Utorak, 02.04.2019.

10:26

Drama u Tivtu: Narod i sveštenici odbranili krstionicu VIDEO

Nakon pokušaja da opkoli ostrvo na kojem se nalazi krstionica Suza Njegoševa u vlasništvu mitropolije crnogorsko-primorske, policija se povukla.

Izvor: Tanjug, O2

Drama u Tivtu: Narod i sveštenici odbranili krstionicu VIDEO
Ilustracija: Thinkstock

Rušenje te krstionice bilo je planirano za danas, ali ga je sprečilo sveštenstvo i okupljeni narod.

Kako je prenela TV Crne Gore, policija se povukla na poziv sveštenika manastira Miholjska prevlaka, a na profilu tog manastira na Fejsbuku objavljeno je da se ostrvo na kojem se nalazi krstionica policija opkolila sa kopna i sa mora.

Policija je u velikom broju počela da stiže na ostrvo i da opkoljava krstionicu u ranim jutarnjim satima, a njeno rušenje bilo je najavljeno u devet časova. Tokom noći zvonila su i manastirska zvona koja su pozivala vernike na otpor molitvom, a služeno je svenoćno bdenje.

U devet sati počela je jutarnja liturgija kojoj je, kako navode crnogorski mediji, prisustvovao nezapamćeno veliki broj vernika, među kojima su poslanik DF-a Milun Zogović, predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, potpredsednik opštine Herceg Novi Miloš Konjević, predsednica SO Kotor Dragica Perović, odbornici tivatske, kotorske, hercegnovske i budvanske opštine.

Sekretar odbora za izgradnju manastira Prevlake otac Miajlo Backović pozvao je ranije danas policajce da se povuku, pođu kućama i zagrle svoju decu, kako bi bili ponosni na očeve koji nisu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju.

Sveštenstvo, ipak, očekuje da će se u zakazano vreme pojaviti građevinski inspektor Dragan Zejak, koji će, verovatno, konstatovati da nema uslova da se izvrši naredba o rušenju krstionice.

Backović je, u izjavi za portal IN4S, osudio, kako je rekao, "policijski desant" na krstionicu. Prema njegovim rečima, jake policijske snage su još prisutne u blizini krstionice.

On je naveo da je razgovarao sa načelnicima policije Tivat i Herceg Novi, koji su ga pitali na koji kompromis je spreman, na šta im je on odgovorio da je spreman samo na to da se krstionica ne ruši i da resorni ministar usliši molitve naroda da krstionica ostane tu gde jeste.

Backović je, takođe, podsetio i na reči premijera Duška Markovića, koji je pre nekoliko dana kazao da će se graditi tamo gde narod želi da se gradi, i isto tako da se neće graditi, tamo gde to narod ne želi.

Inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma najavila je za danas rušenje krstionice Suze Njegoševe na Prevlaci. Rešenje o rušenju potpisao je urbanistički građevinski inspektor Dragan Zejak.

Krstionica se nalazi u samom moru i predstavlja obnavljanje stare, izgrađene pre više od 11 vekova.

U manastiru Miholjska prevlaka svakodnevno se vrše krštenja i sve je više onih koji u letnjem periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Neposredno ispod ostataka manastira nalazila se manastirska stara ponta koja je ojačana, a na njoj podignuta mala crkva - krstionica, izgrađena u skladu sa arhitekturom 9. veka i, posvećena je lovćenskom tajnovidcu - Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Poziv vlastima da preispitaju odluku o rušenju krstionice uputili su i tivatski odbori Nove srpske demokratije i Demokratske Crne Gore.

Rešenje o rušenju doneto 14. decembra ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: