Komentar: Ministar - opasan čovek

Bilo me je stid u četvrtak što živim u Srbiji. Niko od predstavnika naše zemlje nije bio u Aušvicu.

Izvor: B92

Subota, 29.01.2005.

17:49

Default images

Svetozar Marović je imao neke svoje privatne razloge, Daviniću nije hteo da upali avion, beduin Tadić je sedeo u Gadafijevom šatoru sa našom privrednom delegacijom, koju je valjda trebalo da vodi predsednik vlade, koji nije dobacio ni do Svilajnca, gde je trebalo da otvori ono čuveno Bidžino porodilište.

U stvari, logično je što niko od srpskih političara nije bio u Aušvicu. Kad mislite da su Ljotić i Nedić, koji su za Nemce skupljali ljude po Srbiji, bili rodoljubi, vi definitivno imate problem sa rezultatom Drugog svetskog rata.

Vi ne želite da vas iko podseca na Aušvic, naročito ne ovih dana, kada se još uvek borite za promenu rezultata ratova iz devedesetih. Aušvic vas onda na neki način podseća i na Srebrenicu. U Aušvic je neko morao da ode, ako ništa drugo, da oda poštu hiljadama ljudi, koji su iz kuća, pored kojih i ovih dana prolazimo, izvedeni i oterani u gasne komore. A opet, kad vidite koliko se antisemitskih knjiga izdaje, kad vidite da se u izdavačkim savetima nalaze i imena akademika, predsednika vlade, vladika, onda sve dođe na svoje mesto. Najzad, kad se niko nije našao da pokrene inicijativu da se Le Pen, koji je nedavno izjavio da su SS divizije održavale red i mir u Francuskoj, skine sa liste počasnih građana Zemuna, nemamo više šta da pričamo.

U svojoj nedavno objavljenoj analizi, CIA predviđa da Srbija neće ni do 2020. postati deo EU, a da će Zapadni Balkan ostati u zoni “intezivirajućih unutrašnjih sukoba“. Ne verujem da predsednik vlade mnogo mari za ove škrabotine CIA-e, njemu je jedan od njegovih spoljnjopolitičkih savetnika, deda Jovo Tarabić, najstariji potomak čuvenog srpskog proroka Tarabića, koga je letos posetio u pratnji ministra Davinića, rekao: Ne sekiraj se, pući ce Amerika, ko god što je pukla Jugoslavija. Deda Jovo je tom prilikom nosio maskirnu uniformu, a Davinić ga je upitao: Jel ti to, deda Jovo, ides da se boris za Kosovo.

Predsednik vlade će nam se za dan-dva obratiti, preneo nam je ministar Stojković, i reći kakva je situacija sa haškim optuženicima. Do tada ćemo morati da drhtimo od neizvesnosti i da nagađamo šta je veliki državnik smislio. Možda se to obraćanje i odloži za neki dan, jer se predsednik vlade oporavlja od duševne patnje koju je juče pretrpeo kada je u bratsku, prijateljsku i državničku posetu primio generala Lazarevića. Ja do sada nisam videla Koštunicu da nekog tako toplo prima, skoro je srpskog oficira privio na grudi.

General Lazarević je ponovio tekst pukovnika Ulemeka od pre nekoliko meseci rekavši da je odlučio da se prijavi Koštunici, jer ima poverenja u njega. Predsednik vlade mu se odužio toliko ga hvaleći da se očekivalo da ga unapredi u maršala i uruči mu koje kilo ordenja.

Maglovito su nam najavljene dalje predaje generala - na kašičicu - štono kaže Koraks. Policija, koja time ostaje bez posla, juče je na opšte veselje uhapsila grupu dečaka, koji su grudvama gađali jednog Filaretovog sveštenika u Mileševu.

Milorad Ulemek nije samo serijski ubica nego, pokazalo se, i dovoljno inteligentan čovek, koji je dobro procenio da ga ova vlada ni po koju cenu neće ostaviti na cedilu.

Evo, sada je sasvim izvesno da će smeniti neposlušnog specijalnog tužioca, Jovana Prijića. Izračunali su da mu mandat ne ističe na leto nego u martu. Već na početku mandata, ministar pravde je najavljivao ukidanje specijalnog suda za organizovani kriminal, ministar policije da bi postupak za Đinđićevo ubistvo trebalo obnoviti, Dejan Mihajlov je presudio da su Đinđića ubili njegovi, general policije, Milosević, pre nekoliko dana nas je upozorio da je postupak za ubistvo premijera na staklenim nogama. Ne treba da se iznenadimo ako se Legija i Zvezdan Jovanovic u dogledno vreme vrate u Kulu i obnove JSO.

Čovek koji je tvrdio da je toliko privržen zakonima, da bi za nepoštovanje i jednog hapsio samog Hrista, za ministra pravde stavio je čoveka čija uloga tek sad dolazi do izražaja. Uspeo je da njegov kandidat, Vida Petrović–Škero, bude jedini kandidat za predsednika Vrhovnog suda, radi na smenjivanu Jovana Prijića.

Letos je zamenik republičkog javnog tužioca, Bogdan Stanković, podneo ostavku na mesto predsednika Udruzenja javnih tužilaca zbog velikih pritisaka na tužilaštvo uopšte. Kada je sudija Omer Hadžiomerović, portparol Društva sudija Srbije, rekao da nema suštinske reforme pravosuđa, Stojković mu je zapretio smenom rekavsi - stekli su se uslovi da budeš razrešen zbog nerada. Naš ministar pravde je jedan veoma opasan čovek.

Komentar Svetlane Lukić deo je emisije "Peščanik", koja je na Radiju B92 emitovana u subotu u 16.00.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: