Subota, 21.08.2010.

21:00

"Izmena u obrazovanju, provokacija"

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević izjavio je da je uvođenjem crnogorskog jezika u nastavni program „jasna provokacija režima".

Izvor: Tanjug

Default images

Po njegovim rečima, time se skreće pažnja javnosti sa problema ekonomske krize i kriminala na identitetska pitanja.

Medojević je rekao da Ustav Crne Gore nije bilo kakva prepreka da srpski jezik ostane u obrazovanju, kao što je to do sada bio slučaj i obećao da će, kada opozicija preuzme vlast pored crnogorskog, srpski jezik biti vraćen u obrazovni sistem.

„Ustav, za koji je glasao i PzP omogućava potpuno ravnopravan tretman svih jezika u Crnoj Gori. Radi se jednostavno o jasnoj provokaciji režima koji želi da skrene pažnju javnosti sa problema ekonomske krize i kriminala na identitetska pitanja“, naveo je Medojević u izjavi podgoričkom „Danu“.

On je podsetio i da je veliki broj birača koji govore srpskim jezikom glasao za vladajuću Demokratsku partiju socijalista i tako joj dao mandate da usvajanjem ovakvih zakona direktno ugrožava osnovna ljudska prava građana.

„Meni kao Crnogorcu, koji govori crnogorskim jezikom, apsolutno je neprihvatljivo ovakvo političko nasilje (vladajuće koalicije) DPS-a i SDP-a. Kada opozicija osvoji vlast srpski jezik biće vraćen pored crnogorskog u obrazovani sistem“, poručio je Medojević.

Skupština Crne Gore usvojila je izmene zakona o obrazovanju kojim se crnogorski jezik od ove školske godine uvodi u nastavni program svih obrazovnih institucija u toj državi.

Predstavnici opozicije su napustili zasedanje parlamenta ne želeći da učestvuje u donošenju takve odluke.

Prethodno opozicioni poslanici i deo stručne javnosti upozorili su parlament da primena crnogorskog jezika u nastavi neće biti moguća ne samo u ovoj školskoj godini već ni u narednih od 10 do 15 godina s obzirom na to da ne postoje udžbenici, kvalifikovano nastavno osoblje, kao ni plan i program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: