Limuzina za JP Nuklearni objekti

Javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije potrošilo je nešto više od 27 miliona dinara na kupovinu četiri limuzine, četiri putnička vozila i četiri teretna.

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2011.

19:02

Default images

Direktor preduzeća Radojica Pešić kaže da su troškovi opravdani, dok iz Vlade Srbije poručuju da će sve detaljno ispitati.

Direktor preduzeća vozi [kodu superb, koja u prodaji košta i više od 3 miliona. Ovo javno preduzeće potrošilo je prošle godine na reprezentaciju i reklamiranje više od 5 miliona dinara, dok je za ovu godinu planirana dvostruko veća suma.

Prema dokumentu u koji je B92 imao uvid, tri limuzine su plaćane po milion i šešto, dok je jedna vredela puna 3 miliona. Radi se o automobilu škoda superb, koja je namenjena direktoru preduzeća Radojici Pešiću. Direktor preduzeća kaže da su troškovi opravdani.

Pešić: Kupljeni su najjeftiniji avioni i to može da se proveri.

B92: Ja se izvinjavam, ali tri miliona je dato za jedan luksuzni automobil, ostali su koštali ukupno četri i nešto...to ne zvuči kao najjeftiniji automobil?

Pešić: To nije luksuzni automobil, to je namanje moguć reprezentativni auto koji je potrebno da ima jedno JP kako bi sačekivalo goste iz inostranstva na aerodromu, kako bi gosti iz inostransta mogli da ga upotrebe ako dolaze u Vinči i kako bi menadžment mogao da obavlja svoje poslove.

B92: A da li mislite da je to najbolja moguća cena i da su ove cifre opravdane u vreme ekonomske krize?

Pešić: Mi u stvari jesmo štedeli.

B92: Auto od 37 hiljada evra?

Pešić: Nije, to je netačno, taj autobomil sa PDV-om košta 29 hiljada evra.

U nevladinoj organizaciji Transparentnost Srbija kažu da ovakvi slučajevi ukazuju na to da Vlada Srbije nema kontrolu nad javnim preduzećima i da je potrebno usvojiti nova pravila za kotrolu njihovog rada, pošto kontrola putem upravnih i nadzornih odbora očigledno ne daje rezultate

"Neko mora da preuzme odgovornost za ove troškove i to ne u smislu nu\no njhove zakonitosti, jer na kraju su objavljeni i ne verujem da bi JP objavilo nešto da je bilo reč o ditrektnom kršenju zakona, ali mora da postoji odgovornost za odobravanje ovako visokih troškova ili onih koji se čine nepotrebnim poput tro[kova marketinga ili visokih troškova reprezentacije", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

U Vladi Srbije kažu da ne tolerišu bahato trošenje novca, pa će detaljno ispitati i ovaj slučaj.

"Vlada, kad su u pitanju sva JP, usvaja finansijske planove JP, ali u njima nema precizirano kako će se i na koji način trošiti sredstva. Dakle ako ima ogrešenja o zakon i pravila štednje i preporuke vlade o štednji, biće preduzete adekvatne mere", kaže Milivoje Mihajlović, direktor vladine kancelarije za saradnju sa medijima. Te mere mogu biti od revizije poslovanja, preko smene direktora i upravnog odbora, pa sve do provere da li postoji razlog da preduzeće kao takvo uopšte postoji. Podsetimo, prilikom osnivanja ovog preduzeća 2009. godine, pobunili su se naučnici iz instituta u Vinči tvrdeći da oni uz mnogo manje ulaganja mogu da rade poslove koje su preuzeli Nuklearni objekti, kao i da se radi o partijskom preduzeću. U vreme osnivanja Nuklearnih objekata Srbije, oni su bili pod ingerencijom tadašnjeg ministarstva za nauku, na čijem čelu je bio Božidar Đelić iz Demokratske stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: