Veljanovski: U Srbiji vlasti i mediji u sukobu

Izvor: B92

Subota, 28.06.2003.

15:12

Default images

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, najverovatnije krajem sledeće nedelje, preispitaće sastav Saveta za radiodifuziju, tela koje će regulisati rad elektronskih medija u Republici, a na čiji sastav postoje brojne primedbe. Kako je za Radio B92 potvrdio predsednik ovog odbora Ivan Andrić, zakazivanjem sednice pozitivno je odgovoreno na zahtev predsednika Saveta Nenada Cekića i Demokratske stranke Srbije: "Sigurno je da će ta rasprava dobiti epilog u skupštini na plenarnom zasedanju, ali će se pre svega održati jedna javna sednica odbora koja će biti proširena za tri člana Radiodifuzne agencije oko kojih postoje neke sumnje. Mislili smo da pozovemo još predstavnike raznih zainteresovanih strana. Ono što je jako bitno jeste da ja i ovom prilikom pozivam sve one koji imaju bilo kakve relevantne činjenice ili dokaze, a koji se tiču osporenosti ova tri člana da dostave Skupštini Srbije ili Savetu za radiodifuziju u toku ove nedelje, da bismo ih mi razmotrili", kazao je Andrić.

Skupština Nezavisnog udruženja novinara Srbije usvojila je zahtev Vladi Srbije da izmeni sastav Saveta za radiodifuziju i iz njega ukloni sporne članove Nenada Cekića, Vladimira Cvetkovića i Gorana Radenovića. “Nema sumnje da se u Srbiji radi o sukobu vlasti i medija”, izjavio je u uvodnom govoru direktor Radio Beograda Rade Veljanovski: "Nema nikakve sumnje da se radi pre svega o načinu kandidovanja i izbora članova Saveta republičke Agencije za radiodifuziju, o veoma lošim odredbama unetim u Zakon o javnom informisanju u poslednjem trenutku bez razgovora sa komisijom koja je pripremala zakon i u vreme vanrednog stanja i o sve učestalijim tužbama protiv redakcija i novinara, koji u nekoliko slučajeva pokreće jedan od vladinih činovnika, u medijskim krugovima i javnosti nedovoljno identifikovana ličnost koja, da paradoks bude veći, ima zaduženje da komunicira sa javnošću", rekao je Veljanovski.

Veljanovski je rekao da su članovi Nezavisnog udruženja novinara Srbije apsolutno svesni teškoća u kojima se država i društvo nalaze i da ne žele svadju i sukob sa vladom, ali da postoje stvari oko kojih nema pogadjanja: "Sasvim staloženo, promišljeno i mirno kažemo da se nikada nećemo pomiriti sa sadašnjim sastavom Radiodifuznog saveta, da se nikada nećemo saglasiti sa jednim brojem odredaba zakona o javnom informisanju i da nećemo prihvatiti da se novinari i redakcije stalno, bez dovoljno razloga dovode pred sud, da se kažnjavaju i novine bez osnova zabranjuju. Mislim da treba da se saglasimo da podržimo sve zahteve iz analize koju je ovih dana napravila grupa urednika i predstavnika medijskih udruženja. Predlažem da pokrenemo inicijativu za izmenu i Zakona o radiodifuziji, da se vrati predložena struktura Radiodifuznog saveta sa 15 članova. Mi smo spremni da sa predstavnicima vlasti sednemo i nađemo bolja rešenja za pojedine odredbe oba zakona, jer je to u interesu svih", dodao je Veljanovski.

Veljanovski je zaključio da izmedju pojedinih predstavnika vlasti i biznismena u Srbiji postoji sprega, kako bi preko Radiodifuznog saveta zadržali uticaj na medijsku sferu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: