Sreda, 23.06.2021.

08:30

Američki ratni brod opet prošao kroz Tajvanski moreuz; Kina: "Izvode stare trikove"

Američki ratni brod, US S "Kertis Vilbur", ponovo je prošao kroz Tajvanski moreuz.

Izvor: Tanjug

Američki ratni brod opet prošao kroz Tajvanski moreuz; Kina:
EPA-EFE/JEROME FAVRE

To se desilo samo nedelju dana nakon što je Tajpej izvestio o dosad najvećem upadu kineskih vojnih aviona u tajvansku vazdušnu zonu.

Sedma flota američke mornarice saopštila je da je razarač naoružan vođenim raketama klase "Ali Berk" u utorak izveo rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz, u skladu sa međunarodnim pravom, i da se ovim potezom pokazuje američka posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, prenosi Rojters.

Najnovija misija dolazi otprilike nedelju dana nakon što je Tajvan izvestio da je 28 aviona kineskog vazduhoplovstva, uključujući lovce i bombardere, ušlo u tajvansku zonu identifikacije PVO.

Taj incident usledio je nakon što su lideri Grupe sedam izdali zajedničko saopštenje u kome kritikuju Kinu zbog niza pitanja i ističu značaj mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza, navodi Rojters.

Peking navodi da su njegove aktivnosti oko Tajvana usmerene na zaštitu suvereniteta Kine i odvraćanje stranih snaga, dok vlada Tajvana osuđuje ovakve poteze kao pokušaje zastrašivanja.

Kina oštro osudila

Kina je danas saopštila da SAD predstavljaju najveće bezbednosne rizike u regionu Pacifika nakon što je američki ratni brod ponovo plovio Tajvanskim moreuzom.

Sedma flota američke mornarice potvrdila je da je razarač US S "Kertis Vilbur“ u utorak izveo rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz, u skladu sa međunarodnim pravom, i da se ovim potezom pokazuje američka posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku.

Istočna komanda kineske Narodnooslobodilačke vojske saopštila da su njene snage nadgledale američko plovilo tokom njegovog prolaska i da su ga upozorile, prenosi Rojters.

"Američka strana namerno izvodi stare trikove, izaziva nevolje i remeti situaciju u Tajvanskom moreuzu. To u potpunosti pokazuje da su SAD najveći izvor rizika za regionalnu bezbednost i mi se tome odlučno protivimo", navodi se u saopštenju kineske armije.

Tajvansko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je brod plovio u pravcu severa kroz moreuz i da je situacija normalna.

Isti brod prošao je moreuzom pre mesec dana, što je navelo Kinu da optuži SAD za pretnju miru i stabilnosti.

Najnovija misija dolazi otprilike nedelju dana nakon što je Tajvan izvestio da je 28 aviona kineskog vazduhoplovstva, uključujući lovce i bombardere, ušlo u tajvansku zonu identifikacije PVO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: