Petak, 01.04.2022.

16:51

EU poručila Kini: Bar se ne mešajte; "Jasno smo stavili do znanja"

Predsednici EK i Evropskog saveta Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel razgovarali su danas sa predsednikom i premijerom Kine, Si Đinpingom i Li Kećijangom.

Izvor: Tanjug

EU poručila Kini: Bar se ne mešajte;
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS / POOL

Istakli su da su u razgovoru "iskoristili sve poznate argumente" i da se "nadaju da će Kina razumeti razloge za pritisak na Kremlj" kako bi se rat u Ukrajini što pre završio.

”Pozitivni koraci Kine da se zaustavi rat bili bi dobrodošli za EU i globalnu zajednicu”, poručuju iz Brisela.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naglašava da u pitanju nije bio ”uobičajen samit EU i Kine” već ”samit u ratnim vremenima”, u ”najtežoj bezbednosnoj situaciji u Evropi od kraja Drugog svetskog rata”.

”EU i Kina su se saglasile o tome da je ovaj rat pretnja globalnoj bezbednosti i svetskoj ekonomiji. Globalna nestabilnost nije u interesu ni EU niti Kine. Kao globalni akteri mi delimo odgovornost da radimo na miru i stabilnosti. Pozvali smo Kinu da pomogne da se zaustavi rat u Ukrajini. Kina ne može da zatvara oči pred ruskim kršenjem međunarodnih zakona”, poručio je Mišel.

U Briselu napominju da je EU sa međunarodnim partnerima nametnula oštre sankcije Moskvi sa prvenstvenim ciljem zaustavljanaja rata u Ukrajini i upozoravaju da će svaki pokušaj zaobilaženja sankcija ili "pružanja finansijske ili vojne pomoći Rusiji produžiti rat, doneti nove ljudske žrtve i još veće ekonomske posledice za sve”. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je, nakon razgovora sa predsednikom i premijerom Kine, ocenila da se EU nalazi u trenutku u kome se definiše ne samo situacija na evropskom kontinentu, već i odnosi EU sa ostatkom sveta.

Ursula fon der Lajen je ocenila da Kina ima posebnu odgovornost kao stalna članica SB UN da se zalaže za poštovanje međunarodnog prava i suvereniteta Ukrajine.

”Jasno samo stavili do znanja da Kina, ako ne podrži, bar ne treba da se meša se u naše sankcije prema Rusiji. Nijedan građanin EU neće razumeti bilo kakvu podršku ruskoj vojnoj mašineriji, a to može voditi značajnom smanjenju ugleda Kine u Evropi. U pitanju je ne samo poverenje, već i investicije”, zaključla je Ursula fon der Lajen.

Ona je navela da Kina sa EU dnevno ostvari do dve miliarde evra trgovine, u odnosu na 330 miliona sa Rusijom, i naglasila da nije u interesu Kine bilo kakvo produženje ratnih sukoba u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

1 d

Podeli: