Petak, 17.06.2022.

11:40

Razdor u NATO: Ipak neće na Baltik?

Sve su manje šanse da vojni blok koji predvode SAD ispuni zahteve Estoniji, Letoniji i Litvaniji,

Izvor: RT

Razdor u NATO: Ipak neće na Baltik?
EPA/EFE/HENRIK MONTGOMERY

Tri baltičke države pozvale su NATO da pošalje još trupa u region zbog straha od ruskog napada, pozivajući Alijansu predvođenu SAD da poveća svoje prisustvo čak deset puta, ali zvaničnici drugih zemalja članica kažu da sumnjaju da će zahtevi biti ispunjeni.

Alijansa je i dalje skeptična u pogledu novih raspoređivanja u Letoniji, Litvaniji i Estoniji, izvestio je u sredu Rojters, pozivajući se na izjave sedam diplomata i visokih zvaničnika vodećih saveznika u NATO.

Dok je region bio domaćin oko 5.000 multinacionalnih vojnika pre ruskog napada na Ukrajinu u februaru, tri zemlje su tražile između 15.000 i 50.000 vojnika ukupno. "Svaka od baltičkih država neće dobiti dovoljno trupa NATO za stvaranje divizije", rekao je diplomata NATO, misleći na zahtev za do 15.000 vojnika.

"Šta god da se odluči mora biti održivo", rekli su zvaničnici.

"Oni će ih izgraditi, oni će ih platiti"

Alijansa je zakazala veliki sastanak u Madridu krajem juna, na kome se očekuje da će Letonija, Litvanija i Estonija ponovo pokrenuti to pitanje.

Međutim, ostalih 27 članica Alijanse su naklonjenije manjem broju članova. Umesto toga predlažu da se zemljama Baltika pomogne dodatnim sredstvima za eventualnu rusku invaziju, rekli su zvaničnici.

U međuvremenu, Vašington i London se i dalje protive novim stalnim bazama u regionu zbog velikih troškova koje iziskuju takvi novi projekti. Alternativna ideja koju je prošlog meseca izneo američki predsedavajući Zajedničkog štaba Mark Mili predviđala bi stvaranje novih baza, ali u kojima bi se nalazile "rotacione" trupe koje bi se periodično kretale prema rasporedu.

Tako bi se izbegli dodatni troškovi izgradnje porodičnih stanova, škola i druge skupe infrastrukture koja je neophodna vojnicima koji su stacionirani u inostranstvu.

"Verujem da su mnogi naši evropski saveznici veoma voljni da uspostave stalne baze", rekao je Mili poslanicima i dodao: "Oni će ih izgraditi, oni će ih platiti".

Savetnik litvanskog predsednika Gitanas Nauseda rekao je Rojtersu da će zemlja nastaviti da "insistira" na novim razmeštanjima snaga NATO uoči samita u Madridu, dok je kancelarija estonskog premijera saopštila da razmatra sa partnerima pojedinosti o tome "kako da ojača savezničko prisustvo".

Letonski zvaničnici su odbili da komentarišu ove insinuacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

1 d

Podeli: