam zadovoljan što je pokrenuta pitanje ovako snažno u javnosti, da se onaj loš deo pravosuđa u relativno kratkom roku promeni. Nemam iluzija, znam da je drugom zemljama u tranziciji trebalo godine da se stvari promene, ali verujem da je upravo gospodin Stojković, koji je pokazao da je napravio dobre zakone, taj čovek koji upravo ima snage dovrši", rekao je za B92 Mlađan Dinkić.

Ministar pravde Zoran Stojković slaže se u oceni da sudovi imaju problema, kao što su neažurnost, loš kvalitet i korupcija, ali je istakao da problem pravosuđa predstavljaju i veoma loši materijalni uslovi za rad. On navodi da je od nekadašnjih tri odsto izdvajanih za pravosuđe danas taj procenat jedva nešto manje od dva odsto. "To je onaj deo priče u kojem bi itekako trebalo da učestvuje ministar finansija", kaže Stojković.

Advokatske komore osuđuju

Predstavnici adokatskih komora Srbije i Beograda ocenili su da izjave ministra finansija Mlađana Dinkića i ministarke poljoprivrede Ivane Dulić-Marković imaju za rezultat "pokušaj sticanja poena u političkoj borbi" i da ne mogu doprineti neophodnoj reformi pravosuđa i uspostavljanju pravne države.

Oni su, u zajedničkom saopštenju, izjave u kojima Dinkić i Ivana Dulić-Marković traže i najavljuju "demontažu" pojedinih sudova, reizbor sudija okarakterisali kao "primer direktnog uticaja na rad sudova i mešanje u nadležnost drugih ministarstava".

Podseća se da je Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama građanima zagarantovano pravo na stručnu i efikasnu sudsku zaštitu ljudskih prava i sloboda koju mogu pružiti samo sudovi koji su nezavisni u svom radu. "U cilju prevazilaženja nastalog problema treba pristupiti hitnoj reformi sudstva koja će omogućiti poboljšanje rada pravosuđa, bez pritisaka, poštujući Ustavom zagarantovanu nezavisnost sudstva i podelu na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast", navodi se u saopštenju.

Advokatska komora Srbije očekuje da će premijer Srbije Vojislav Koštuniaca u okviru svoje nadležnosti preduzeti mere na zaštiti ustavnog položaja sudske vlasti i ugleda nosilaca pravosudne vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: