DS poziva na razgovore o većinskoj vladi

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2004.

10:48

Default images

Glavni odbor Demokratske stranke odlučio je da potpredsednici Boris Tadić i Zoran Živković ponude ostalim strankama demokratskog bloka formiranje zajedničke, većinske vlade. Za ovu odluku glasalo je 303 od 305 članova GO, a Zoran Živković pozvao je posle sednice DSS, G 17 plus , SPO i NS, da već u ponedeljak popodne nastave pregovore o formiranju nove vlade Srbije. Boris Tadić ocenio je da su novi izbori nepotrebni Srbiji i da ako bude dobre volje, predstavnici četiri izborne liste mogu da se dogovore. Zoran Živković rekao je novinarima da DS nema mandat da pregovara parcijalno o izboru predsednika skupštine Srbije iako je sednica zakazana za utorak. “Želimo da pregovaramo o podeli vlasti i odgovornosti - u paketu“, kaže Živković. “Znači da želimo da se dogovorimo sa drugim strankama demokratske opcije o tome ko će biti predsednik parlamenta Republike Srbije. Kakav će biti program, ciljevi i sastav Vlade Srbije. Ko će biti predsednik parlamenta Državne zajednice. Kakav će biti sastav, program i ciljevi Saveta ministara Državne zajednice. Kada će biti održani lokalni i pokrajinski izbori i po kom izbornom zakonu će biti održani i takođe da zauzmemo zajednički stav prema predsedničkim izborima koji nas očekuju ove godine“, rekao je Živković.

Živković je pozvao druge stranke “da razmisle i ne iznose odmah svoje stavove“. “Da nam ne ponove u narednih nekoliko sati stavove koje smo slušali dve-tri nedelje, pošto to nije dovelo do formiranja nove vlade. Prema tome, ajmo sada da kažemo da zaboravimo sve te ružne reči, mi imamo najviše da zaboravljamo, pošto je prema nama najviše upućeno svega toga, ali smo spremni na to da uzmemo novi beli papir i da kažemo šta je prioritet, Srbija, ajde da vidimo ako je to prioritet, šta nam je činiti“, rekao je Živković.         

Kako B92 saznaje, predsedništvo DSS održaće sednicu u nedelju uveče, na kojoj će ta stranka zauzeti stav o ponudi Demokrata. Lider DSS Vojislav Koštunica izjavio je prethodno na BK televiziji da DS, nakon odluke glavnog odbora,  treba da preuzme inicijativu u vođenju razgovora o tom predlogu. Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin ocenio je da je odluka Glavnog odbora Demokratske stranke "razočaravajuća" i da trenutno "nisu mogući" razgovori o formiranju većinske vlade. Maršićanin je agenciji Beta rekao da su, međutim, neophodni razgovori demokratskog bloka o konstituisanju Skupštine Srbije i da će ih DSS inicirati. On nije mogao da precizira kada će biti održan taj sastanak, ali je dodao da će na razgovore biti pozvana i DS.  Maršićanin je naveo da DSS treba da ima svog kandidata za predsednika Skupštine, ali da još nije postignut konačni dogovor o
tome sa G17 plus i koalicijom SPO-NS

Portparol G17 plus Ksenija Milivojević podsetila je za B92 da se predsedništvo te stranke u subotu založilo za hitno obnavljanje dijaloga sa Demokratskom strankom Srbije i Demokratskom strankom, kako bi se omogućio izbor predsednika Skupštine Srbije, a nakon toga i formiranje stabilne vlade. “Stav G17 plus se nije promenio, ostaju potpuno relevantni stavovi predsedništva sa jučerašnje sednice, i jedino što bih ja mogla u ovom momentu da dodam, mada je i to deo stavova predsedništva, je da smatramo da razgovori o formiranju nove vlade moraju da budu nastavljeni što pre, jer je u interesu Srbije da što pre dobije stabilnu i efikasnu vladu”, rekla je Ksenija Milivojević.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić za B92 kaže „da će prihvatiti poziv na novi sastanak stranaka demokratskog bloka - jer je dogovor jedino rešenje“. “Srbija ne nmože više da čeka ni vladu ni skupštinu, ni neodlučnost stranaka, Srbija mora da ide dalje, i do razgovora mora doći, moramo se dogovarati. Ja se nadam da će ove četiri demkratske opcije sesti i razgovarati i dogovoriti se konačno o svemu. Ja samtram da sujete moraju da se zaborave, može i sa demokratama da se nađe neko rešenje i sa DSS-om, polazna institucija je parlament i on se mora konstituisati, mora se izabrati predsednik parlamenta da bi i dalje imali mogućnost dogovora”, rekao je Ilić.

Ipak, ukoliko neko ne promeni tvrdo izerečene stavove koje smo čuli iz tabora DSS i DS u poslednjih nedelju dana, izbori će biti neminovno rešenje. Borisa Tadić pitali smo, kada u toj situaciji treba staviti tačku na pregovore. “Svi zajedno treba da se naviknemo na jednu sasvim drugačiju situaciju posle izbora. Do sada su koalicije bile predizborne, i to je olakšavalo stvaranje vlade posle izbora. U svim zemljama parlamentarne demokratije, težak deo posla dolazi u stvaranju posleizbornih koalicija i nastupa mukotrpno pregovaranje. Ti pregovori ponekad traju i po tri meseca, i više meseci da bi se formirala vlada. I mi moramo da se naviknemo na tu činjenicu da ne ubrzavamo tok pregovora, jer način na koji se formira vlada temeljno utiče na njenu čvrstinu i stabilnost u budućnosti. Vlade koje su formirane na osnovu pogrešnih dogovora, na osnovu slabih mesta u tim dogovorima i u tim ugovorima imaju kratak vek. Nama je ovog trenutka potrebna stabilnost, izvesna smirenost. Kad treba staviti tačku? Onda kada se iscrpu sve mogućnosti za razgovor“, rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: