Utorak, 28.01.2020.

11:25

Šestorica bivših članova katalonske vlade došli u parlament na saslušanje

Šestorica bivših članova regionalne vlade Katalonije sprovedeni su iz zatvora da bi prisustvovali saslušanju u regionalnom parlamentu u Barseloni.

Izvor: Beta/AP

Šestorica bivših članova katalonske vlade došli u parlament na saslušanje
Foto: EPA-EFE / QUIQUE GARCIA

Bivšeg katalonskog potpredsednika Oriola Žunkerasa i još petoricu bivših članova kabineta koji izdržavaju kazne zbog pokušaja otcepljenja od Španije, dočekala ja manja grupa pristalica u zgradi parlamenta i pozdravila ih aplauzom i povicima "sloboda!".

Oni nisu bili vezani lisicama, niti su ih pratili uniformisani stražari, ali su napolju bile raspoređene policijske snage. Predsednik katalonske vlade Kim Tora i predsednik parlamenta pozdravili su ih zagrljajima i srdačnim rukovanjem.

Ovo je prvi put da su se šestorica bivših katalonskih zvaničnika vratili u katalonski parlament otkako su privedeni i pritvoreni nakon neuspelog proglašenja nezavisnosti u oktobru 2017. Vrhovni sud Španije prgolasio ih je kriviim za pobunu i zloušpotrebu javnih sredstava i zajedno sa još trojicom kolega osudio na zatvorske kazne od devet do 13 godina.

Oni su danas pozvani u regionalni parlament da prisustvuju sednici odbora koji se bavi posledicama privremenog preuzimanja kontrole nad regionom od strane centralnih španskih vlasti u jeku krize 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: