Nedelja, 21.04.2019.

19:43

Bilans krvavog Uskrsa na Šri Lanki – šta do sada znamo?

Broj žrtava u bombaškim napadima u Šri Lanki popeo se na preko 200, a nijedna grupa do sada nije preuzela odgovornost za napade.

Izvor: B92

Bilans krvavog Uskrsa na Šri Lanki – šta do sada znamo?
Foto: EPA-EFE/ARSHAD ARBAB

Policija je uhapsila 13 osumnjičenih nakon strašnih napada na crkve i hotele na Šri Lanki.

Eksplozije su potresle tri luksuzna hotela u najvećem gradu, Kolombu i tri prepune katoličke crkve širom zemlje u nedelju ujutro. Usledile su dve dodatne eksplozije na različitim lokacijama. Tragedija se dogodila kada su se hrišćani okupljali za Uskršnju nedeljnu misu.

Trinaest osoba je uhapšeno u vezi sa napadima, potvrdila je vlada.

Državni ministar odbrane Ruvan Vijevardene ranije je rekao novinarima da su svi počinioci "identifikovani" i da će biti uhvaćeni bez obzira na "verski ekstremizam koji slede".

Zvaničnici nisu precizirali da li osumnjičeni pripadaju određenoj grupi i nisu dali dodatne detalje.

Jedan od bombaša samoubica primljen je u hotel "Cinnamon Grand" u Kolombu pod imenom Mohamed Azzam Mohamed, pišu indijski mediji. On je navodno pokrenuo eksploziv u hotelskom restoranu dok je stajao u redu za doručak.

Još dvoje bombaša samoubica, koji stoje iza napada na hotel Shangri La i crkvu u Batticaloa, navodno su identifikovani kao Zahran Hashim i Abu Mohammed, navodi se u izveštaju jedne televizijske stanice Indian Njuz 18. Do sada nisu otkriveni nikakvi drugi detalji o navodnim počiniocima.

Tri policajca ubijena su tokom pretresa kuće nakon eksplozija, rekli su zvaničnici.

Policija Šri Lanke upozorila je visoke zvaničnike na aktivnosti islamskih ekstremista u Kolombu 10 dana pre napada.

Policijski čas se uvodi od 18 do 6 sati, počevši od 22. aprila.

Vlada je blokirala pristup Facebooku i Vocapu, pozivajući sve da ne šire dezinformacije o tragediji.

U međuvremenu, broj poginulih osoba porastao je sa nekoliko desetina na 207 ljudi, a oko 450 ljudi je povređeno, navodi policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: