Utorak, 11.06.2019.

07:31

Vašington zapretio Meksiku: Uvešćemo vam opet sankcije

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da je Vašington ispreman da uvede takse Meksiku u slučaju da se ne postigne napredak u zaustavljanju imigracije.

Izvor: Tanjug

Vašington zapretio Meksiku: Uvešćemo vam opet sankcije
Foto: Tanjug/AP Photo/Eduardo Verdugo

"Ako se desi da ne postižemo dovoljno napretka, postoji rizik da će takse opet biti uvedene", rekao je Pompeo obraćajući se u ponedeljak na brifingu za novinare, a prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard najavio je da će, ako se ne smanje migracije na južnoj granici Meksika u roku od 45 dana, vlada te zemlje započeti pregovore sa SAD o prihvatanju sporazuma o "bezbednoj trećoj zemlji".

Kako navodi Rojters, tim sporazumom od migranata bi se zahtevalo da predaju zahtev za azil u Meksiku, pre nego kod američkih vlasti.

U nedavno objavljenoj zajedničkoj deklaraciji SAD i Meksika navodi se da je Meksiko pristao da primi više migranata koji traže azil u SAD, dok azilanti budu čekali odluku američkih vlasti o njihovim slučajevima.

U deklaraciji se ističe da je Meksiko pristao na povećanje broja pripadnika bezbednosnih snaga koji bi obuzdali ilegalnu imigraciju, uključujući slanje Nacionalne garde na južnu granicu i obračunavanje s organizacijama koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: