Sreda, 26.10.2022.

09:55

Sve više Austrijanaca za izlazak iz EU

Rat, inflacija, pad poverenja u politiku utiču na stav Austrijanaca prema članstvu u EU, pokazuje istraživanje Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE).

Izvor: Tanjug

Sve više Austrijanaca za izlazak iz EU
Foto: Depositphotos/InkDropCreative

Prema tom istraživanju, broj onih koji su za izlazak iz Unije na rekordnom je nivou.

"I dalje postoji većina za članstvo u EU, ali broj onih koji su za istupanje iz članstva je u porastu", upozorava generalni sekretar OeGfE Paul Šmit.

Prema istraživanju tog društva dve trećine, to jest 64 odsto Austrijanaca smatra da Austrija treba da ostane u EU. Na drugoj strani već je 27 odsto za istupanje iz članstva, čime je njihov broj najveći u poslednjih šest godina.

„Od početka korona krize raste broj onih koji su za istupanje iz članstva. Neposredno pred izbijanja pandemie u decembru 2019.godine je njihov broj bio na osam odsto, na najnižem nivou, a od tada je postepeno stalno rastao. Broj podržavalaca članstva u EU se u istom periodu smanjio sa 75 odsto, odnosno za 11 procenata“, objasnio je Šmit.

OeGfE od ulaska Austrije u EU 1995.sprovelo je do sada 66 istraživanja na tu temu. U svim tim istraživanjima, većina ispitanih je podržavala članstvo u EU, a u proseku je njihov broj bio oko 70 odsto.

Najmanja podrška članstvu EU zabeležena je u julu 2008. sa 59 odsto, a najveća u novembru 1999. sa 82 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: