Utorak, 29.05.2018.

16:09

"Konačno dogovor - biće Republika Severna Makedonija"

Republika Severna Makedonija je konačni predlog novog imena te bivše jugoslovenske republike, objavio je portal Telma, pozivajući se na diplomatske izvore.

Izvor: Tanjug

Foto: Gettyimages

Kako navode, o tome su saglasnost postigli šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov.

Dogovorenim imenom dvojice ministara trebalo bi da bude stavljena tačka na ovaj 27 godina dug grčko-makedonski spor.

Očekuje se, kako se navodi, da sporazum u 11 tačaka sutra verifikuju premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, najpre u telefonskom razgovoru, što bi bio uvod za njihov susret u Prespi, gde bi sporazum bio ozvaničen.

Pozivajući se takođe na nezvanične izvore, Telma piše da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora o prikjlučenju EU, sa ili bez konačnog sporazuma sa Grčkom.

Makedonija će, navodi se, otvoriti pregovore i bez dogovora s Grčkom pod uslovom da se dijalog o imenu okonča do decembra, s tim što bi u septembru ili oktobru, prema Telmi, najverovatnije 8. septembra, bio održan referendum na kojem bi se i građani izjasnil o novom imenu.

Opoziciona konzervativna grčka stranka Nova demokratija pozvala je danas Ciprasa da ne pristane da Makedonija dobije unapred "zeleno svetlo" za otvaranje pregovora sa EU i priključenje NATO.

"Nezamislivo je da Grčka, posle uspešnih pregovora, unapred položi oružje", rekla je portparolka Nove demokratije Marija Spiraki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: