Četvrtak, 26.09.2019.

22:52

Palestinski predsednik zapretio poništenjem sporazuma s Izraelom

Palestinski predsednik Mahmud Abas zapretio je na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN da će poništiti sve sporazume s Izraelom.

Izvor: Beta

Palestinski predsednik zapretio poništenjem sporazuma s Izraelom
Ilustracija: Depositphotos/ Natanaelginting

On će to uraditi ukoliko naredna izraelska vlada pokuša da anektira Zapadnu obalu , kao što je obećao dosadašnji premijer Benjamin Netanjahu.

“Ako buduća vlada, koja god jeste, ostvari plan o aneksiji, mi ćemo ukinuti sve sporazume potpisane s Izraelom i okončati sve obaveze koje iz njih proizalaze. Mi potpuno odbacujemo taj plan”, rekao je Abas.

On je ocenio da je dužnost Palestinaca da brane svoja “ prava na svaki mogući način, bez obzira na posledice”, a da pritom“ ostanu posvećeni primeni međunarodng prava i borbi protiv terorizma”.

Izrael i Palestinci predvođeni Jaserom Arafatom potpisali su 1990-tih godina niz mirovnih sporazuma pod posredstvom SAD, podseća Frans pres.

Abas je danas takođe najavio da će biti održani palestinski izbori.

Prethodni su bili 2006, a godinu dana kasnije islamski ekstremistički Hamas, pobednik tih izbora i rival Abasovoj umerenijoj partiji Fatah, je silom preuzeo vlast u pojasu Gaze.

“Kada se vratim u svoju zemlju pozvaću na izbore na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu”, najavio je 84-godišnji palestinski lider.

On je u decembru 2018. godine obećao palestinske izbore u roku od pola godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: