POBUNA ZATVORENIKA U SREMSKOJ MITROVICI

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2000.

23:25

Default images
Zatvorenici albanske nacionalnosti evakuisani su veceras oko 20.15 iz zatvora u Sremskoj Mitrovici u kojoj je u nedelju uvece doslo do pobune osudjenika, javlja Beta. Oni su evakuisani u tri autobusa, a njihov buduci smestaj za sada nije poznat. Kako se nezvanicno saznaje, celije u kojima su bili smesteni Albanci mahom su izgorele u pozaru koji je izbio tokom protesta.

Kako je agenciji Beta rekao cuvar zatvora koji je zahtevao anonimnost, protest osudjenika jos nije zavrsen i oni odbijaju da se vrate, iako je ispunjen njihov zahtev da se njihovi predstavnici pojave na Radio-televiziji Srbije. Isti izvor je naveo da se izdvojila grupa zatvorenika pod vodjstvom Zorana Marjanovica zatvorenika osudjenog na 11 godina zatvora, koji prete ostalim zatvorenicima da se ne vrate u celije. Njihov zahtev sada je, prema recima cuvara, amnestija ili skracivanje kazni.

Jedan osudjenik, cija je izjava emitovana na RTS-u, rekao je da demonstranti traze smenjivanje v.d. upravnika zatvora Pere Barosa, optuzujuci ga da je "kriv sto je u zatvoru obogaljeno mnogo ljudi". Taj osudjenik je rekao da zatvorenici traze i amnestiju "od 30 odsto" za osudjenike-povratnike. On je jos optuzio bivseg upravnika zatvora Triva Ivkovica da "iz senke" upravlja zatvorom.

Kolegijum ministara pravde Republike Srbije u medjuvremenu su stigli u mitrovicki zatvor i tamo se zadrzali do oko 22.30 h uvece kada su napustili su upravnu zgradu zatvora, javio je izvestac Radija B92. Ministar Sead Spahovic je rekao da je sa pregovarackim timom zatvorenika postignut sporazum o ispunjenju njihovih zahteva. Spahovic je rekao da se nada da ce se sve mirno zavrsiti kao i da se smanjio broj pobunjenika. Kako je javio nas izvestac radikalna grupa pobunjenih zatvorenika i dalje je u protestu i ponavlja da ce ostati dok se ne ispune svi njihovi zahtevi, ali se ne zna koji su to zahtevi. Jedna cela zgrada je oko 23 h bila jos uvek u plamenu. Zatvorenici su culi da je i u Niskom zatvoru pocela pobuna i to su sa odobravanjem primili.

Gradonacelnik Sremske Mitrovice Zoran Boskovic izjavio popodne agenciji Beta da mu je receno da je u pobuni ucestvovalo oko 1.000 zatvorenika. "Zatvorenici nisu naoruzani i, kako mi je saopsteno, imaju samo jedan viljuskar", kazao je Boskovic. On je dodao da je u Mitrovicu "stiglo policijsko pojacanje i da obezbedjuju sve prilaze zatvoru". U sremsko-mitrovickom zatvoru ima oko 1.300 zatvorenika, kao i 50 stranih drzavljana koji u toj ustanovi izdrzavaju kaznu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: