Sreda, 14.08.2019.

10:05

Novi podaci: Broj migranata se za godinu dana udvostručio

Prema podacima Evropske unije, broj ilegalnih migranata na ostrvima u istočnom Egeju je u porastu u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Tanjug

Novi podaci: Broj migranata se za godinu dana udvostručio
Ilustracija: EPA-EFE/Bienvenido Velasco

"U prvih sedam meseci ove godine, ukupan broj novootkrivenih migranata i izbeglica na istočnom Mediteranu smanjen je za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je brojku od 28.200", saopšteno je iz Fronteksa, a prenosi grčki list Katimerini.

Međutim, dodaju da je, uprkos ukupnom padu, broj migranata i izbeglica na egejskim ostrvima porastao za četvrtinu u poređenju sa istim periodom 2018. godine.

Kako navode iz Fronteksa, skoro 2.900 je ušlo u Evropu preko rute na zapadnom Mediteranu, što je rast od 22 odsto u odnosu na prethodni mesec.

"Ogromna većina ovih migranata dolazi iz subsaharske Afrike, ali većina otkrivenih na ovoj ruti su bili državljani Avganistana", dodaje se u saopštenju Fronteksa.

U prvih sedam meseci zabeležan je porast migranata od 25 odsto u odnosu na prošlu godinu preko centralno-mediteranske rute i reč je uglavnom o državljanima Tunisa, Sudana i Pakistana.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, u julu je otkriveno 460 pokušaja ilegalnog prelaska granica, dok je u prvih sedam meseci ove godine ta brojka dostigla vrednost od 5.800. Iz Fronteksa zaključuju da su brojke udvostručene u odnosu na period pre godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: